V Maďarsku vybírají Orbánova vyzyvatele. Opozice není bez šance, musí však učinit státnický krok

Jan Blažek

Spojená maďarská opozice jde do voleb na jaře příštího roku s jednotnou kandidátkou, o jejímž složení rozhodli voliči v takzvaných primárkách na konci září. Teprve ve druhém kole se dozvíme, kdo se stane lídrem a hlavní tváří celé opozice a vyzve ve volbách premiéra Viktora Orbána. Může to být manželka bývalého premiéra Ference Gyurcsánye, současný primátor Budapešti, nebo velké překvapení primárek – konzervativní starosta menšího jihomaďarského města. Po deseti letech dominance strany Fidesz přitom v těchto volbách skutečně o něco půjde. Průzkumy veřejného mínění dlouhodobě naznačují, že šance vládní strany Fidesz a sjednocené opoziční fronty jsou vyrovnané.

O Maďarsku se v českých médiích píše zejména v souvislosti s osobou premiéra Viktora Orbána a nejinak tomu bylo i koncem září, když v Ústí nad Labem vystoupil v předvolební kampani hnutí ANO. Téměř se ale u nás neinformovalo o tom, že i v Maďarsku budou brzy volby a že právě v době, kdy u nás podpořil Andreje Babiše, vybírali v Maďarsku jeho vyzyvatele. Probíhaly tam totiž primárky, tedy volby lídra a kandidátů sjednocené opozice do příštích parlamentních voleb. Podobné předvolební hlasování se sice se v Maďarsku koná teprve po druhé, ale možná jsme svědky rodící se tradice.

Ani hlas nazmar

Různorodá a široce rozkročená opoziční formace, která zahrnuje liberály, socialisty, zelené, protifideszovské konzervativce i někdejší pravicové extremisty ze strany Jobbik, se musí shodnout na sto šesti společných kandidátech do jednokolových volebních okrsků, a navíc vybrat jednoho společného uchazeče o premiérský post. To je pochopitelně složité a bolestivé, koalici se ale z nouze podařilo udělat ctnost. Primárky přilákaly nečekaně mnoho zájemců, souboje byly napínavé a ve srovnání s nominačním procesem v monolitní státostraně Fidesz působí opoziční spolupráce dynamicky a demokraticky. Může to ale znamenat konec politické hegemonie Viktora Orbána?

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Jaký státnický krok musí opozice udělat?
  • Co se může stát kamenem úrazu celé protiorbánovské koalice?
  • Kdo je černým koněm primárek?
sinfin.digital