InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Gump – jsme dvojka - promítání filmu

    Čtvrtek 28.3 16:00 - Biograf Kotva Lidická 2110, České Budějovice

  • Basstard Beatz w. Magenta & Tony P

    Čtvrtek 28.3 21:00 - Klub K2 Sokolský ostrov 1, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 

V Sezimově Ústí a okolí byl v sobotu Ptačí festival. V neděli se uskuteční v Táboře

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

SEZIMOVO ÚSTÍ – Na exkurzi Přírodou krok za krokem vyrazili zájemci v sobotu 2. října v Sezimově Ústí. Lidé se sešli kolem deváté hodiny před základní školou v ulici 9. května. Kromě dospělých se na místě shromáždily děti z přírodovědného kroužku ZŠ. Exkurzi vedl Josef Jahelka. Pomáhali mu Václav Gabriel a Jana Smržová a další lidé z České společnosti ornitologické (ČSO). V parku před základní školou Josef Jahelka předvedl kroužkování ptáků. Děti si mohly vyzkoušet své znalosti. Kroužek na nožku před letem na svobodu dostali postupně příslušníci ptačí říše: sýkora modřinka, kos, sojka, červenka obecná, pěnice černohlávek a sýkora koňadra.

„Z kroužkování ptáků se dozvíme spoustu informací o životě těchto opeřenců. Jsou důležitou součástí přírody na všech světadílech, žijí všude kromě pólů. Pokud někdo najde třeba mrtvého ptáka, který je okroužkovaný, prosíme, aby nám dal vědět. Protože zpět se nám informací vzhledem k počtu okroužkování vrací v podstatě minimum. Ale i z těch se dozvídáme třeba tahové trasy ptáků, zda ptačí jedinci zůstávají v dané oblasti, nebo se přesouvají do zimoviště jinam. Také můžeme odhadnout, jestli ptačí páry spolu zůstávají po celý život, a spoustu dalších zajímavostí. Každý kroužek sám o sobě nese informace, kdy byl příslušný pták kroužkovaný, kde a kým," uvedl Josef Jahelka.

Pak se skupina, která čítala kolem padesáti milovníků přírody, vydala od školy na ptačí vycházku. Komenského ulicí čtvrtí vilek se spoustou zeleně pokračovali účastníci kolem letního kina. Tady mohli lidé vyzbrojení dalekohledy pozorovat na poli hejno špačků. Přes údolí Kozského potoka trasa vedla do přírodní rezervace Luna. Pak skupina po cestičce na svahu nad Kozským potokem prošla lesem a překročila potok. Na Ozvěně byla poslední z několika zastávek po cestě. V okolí poblíž levostranného přítoku Kozského potoka si mohli lidé prohlédnout instalované ptačí budky. Vzorovou pak předvedl Josef Jahelka na Ozvěně.

Zde účastníci exkurze dostali materiály, třeba zajímavou kreslenou publikaci Ptáci na zahradě s otázkami: Jaká je vaše zahrada? Je pro ptáky bezpečná? Také si mohli rozebrat časopis České společnosti ornitologické Ptačí svět. Časopis uvádí, že ptákem roku 2021 je Buteo buteo. Pod latinským názvem se skrývá jeden z dravců, a to káně lesní. Místostarostka Sezimova Ústí Ludmila Svatková nabídla k uspořádání výstavy, kterou pravidelně členové ČSO pořádají v různých městech, prostory ve Spektru.

Exkurze v sobotu 2. října začínala v mlze, která se ale brzo rozplynula. Účastníkům přálo podzimní sluníčko. V neděli 3. října se koná Podzimní ptačí festival v Táboře. Sraz zájemců o zajímavou vycházku je na zastávce MHD Tábor - Náchod, na začátku ulice Ke Mlýnu v 9 hodin.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Panu Jahelkovi velký dík.Celý život se věnuje dětem,vede je k lásce k přírodě a chování v ní.Otevře jim svět opeřenců a hlavně oči. Hluboce se ukláním,před Vaší prací....

    Vloženo 3.10.2021 19:24:15

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace