Ponořte se s námi do bahna 90. let. Vzduchem lítaly miliony a podnikatelé s vazbami na politiku vládli…

02.10.2021 15:05 | Kauza

Rozhodování v procesu fondu CONSUS a snaha neobnovit za žádnou cenu trestní řízení má hned několik důvodů. Podle Jana Mareše jsou to omyly nebo úmyslné přehmaty soudců Kamila Kydalky a Pavla Zelenky. Ani jeden z těchto soudců prý nevedl řádně řízení a nedodržoval trestní řád. Příkladem budiž absurdní situace s akciemi ŽĎASu.

Ponořte se s námi do bahna 90. let. Vzduchem lítaly miliony a podnikatelé s vazbami na politiku vládli…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Šlouf

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29728 lidí
Ani byste neřekli, že člověk, který proti vám sedí, je z hlediska zákona takový zločinec. Podle soudu však je. Jan Mareš, doktor filozofie, otec čtyř dětí, si prožil své. Stačilo málo. Aby se nevědomky ocitl u firmy, jejíž peníze prý tekly i do sociální demokracie. Redakce ho kvůli abnormální zajímavosti vyprávění požádala o stručný popis uplynulých dekád. V textu jsou uváděny konkrétní právní materiály, přičemž řadu z nich viděly PL na vlastní oči.

Po podnikání v Rusku s náhradními díly se podle svých slov rozhodl stát se akcionářem nějakého fondu. „Vybrali jsme si na doporučení makléře Karla Šimsy fond CONSUS, kde on sám předtím pracoval. Tvrdil, že jistý PhDr. Šlajer nevede účetnictví, fond tuneluje, a že je třeba tam nastavit pořádek. Tak jsme nakoupili dvacet procent a stali se největšími akcionáři dotyčného fondu Consus. Bohužel bez jakýchkoliv práv,“ podotýká doktor Mareš.

A tak začal celý jeho příběh. Jedno chybné rozhodnutí a další více než dvacet zničených let.

Mareš pro ParlamentníListy.cz postupně odhaluje jednotlivé scény z celého případu. Jak se k akciím fondu Consus dostal, pro PL vysvětlil před měsícem. Interní dění z fondu, zásah policie a ztracené a znovu objevené smlouvy také. Dnes odkrývá jedno z mnoha zvláštních rozhodnutí soudu.

„Poté, co byla podepsána kupní smlouva na prodej těchto a dalších akcií a byly také zaplaceny peníze za akcie ŽĎASu, jejichž hodnota přesahovala 20 milionů korun, se akcie nacházely v depozitu obchodníka s cennými papíry – firmy Gaudea a.s. V tu dobu ale došlo ke změně obchodovatelnosti těchto akcií a nemohly být nikam převedeny. Firma Gaudea je měla na účtu a nemohla s nimi nakládat. Stejně tak nemohly být nikam převedeny a v depozitu byly vlastnictvím Středoevropské burzovní a.s.,“ vysvětluje Mareš.

Podle něj za tyto akcie bylo jednou zaplaceno.

Oba soudci to údajně věděli a bylo jim mnohokrát sděleno, že se nelze obohatit něčím, co nemáte. I tak ale vypočetli údajnou škodu i s těmito akciemi. Takže akcie, které soud měl buď převést do fondu CONSUSu, nebo do Středoevropské burzovní, ležely v depozitu a bylo nařízeno jejich opětovné zaplacení fondu CONSUS.

Anketa

Věříte průzkumu STEM, že ANO získá ve volbách 32,4 %?

hlasovalo: 61854 lidí
Situace je bizarní. Představte si, že máte zaplatit za něco, co reálně existuje a za co už zaplaceno jednou bylo. Podle Mareše je takový postup zcela nezákonný. „Soud nemůže zároveň chtít zaplatit to, co reálně existuje a co má být podruhé zaplaceno.” I přes námitky přesně k tomuto kroku došlo později. Díky vadnému rozsudku Městského soudu, kdy v obchodním sporu byly akcie vráceny, respektive došlo ke znovuzaplacení více než dvaceti milionů korun fondu.

„Oba soudci, kteří věc rozhodovali, tak dokázali nechat zaplatit za tyto akcie třikrát! Jednou po platbě ze smlouvy, jednou jako náhradu škody a jednou převedením peněz do fondu od firmy Gaudea,” vypočítává Mareš. Podle něj to také nebyly jediné akcie, které nikdy nebyly převedeny ke škodě fondu, ale měly vysokou hodnotu a ukazují, že při soudním jednání jde všechno.

„Pokud se někdo domnívá, že soudy rozhodují objektivně a nezaujatě, tak toto je elementární případ, kdy nešlo o spravedlivé rozhodnutí, ale o zlodějinu, která se prostě podařila uskutečnit přes soud a s vědomím soudců o tom, že poškozují protistranu,” zlobí se Mareš.

Na základě námitek pak soudci konstatovali, že je to sice možné, ale že na škodě to nic nemění. Podle Mareše se jim nechtělo údajnou škodu měnit, protože by se odhalilo, jak porušovali další paragrafy trestního řádu, kdy nepovolili poradu s obhájcem, otevřeli a přečetli dopis advokátovi, nepovolili závěrečnou řeč a dokonce konali v nepřítomnosti obžalovaného bez jeho souhlasu.

„Nejvíc na věci samozřejmě vydělali lidé, kteří za fondem CONSUS stojí. (Vratislav) Šlajer si zval politiky na mejdany, kamarádil se se Šloufem, volal si s ministry a podporoval politiku, protože věděl, že si to může dovolit. Vždyť na akciích za zhruba 20 milionů vydělal navíc dalších 40 milionů. Proto je někdy nejlepší mít známé na soudech a nechat je pracovat. Na příkladech z poslední doby je patrné, jak svoji moc a právo soudci zneužívají a jak snadné je koupit si rozsudek,” uzavřel pro PL Mareš.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…