Šinkansen. Snídaně v Tokiu, oběd v Ósace, večeře v Tokiu

Dnes si připomeneme událost, která naprosto zásadním způsobem změnila způsob cestování. A nejedná se ani o první vzlet letadla, ani o otevření první dálnice. Napsal Ondřej David. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

V době, kdy bylo individuální cestování na vzestupu a očekávalo se, že dlouhé vzdálenosti se budou napříště překonávat už jen letecky, rozhodli se v Japonsku, že vzkřísí železniční dopravu.

Regionální tratě zkrachovaly

Spousta lidí si ťukala na čelo. Když se ale dnes již legendární Šinkansen rozletěl po kolejích, ztuhly jim škodolibé úsměvy.

Vnitrostátní linky mezi dvěma největšími japonskými městy, Tokiem a Ósakou zkrachovaly a lidé se masivně přesunuli na trať Šinkansenu, aby si v klidu a bezpečí vychutnali pohled na krajinu svištící na oknem rychlovlaku.

Další Příběhy z kalendáře vás zavedou na známé terasy, kam proudily davy lidí.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související