FORTUNA:LIGA - preview 10. kola: Derby pražských S i Liberec proti Ostravě

02.10.2021, 08:42, aktualizováno 03.10.2021, 08:47
Previews
Derby dvou odvěkých pražských rivalů je hlavním tahákem nedělního programu 10. kola. Podaří se Spartě konečně vystoupit z rivalova stínu? Hrají se však i další zápasy. Už odpoledne se utká Karviná s Mladou Boleslaví. Hradec, který má právě v Boleslavi svůj dočasný azyl, nastoupí proti Jablonci. A zajímavý duel se odehraje na stadionu U Nisy, kde Liberec přivítá ostravský Baník.
Slovan Liberec - Baník Ostrava  (neděle 16:00)
Zatímco vloni se Baník marně dobýval do čelních pozic, letos až nečekaně snadno proklouzl mezi nejlepších pět mužstev, mezi nimiž se nadále drží. Pokud by navíc ostravský celek uspěl také na hřišti Liberce, mohl by se postavit na pomyslné stupně vítězů. Severočeši se nicméně také začínají zvedat a svému soupeři nehodlají body jen tak přenechat.

Herně to sice občas skřípe, bodově se ovšem Slezanům daří nadmíru. Baník v sezoně doposud prohrál jen dvakrát, jinak se mu zejména na domácím hřišti vede velmi dobře. Svěřenci Ondřeje Smetany fungují zejména jako soudržné mužstvo, jedno jméno nicméně v září vynikalo — Ladislav Almási se do černého trefil proti Teplicím, Olomouci i Bohemians, díky čemuž získal cenu pro nejlepšího ligového hráče měsíce.

V případě dalšího úspěchu by navíc Ostravané mohli ze současného čtvrtého místa poskočit ještě výš, to však bude záležet také na výsledku derby pražských S. "Chceme se odrazit od zodpovědného a disciplinovaného výkonu. Daří se nám teď sbírat body, ale není to samozřejmost a musíme si to na hřišti v každém utkání odpracovat," upozornil Smetanův asistent Jan Baránek.

Liberec si o čelních příčkách zatím může jen nechat zdát. Slovan zahájil ročník katastrofálně, na což doplatil Pavel Hoftych, jenž byl z pozice trenéra odvolán. Hoftychův nástupce Luboš Kozel však v každém z dosavadních třech duelů dokázal bodovat, poslední dva mače navíc vyhrál. Díky zlepšení pak Severočeši poskočili ze dna tabulky na 13. místo.
V neděli pak Kozla čeká speciální utkání. Před srpnovým příchodem do Liberce totiž někdejší ligový obránce koučoval právě Baník. Ostravané věřili, že je s Kozlem čeká zářná budoucnost, k níž se klub z východu republiky dopracuje skrze atraktivní kopanou. Místo fotbalových radovánek se ale vzájemná spolupráce kvůli neuspokojivým výsledkům rozpadla už po roce.

Už jako soupeř nebude moct Kozel proti Slezanům počítat s křídelníkem Karolem Mészárosem a středopolařem Janem Šulcem, které trápí zdravotní problémy. Z obdobných důvodů není jistý start obránce Slovanu Thea Gebre Selassieho. Na straně hostů nadále marodí mladý obránce Ondřej Kukučka, záložník Nemanja Kuzmanović se zase pod Ještěd nepodívá z důvodu disciplinárního trestu, jenž vyfasoval po udělení červené karty v minulém kole.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Koscelník, Chaluš, Plechatý, Mikula - Tiéhi, Havelka - Matoušek, Faško, Tupta - Rondić
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Sor, Kaloč, Budínský, Tetour, Potočný - Almási
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.34 - 2.66
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - FK Mladá Boleslav  (neděle 16:00)
Hlouběji v tabulce, než se očekávalo, najdeme dva soky nedělního klání v Karviné. Domácí mužstvo je po devíti kolech na poslední příčce, rovněž ambiciózní Mladá Boleslav ovšem nemůže být spokojena s umístěním v nejhorší šestce.

Slezané ještě za celou sezonu nedokázali v lize zvítězit a čtyři body získali za své remízy. Ty získávají převážně doma jako třeba naposledy proti Teplicím, venku to ale je ještě větší trápení. Minulý týden přitom v Českých Budějovicích po trefě Křapky vedli, nicméně ještě před pauzou otočili van Buren s Horou a ve druhé půli pojišťoval vítězství Dynama Mihálik.

Středočeši po obstojném zvládnutí úvodního náročného programu a zisku sedmi bodů po pěti kolech výrazně zhoršili své výsledky a z posledních čtyř zápasů vytěžili jen jednu remízu. Naposledy podlehli v přestřelce Slovácku 3:5, když hattrickem třikrát korigoval skóre Ewerton, za soupeře pálili Kohút, Kalabiška, Petržela a dvakrát Jurečka.

Domácí se musí obejít bez zraněných Mangabeiry s Tavaresem, v ohrožení je i start Čmelíka. Hosté přijedou bez indisponovaných Maška, Jiráska a Preislera.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Křapka, Santos, Šindelář, Šehič - Stropek, Túlio - Mikuš, Qose, Bartošák - Papadopulos
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Halouska - Douděra, Suchý, Karafiát, Jurásek - Hlavatý, Matějovský - Skalák, Ladra, Ewerton - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.57 - 3.71 - 2.03
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Hradec Králové - FK Jablonec  (neděle 16:00)
Jablonec se ve čtvrtek prezentoval solidním výkonem v Evropské konferenční lize, přesto z Nizozemska odjel poražen. Chuť si Severočeši chtějí spravit v domácí soutěži proti nováčkovi z Hradce Králové.

Družina kouče Petra Rady v nizozemském Alkmaaru nezanechala špatnou stopu, jenže znovu se u ní projevila bolístka, která zeleno-bílé zkraje ročníku provází. "Herní projev není vůbec špatný, myslím, že je na dobré úrovni. To, co nás trápí, je střílení branek. To je asi náš největší problém v lize i v pohárech. Je mi smutno, že dobré výkony nepodložíme brankami," neskrývá rozhořčení Rada.

Dokonce i Hradec za devět ligových kol nastřílel víc branek než Severočeši. Před týdnem sice "Votroci" neuspěli na hřišti pražské Slavie, s tím nicméně nezkušené mužstvo tak nějak počítalo. "Slavii jsme čelili se vztyčenou hlavou. Nasbírali jsme zkušenosti, které bychom měli uplatnit právě v zápasech s Jabloncem, ve Zlíně a s Teplicemi," upozornil asistent hlavního trenéra Východočechů Stanislav Hejkal na nejbližší důležité zápasy.

Votroci budou postavení v první polovině ligové tabulky hájit dost možná bez gólmana Viléma Fendricha, obránce Denise Donáta a záložníka Davida Doležala, jejichž start je nejistý. Jablonec postrádá vykartovaného levého beka Jana Kroba, na seznamu zraněných hráčů pak figurují zadáci Jakub Martinec s Davidem Štěpánkem, útočník Martin Doležal a po utkání v Alkmaaru také další forvard Tomáš Čvančara.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Reichl - Donát, Král, Urma - Mejdr, Kodeš, Rada, Novotný - Dvořák, Vašulín, Vlkanova
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Surzyn - Považanec - Pleštil, Houska, Kratochvíl, Pilař - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.04 - 3.26 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Slavia Praha  (neděle 19:00)
Už 299 zápasů mezi sebou sehráli dva odvěcí pražští rivalové Sparta a Slavia. A už to je čtrnáct utkání od doby, co Letenští dokázali v derby naposledy zvítězit. Povede se jim to konečně v jubilejním duelu?

Sparťani jsou na toto utkání naladěni relativně dobře. Vzchopili se po nepovedeném začátku září a po pohárovém postupu přes Líšeň před týdnem vyhráli ve Zlíně 2:5. Prosadili se při tom Čelůstka, Panák, Pešek a Minčev, jednu branku si vstřelil sám Simerský, který se spolu s Poznarem trefil i do té soupeřovy. Ve čtvrtek pak přišel úspěch v Evropské lize, díky Hanckově gólu z první půle a Kamarově vyloučení ve druhé zdolali rudí Rangers 1:0.

