Znak města Nový Bor (odkaz na titulní stránku) 

Nový Bor - Oficiální web města skla
Historické město Libereckého kraje 2017 a 2019
Zlatý erb 2023 – 2. místo v Libereckém kraji


Vyhledávání


Cesta: Titulní stránka > Naše město

 

IGS 2021: Svátek skla v Novém Boru odstartoval

IGS 2021 začalo! Velkolepým slavnostním zahájením včera v novoborském skleněném domě společnosti Lasvit odstartovalo XIV. Mezinárodní sklářské sympozium IGS 2021. Festival skla má po včerejšku svou první velkou hvězdu: stal se jí věčně mladý doyen českého sklářství profesor Vladimír Kopecký.
vladimir_kopecky
 

 
 

Ten byl během slavnostního úvodu sympozia uveden do Síně slávy IGS. Při té příležitosti Vladimír Kopecký, jeden z nejvíce ceněných českých umělců malby, grafiky, instalace a performance, převzal od Petra Novotného (Novotný Glass) symbolický skleněný vavřínový věnec pro vítěze. Vynikající umělec si také sfoukl svíčky na narozeninovém dortu u příležitosti významného životního jubilea. Zanedlouho oslaví 90 let. Že je stále velmi vitální ukázal početnému publiku při sklářské show.

„Dárek od pana profesora dostalo i město Nový Bor, a to jeho ručně psaný proslov, který necháme zarámovat jako živou vzpomínku na letošní ročník sympozia,“ řekl ředitel IGS a starosta Nového Boru Jaromír Dvořák, který slavnostní večer zahájil. Na slavnostním zahájení nechyběl hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který čtyřdennímu setkání sklářů udělil záštitu, či zakladatel Lasvitu Leon Jakimič a představitelé dvanácti spolupořadatelských subjektů.

Večer doprovázel kulturní program. Vystoupili tanečníci Dominik Vodička a Eva Krejčířová z populární televizní soutěže StarDance, dechberoucí akrobatickou podívanou předvedli Losers Cirque Company.

Na letošním ročníku IGS tvoří na padesát umělců zvučných jmen z Česka a zahraničí. „Přípravu sympozia sice narušila pandemie covid-19, ale i přes nejasnou situaci jsme se rozhodli, že tradici trienále nepřerušíme a rozsah a program zachováme. Oč kvůli opatřením přivítáme méně umělců ze zahraničí, o to více jsme posílili domácí scénu,“ doplnil Jaromír Dvořák.  

Sympozium tak láká mimo jiné na Kurta Gebauera, Martina Janeckého, Františka Skálu, Lucii Koldovou, Vladimíra Zbyňovského či Anjali Srinivasan. Mezi hosty pak uvítáme i zástupce americké Glass Art Society. Pozvaní umělci budou tvořit u spolupořadatelských subjektů – AJETO Lasvit Edition Lindava, Ave Clara Polevsko, AZ Design, Crystalex CZ, Kolektiv Ateliers, LASVIT, Novotný Glass, Pačinek Glass Kunratice, Preciosa Lighting Kamenický Šenov, TGK Skalice u České Lípy, SUPŠ Kamenický Šenov a VOŠ sklářská a SŠ Nový Bor.

Sympozium v pátek pokračuje akcí Glass Circus ve sklárně Novotný Glass, večer se pak mohou všichni pobavit na akci Kolektiv by Night Vol. 4, která IGS programově provází již od roku 2012.

Na veřejnost pak cílí především sobotní doprovodný program, který slibuje návštěvníkům sympozia zážitkový maraton. Součástí bude sobotní otevření hutí, ateliérů, galerií a dalších institucí v Novém Boru a okolí, které leží na Skleněné cestě. Do Lindavy, Kunratic u Cvikova, na Polevsko, do Skalice u České Lípy či Kamenického Šenova se mohou zájemci vypravit sami či využít speciálních autobusů IGS.

Přímo v Novém Boru budou na náměstí Míru probíhat od dopoledních hodin Sklářské slavnosti. Ty doprovodí řemeslný sklářský trh s ukázkami sklářských technik, vystoupí umělci jako herečka Bára Hrzánová, zpěvačka Aneta Langerová nebo kapela Monkey Business. Na slavnosti plynule naváže večerní slavnostní rozloučení se sympoziem. V jeho průběhu bude k vidění například ohňová show v divadelním představení Pták Ohnivák v podání Teatro Comico. Večer pak uzavře ojedinělý audiovizuální projekt Purgatio v kostele Nanebevzetí Panny Marie. 

Tečkou za XIV. ročníkem IGS bude slavnostní vernisáž výstavy výsledků tvorby umělců v průběhu sympozia, která proběhne v novoborském Sklářském muzeu v neděli 3. října ve 13 hodin. Prestižní výstavu skleněných exponátů si budou moci zájemci prohlédnout až do jara 2022.

Za sklem se ale mohou lidé vydat o víkendu 2. a 3. října po celém Libereckém kraji. V rámci Víkendu Křišťálového údolí bude mít otevřeno přes 40 bižuterních šperkařských ateliérů, sklářských hutí, muzeí a škol na severu Čech. 

Tradici Mezinárodního sklářského sympozia položila novoborská sklárna Crystalex. Ta v roce 1982 poprvé pozvala do svých provozů výtvarníky a designéry z celého světa, aby za asistence místních sklářů zrealizovali své nápady. V tříletých intervalech se v Novém Boru scházejí čeští a zahraniční špičkoví sklářští výtvarníci doposud. Před zraky odborné i laické veřejnosti společně se sklářskými řemeslníky předvádějí své umění. V průběhu let zavítaly na sympozia stovky umělců a řada z nich se opakovaně vrací. Mezinárodní sklářské sympozium se stalo světovým unikátem, prestižní záležitostí, symbolem setkávání, tvůrčí práce a nových možností práce se sklem. Pořadatelství se od roku 2009 ujalo město Nový Bor. To si jako hlavní pořadatel od setkání výtvarníků z celého světa slibuje, že bude pro celý svět signálem, že Nový Bor je místem, kde sklářská výroba a umění jsou stále živým, vůdčím a originálním fenoménem.


Více fotografií ze slavnostního zahájení IGS 2021 najdete ZDE, ZDE a ZDE


IGS2021_kopecky_dortIGS2021_tanecniciIGS2021_akrobacieIGS2021_spolecne

 

 
Zodpovídá: Radmila Pokorná
Vytvořeno / změněno: 1.10.2021 / 1.10.2021
 

 

 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Web a design: PCPOS s.r.o. a , redakční systém