INZERCE

Projekt komplexu Nivy, který se začal budovat v roce 2017, je kromě zmíněného mezinárodního autobusového terminálu i kombinací nákupního centra, tržnice a výškové administrativní budovy. Foto: Bratislavský kraj

Zelená střecha, běžecká dráha i komunitní zahrada. Bratislava otevřela novou autobusovou stanici

V Bratislavském kraji využívá 75 procent lidí k přepravě auto. Změnit by to podle zástupců kraje mohla nově otevřená mezinárodní autobusová stanice v centru Nivy. Kromě zón pro aktivní odpočinek i relaxaci centrum nabídne i první cyklověž pro parkování kol v hlavním slovenském městě. Příštích čtyřicet let bude centrum provozovat autobusový dopravce Slovak Lines. Ze stanice vyjíždí autobusy třeba směrem na vídeňské letiště Schwechat.

Kromě samotné autobusové stanice v komplexu Nivy na Mlýnských nivách je od tohoto týdne veřejnosti přístupné i nákupní centrum a cyklověž. Stavba komplexu, kterou realizoval developer HB Reavis Slovakia, trvala čtyři roky.

Více lidí v MHD

„Těší mě, že stanice vypadá unikátně, a podle toho, co jsem zjišťoval, neexistuje příliš mnoho evropských měst, které mají takovou moderní stanici s takovým standardem,“ uvedl předseda bratislavského samosprávného kraje Juraj Droba.

Foto: Bratislavský kraj

Doufá, že i díky tomu se stane cestování autobusy o něco kulturnější a lidé začnou více využívat veřejnou dopravu. V kraji totiž obyvatelé využívají k přepravě hlavně svá auta.

„Individuální automobilovou dopravou se přepravuje 75 procent lidí a jen 25 procent využívá prostředky hromadné dopravy,“ upřesnil.

Směr Vídeň

„Dnes jsme odsud vypravili první autobus na letiště Schwechat. Od rána sem bez problémů přijíždí i autobusy z příměstské regionální dopravy,“ řekl při slavnostním otevření stanice generální ředitel společnosti Slovak Lines Pavol Labant, která bude stanici v následujících čtyřech desetiletích provozovat. Doufá, že stanice pomůže zvýšit počet cestujících ve veřejné hromadné dopravě.

Foto: Bratislavský kraj

Primátor Bratislavy Matúš Vallo ocenil, že se s developerem podařilo dohodnout i na zlepšení týkajících se přilehlých chodníků, cyklostezek, zeleně či zachování počtu parkovacích míst v okolí.

Foto: Bratislavský kraj

„Těšíme se, že Bratislava bude mít aspoň jednu z dvou stanic na světové úrovni,“ řekl Matúš Vallo. Daklaroval zároveň snahu o spolupráci se státem na dosažení přeměny i na železniční hlavní stanici.

Tržnice i dětská hřiště

Projekt komplexu Nivy, který se začal budovat v roce 2017, je kromě zmíněného mezinárodního autobusového terminálu i kombinací nákupního centra, tržnice a výškové administrativní budovy. 

Zelená střecha nabídne běžeckou dráhu, zóny na cvičení či piknik, komunitní zahradu i dětská hřiště. U budovy bude fungovat také první automatizovaná parkovací cyklověž v Bratislavě.

(ede)