"Taková výhra jako s Rangers vás podpoří. Doufám, že to ukážeme v derby, které je pro nás strašně důležité. Víme, jaké je postavení naše a jaké je postavení Slavie. Jakákoliv ztráta by pro nás nebyla vůbec příjemná. Hrajeme doma a doufám, že týden zakončíme příjemně. I když narazíme na soupeře, který v poslední době vládne fotbalu v Česku, má kvalitního trenéra i mančaft," věří domácí kouč Pavel Vrba.

Naopak Vršovičtí se v evropském klání neprezentovali zrovna nejlépe. Na hřišti Feyenoordu prospali první půli a po zásazích Kökcüa a Linssena prohrávali už o dvě branky. Po přestávce sice snížil Holeš, vyrovnat už se ovšem nepodařilo. Na druhou stranu v lize jsou na tom červenobílí podstatně lépe než soupeř, body zatím ztratili jen jednou při remíze v Karviné. Minulý víkend doma přehráli Hradec Králové 4:1, přičemž dvakrát se prosadil Kuchta a po jednom gólu přidali Samek s Traorém. Za hosty v závěru korigoval skóre Kateřiňák.

Prestižním bude duel pro Nicolae Stanciua, který dříve působil v dresu Sparty. "Pro mě osobně je derby největší zápas v České republice. Jsme všichni motivovaní, chceme vyhrát. Chceme hrát jako v posledních derby, kde jsme hráli hodně dobře. Neděle je pro nás nejdůležitější zápas sezony. Pro vítězství uděláme všechno. Nejdůležitější je dobře bránit, nedostat gól, pak máme dostatek kvality na to, abychom dali góly a byli v šancích. V derby je ale nejdůležitější být organizovaný a nepustit soupeře do mnoha šancí," nabádá rumunský záložník.

Co se týče vzájemných zápasů, dokázala Sparta naposledy zvítězit v březnu roku 2016. Od té doby se tito dva soci střetli dvakrát v poháru, to pokaždé jednoznačně slavili muži z Edenu, a dvanáctkrát v lize. Slavia uspěla v polovině případů, ta druhá půlka skončila remízou. V minulé sezoně sešívaní svůj zisk maximalizovali a v součtu se semifinále MOL Cupu mají z derby skóre 8:0. Na Letné se v květnu při výhře 3:0 ukázali Holeš a dvakrát Kuchta, o měsíc dříve v dosud posledním ligovém střetu vedle Holeše zavěsil ještě Tecl.

Obě mužstva sužuje před vrcholem podzimního programu FORTUNA:LIGY početná marodka. Pavel Vrba nemůže spoléhat na zdravotně indisponované Höjera, Holce, Juliše, Součka a oba Krejčí, jeho protějšek Jindřich Trpišovský má potíže hlavně na postu stopera. Mimo hru bude totiž nejspíš i Kúdela, který tak na marodce doplní jiné střední obránce Hovorku, Kačarabu a Takácse, zraněná je i jedna z alternativ Hromada. Kromě nich se nepředstaví ještě Provod a pravděpodobně ani Kolář.

Utkání v Generali Česká pojišťovna Aréně má naplánovaný výkop na nedělní devatenáctou hodinu, jeho hlavním rozhodčím bude Ondřej Berka.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko - Pešek, Pavelka, Sáček, Hložek, Haraslín - Drchal
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Ousou, Holeš, Bořil - Samek, Ševčík - Masopust, Stanciu, Schranz - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.12 - 3.71 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Slovácko - FK Teplice  (sobota 16:00)
Teplice se v tabulce krčí až na předposledním místě, na což vedení mužstva reagovalo změnou na trenérském postu. Nový lodivod Jiří Jarošík si premiéru odbyde v Uherském Hradišti, kde se jeho svěřenci utkají se Slováckem.

Moravané hrají ve velké pohodě a zaváhat nehodlají ani v sobotu. Na domácím hřišti se navíc Slovácku daří — v sezoně na stadionu Miroslava Valenty ještě neztratilo žádný bod. "Doma body rozdávat nechceme a budeme chtít před reprezentační pauzou zvítězit, aby se nám dobře trénovalo a udrželi se nahoře v tabulce. V zápase s Teplicemi uděláme maximum proto, abychom opět vyhráli," prohlásil kapitán uherskohradišťského celku Michal Kadlec.

Severočeši alespoň herně rovněž v úvodu ročníku vypadali solidně, jenže co naplat, když důležité body nesbírali. To by se příchodem Jarošíka mohlo změnit. "Každá výměna vnese do týmu novou energii, bylo tomu tak i za trenéra Kučery. Vždy se pak jinak dýchá. Uvidíme až časem. Teď hlavně budou důležité body, abychom se odrazili výše," uvedl obránce "Sklářů" Tomáš Vondrášek.

Na Moravu nicméně neodcestují stoper Ondřej Mazuch, středopolaři Tomáš Kučera s Patrikem Žitným a útočníci Jakub Mareš s Davidem Ledeckým — všechny jmenované trápí zranění. Záložník Jan Fortelný zase nebude moct nastoupit kvůli trestu za čtyři žluté karty v sezoně. Domácí se pak budou muset obejít bez marodícího hecíře obvykle operujícího ve středu pole Vlastimila Daníčka.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Sadílek, Havlík - Petržela, Kohút, Holzer - Jurečka
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Čtvrtečka - Laňka, Knapík, Chlumecký, Vondrášek - Jukl, Krunert - Černý, Trubač, Moulis - Succar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 4.81 - 9.28
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - Sigma Olomouc  (sobota 16:00)
Dva celky nacházející se v zatím klidných patrech tabulky, avšak už nějaký čas čekající na vítězství, se střetnou v sobotu odpoledne v Ďolíčku v rámci desátého kola FORTUNA:LIGY. Domácí Bohemians tam přivítají Olomouc.

Klokani po zisku dvou po sobě jdoucích vítězství další dvě ligová utkání výrazně pokazili. Lépe řečeno tedy jejich druhé poločasy. Proti Slavii i Baníku vstřelili první gól, od vršovického rivala ale schytali po pauze pět branek a v Ostravě naposledy prohráli 4:1. Tehdy úvodní trefu vsítil Chramosta, do poločasu srovnal Budínský a po něm rozhodli Kuzmanović, Pokorný a Almási.

Hanáci na porážku čekají už od prvního kola, nicméně se zářijovými výsledky úplně spokojeni býti nemohou. Ačkoliv neprohráli, ve všech třech zápasech remizovali, navíc s postupným úbytkem gólů. Po atraktivní plichtě v Mladé Boleslavi nerozhodném výsledku s Ostravou před týdnem bez branek remizovali na hřišti předposledních Teplic, což se dá považovat za zklamání.

V posledních zápasech získávala větší úspěchy Sigma, jež čtyřikrát v řadě neprohrála a třikrát dokonce neinkasovala. V minulé sezoně získala ze vzájemných zápasů čtyři body, poslední střetnutí se však událo v osmifinále poháru. Ve Vršovicích tehdy Olomouc zvítězila 0:2, přičemž obě branky vsítil nyní již v klubu nepůsobící Houska.

Zeleno-bílí pro utkání nemohou počítat se zraněným Hůlkou, v ohrožení je pak i start Bartka a Puškáče. Hosté se musí obejít bez zdravotně indisponovaných Vaněčka, Zmrzlého, Greššáka a Yunise.

Utkání v Ďolíčku bude dozorovat sudí Ladislav Szikszay, jenž dá pokyn k úvodnímu výkopu v 16 hodin.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Köstl, Krch, Bederka - Dostál, Ljovin, Květ, Vondra - Hronek - Keita, Chramosta
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Chvátal, Poulolo, Jemelka, Vepřek - Breite, González - Zahradníček, Daněk, Hála - Růsek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.64 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dynamo České Budějovice - FK Pardubice  (sobota 16:00)
České Budějovice v posledním duelu konečně zvítězily a vyhouply se do klidnějších vod, nyní čelí soupeři, který na takový odrazový můstek nadále čeká. Pardubice dosud vyhrály jen jednou.

