Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Sbohem soudruzi: Čeští umělci už nikdy nechtějí stát fronty na banány

Zpěvačka Bára Poláková.
Zdroj: se souhlasem spolku Dekomunizace
+ Další fotografie
Volby 2021

Herci Iva Pazderková, Jiří Macháček, Barbora Poláková, Tomáš Hanák, Jitka Schneiderová nebo třeba výtvarník David Černý a youtuber Kovy. To je jen část z osobností české kulturní scény, které se zapojily do výzvy #SbohemSoudruzi iniciované spolkem Dekomunizace. Hlavním cílem všech zúčastněných je motivovat občany k tomu, aby šli 8. či 9. října volit s vědomím toho, že na každém hlasu záleží. Jedině tak je totiž šance dostat komunisty z Parlamentu České republiky. K výzvě vznikl působivý videospot s českými herci, umělci, hudebníky a influencery.

Kampaň jsme spustili proto, že KSČM považujeme za politickou stranu s temnou totalitní minulostí, od níž se nikdy plně nedistancovala. V minulých senátních volbách strana ztratila své pozice a nyní je velká šance, že neuspěje ani v parlamentních volbách. Byl by to ten správný dárek k letošnímu stému výročí jejího vzniku. Je důležité jít k volbám, chceme apelovat na všechny voliče, aby to pochopili a hodili svůj hlas některé z demokratických stran. Nevzdávejte se svého hlasu, pokud tak uděláte, může se stát, že dostanou prostor ti, jejichž vlivu na společnost se bojíme nejvíce - extrémní, populistické strany či hnutí s flexibilními hodnotami,” přibližuje poselství výzvy #SbohemSoudruzi Michal Gregorini ze spolku Dekomunizace.

K #SbohemSoudruzi se aktivně připojilo 16 osobností, s nimiž iniciativa Dekomunizace ve spolupráci s producentem Janem Šátavou a režisérem Adamem Vopičkou z Flux Films natočila videospot „Už nikdy fronty na banány“. Vtipné video na Youtube během pár dní vidělo už víc než 150 tisíc diváků. Objevují se v něm Iva Pazderková, Karel Kovář, David Černý, Patricie Pagáčová, Jitka Schneiderová, Zdeněk Suchý, Milan Šteindler, Tomáš Hanák, Jan Hájek, David Vávra, Josef Zýka, Jiří Macháček, Eva Salzmannová, Renáta Prokopová a Barbora Poláková. Hlas mu propůjčil Saša Rašilov. Za všechny shrnul svou účast Jiří Macháček: “Ta iluze, že se komunistů zbavíme tím, že si zazvoníme klíčema, se nám po letech rozplynula. Jediný možný prostředek, jak se jich nadobro zbavit, jsou volby.”

#SbohemSoudruzi

Další známé české osobnosti výzvu podporují především prostřednictvím svých sociálních sítí, kde se ukazují ve stylových tričkách #SbohemSoudruzi. Právě těmi může iniciativu podpořit i veřejnost. Výzva „Ukažte se u voleb v triku a řekněte: #SbohemSoudruzi“ navazuje na dřívější úspěšné výtvarné soutěže Trikem proti komunismu (2005) a Nechci mít na triku další totalitu! (2008), kterých se zúčastnily stovky autorů. Tentokrát ovšem nešlo o veřejnou soutěž. Dekomunizace oslovila vybrané grafiky, výtvarníky, sochaře a designéry, kteří navrhli svůj jedinečný design triček. Vzniklo tak hned několik zajímavých motivů v různých velikostech pro ženy i muže.Všechna trička s logem Už nikdy fronty na banány jsou k zakoupení na e-shopu spolku.

Ať už v tematickém tričku či jiném oděvu, hlavní je přijít v termínu 8. - 9. října volit. “Nikdy neexistovala a nebude existovat žádná ideální politická strana, se kterou by se dalo bezvýhradně souhlasit. Ale pořád existují strany, se kterými se dá výrazně nesouhlasit. A právě ty mohou dostat prostor, pokud k volbám nepůjdete,” apeluje na veřejnost Michal Gregorini.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy