Jazz Goes To Town kráčí do zářné budoucnosti

3. říjen 2021

Světový jazz napochoduje do Hradce Králové a na 27. ročník Jazz Goes to Town v termínu od 12. do 16. října. Program festivalu se ponese v duchu hesla „krásné, velké, nové, zářící“.

„Naše letošní hesla jsou odrazem toho, jak pozitivně vnímáme tuto novou dobu, kdy je hudba přístupná všem, a to v jakékoliv podobě,“ vysvětlují pořadatelé festivalový slogan „krásné, velké, nové, zářící“. „Nacházíme se v době, která je převratná, a to jak společensky, tak umělecky, umění změny ve společnosti reflektuje odjakživa. Někteří lidé vnímají tyto změny jako krizi společenskou, uměleckou, hudební. Náš pohled je optimističtější, věříme, že stojíme na prahu něčeho nového a krásného.“

Skutečně novátorský a krásný experiment slibuje hlavní a finální programový bod Jazz Goes To Town, spojení Filharmonie Hradec Králové se třemi improvizátory, které proběhne 16. října v sále Filharmonie. Nad komponovanou hudbou pro orchestr se pustí do dobrodružství svobodných tónů švédská zpěvačka-experimentátorka Sofia Jernberg, mistryně extrémních pěveckých technik, německý klarinetista a saxofonista Frank Gratkowski a portugalská trumpetistka a flétnistka Susana Santos Silva.

Dramaturg festivalu Michal Wróblewski zdůrazňuje, že právě „propojování komponované vážné hudby a nespoutané improvizace je současný jazzový trend“. Nový materiál pro orchestr přímo na objednávku JGTT napsali Peter Graham (vl.jm. Jaroslav Šťastný-Pokorný) a Michal Nejtek. Dále zazní čtyři kusy jednoho z nejvýznamnějších současných německých skladatelů soudobé hudby Heinera Goebbelse.

Na návštěvníky festivalu čeká také několik netradičních zážitků mimo běžné koncertní prostory.

Německo-britský projekt The Killing Popes skladatele a bubeníka OliveraSteidla (Peter Brötzmann, Kurt Rosenwinkel, Sean Bergin), výrazné postavy berlínské avantgardní scény, měl v rámci JGTT zahrát už loni. Zaúřadoval však Mr. Lockdown. Opožděná česká premiéra 14. října v Biu Central ale cti netratí, o to delší těšení. Od Oliho a spol. se přitom můžeme dočkat lecjakých překvapení, vždyť v triu Die dicken Finger experimentoval i s žánry jako noise, grindcore a metal.

Stejného večera dojde i k další české premiéře. Svoji novou skupinu Abacaxi představí francouzský kytarista (i když on sám se raději označuje za „zvukového umělce“) Julien Desprez (Charlie Haden, Mats Gustafson, spoluzakladatel Collectif Coax), s chutí provazující jazzový odkaz s rockovými experimenty.

Velká očekávání budí také kodaňský, dánskými, polskými a norskými hudebníky tvořený Pimpono Ensemble. V obsazení slyšíme dechové nástroje včetně barytonového saxofonu a tuby, baskytaru a bicí (trumpetista Jonas Due a bubeník Szymon Pimpon Gasiorek epizodně přidávají i syntezátor), energie a provokativnost některých skladeb směřuje až někam k punku.

Hudba v nevšedním prostředí

Program pochopitelně doplní domácí, či přesněji „zdejší nadnárodní“ projekty. Pražský improvizační orchestr (PIO) vedený Georgem Cremaschim a Petrem Vrbou, doplněný o německého trumpetistu Axela Dörnera, nabídne 13. října ve Studiu Beseda sondu do tvorby Charlese Minguse.

Tentýž večer na stejném místě si bubeník Dano Šoltis a saxofonista Ondřej Štveráček přizvou do tria amerického, na našich pódiích zdomácněného varhaníka Briana Charetta. „Super Trio“ údajně chystá energický nápor na pomezí blues, funku, jazzrocku a současného kreativního jazzu. Navzdory sestavě, žádné soul-jazzové retro nečekejme.

Abacaxi

Festival také už podruhé inicioval příležitostnou sestavu nadějných mladých hudebníků The Shape Of Jazz To Come. Tentokrát se v ní nad přípravou programu „jen pro ten dnešní den“ spojí zpěvačka Anežka Matoušková, saxofonistka Nela Dusová, kytarista Vít Beneš, basista Luan Goncalves a bubeník Adam Sikora.

„Na návštěvníky festivalu čeká také několik netradičních zážitků mimo běžné koncertní prostory,“ láká diváky ředitelka festivalu Barbora Hodonická. A upřesňuje:

„Zahajovací koncert kapel PAN a Tryptych chystáme v atriu Cejpova paláce – opuštěném objektu v centru Hradce Králové, který v současné době není veřejnosti přístupný. O koncert pod širým nebem se postará česko-slovenský úderný oktet Heart of Dixie, který vystoupí na náměstí 28. Října v centru Hradce. Neméně zajímavým ozvláštněním festivalu bude intimní koncert v husitském Sboru kněze Ambrože, kde Martin Küchen a Susana Santos Silva předvedou improvizované vystoupení na nejvyšší úrovni.“

Zdá se, že nového, zářivého, krásného a velkého se v Hradci chystá dostatek a pořadatelé mají právo na zdravé sebevědomí.

Z programu Jazz Goes To Town, Hradec Králové

12. 10. Cejpův palác: PAN, Tryptich

13. 10. Studio Beseda: PIO feat. Axel Dörner, Štveráček-Charette-Šoltis Super Trio

14. 10. Bio Central: Abacaxi, Oli Steidle And The Killing Popes

15. 10. Bio Central: The Shape Of Jazz To Come, Vol. 2, Pimpono Ensemble

16. 10. Sál Filharmonie Hradec Králové: Sofia Jernberg, Frank Gratkowski, Susana Santos Silva & FHK play Heiner Goebbels, Peter Graham & Michal Nejtek

Spustit audio