Jihočeši minulý víkend po třech po sobě jdoucích porážkách přivítali Karvinou, proti níž se jim zadařilo. Křapkova trefa sice poslal do vedení hosty, nicméně ještě před přestávkou otočili van Buren a Hora, po návratu ze šaten pak na konečných 3:1 upravil Mihálik.

Pardubičtí si jediné vítězství připsali v srpnu proti Bohemians, poté ještě v poháru zdolali Hostouň, ale od té doby v pěti soutěžních zápasech získali jen jednu remízu proti tehdy poslednímu Liberci. Před týdnem hostili Plzeň, pro kterou rozhodl dvacet minut před koncem Hejda.

Dynamo, které chce navázat na dva úspěchy ze vzájemných zápasů z minulé sezony, bude postrádat vykartovaného Čavoše. Na straně soupeře je v ohrožení start Cadua. Zpět ještě ke střetu z května, tehdy černo-bílí zvítězili díky brankám Alvira a Čoliće 2:0.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Sladký, Králik, Talověrov, Novák - Javorek, Hellebrand - Van Buren, Hora, Mihálik - Bassey
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Prosek, Šejvl, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Kostka, Solil, Tischler, Červ - Chytil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.75 - 4.78
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Fastav Zlín  (sobota 19:00)
S poklesem teplot se propadá také Zlín, jenž po občasném sběru bodů definitivně ztratil formu. Změna nepříznivého vývoje není příliš pravděpodobná ani těsně před reprezentační pauzou, neboť Moravané se představí na hřišti lídra tabulky z Plzně.

Jen jednou v sezoně porazila plzeňská Viktoria svého soupeře vyšším než jednobrankovým rozdílem. A přestože herní projev má k dokonalosti pořád daleko, až na nezdar proti Hradci Králové sbírají svěřenci kouče Michala Bílka jen vítězství. Právě proto se Západočeši drží na špici tabulky.

Proti jednoznačnému outsiderovi by Viktoria konečně mohla protivníka převálcovat také výsledkově, Bílkův asistent Pavel Horváth nicméně zůstává opatrný. "Zlínu se teď výsledkově nepovedly poslední zápasy, ale co jsme měli možnost vidět, tak v nich měli velmi zajímavé fáze. Věříme ale tomu, že v domácím zápase se prosadíme," řekl někdejší vynikající záložník.

Je až s podivem, že Moravané sídlí v tabulce na jedenácté pozici. Vzhledem k faktu, že žádný jiný účastník nejvyšší soutěže nedostává víc branek, by jeden čekal "Ševce" niž. V září nicméně Moravané nezískali ani bod, což má na jejich sebevědomí bezpochyby vliv. "Snad podáme dobrý výkon a nějak to zvládneme," uvedl před výletem do Plzně poněkud bez víry univerzál Antonín Fantiš.

Do starého známého prostředí se nepodívá stoper Ševců Václav Procházka, jenž stále pyká za červenou kartu, kterou obdržel před dvěma týdny v derby proti Slovácku. Spolu s Procházkou budou hosté postrádat rovněž zraněné brankáře Stanislava Dostála, zadáky Róberta Matejova s Martinem Fillem a Jakubem Kolářem a záložníka Marka Hlinku s Rudolfem Reiterem. Plzni schází "pouze" marodící mladíci Václav Míka s Ondřejem Pachlopníkem.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Řezník, Pernica, Hejda, Havel - Bucha, Janošek - Kopic, Sýkora, Mosquera - Beauguel
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Fantiš, Cedidla, Simerský, Vraštil - Conde - Dramé, Tkáč, Hrubý, Čanturišvili - Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.28 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň980115:724
2.Slavia Praha871024:722
3.Sparta Praha962124:920
4.Baník Ostrava961219:1119
5.1. FC Slovácko961216:919
6.Sigma Olomouc834120:1313
7.FC Hradec Králové93338:1212
8.Dynamo České Budějovice931510:1210
9.Bohemians Praha 1905923414:219
10.FK Jablonec92346:139
11.Fastav Zlín930612:239
12.FK Mladá Boleslav922515:178
13.Slovan Liberec92256:138
14.FK Pardubice913512:166
15.FK Teplice91267:175
16.MFK Karviná904510:184

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (536)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele