Zasloužená prohra: Slavia nevyužila, že přišel Dočkal. A ty Berbrovy tanečníky pošlete do StarDance, pane Příhodo

Zasloužená prohra: Slavia nevyužila, že přišel Dočkal. A ty Berbrovy tanečníky pošlete do StarDance, pane Příhodo
PROCHÁZKA LIGOVÝM DĚNÍM

Každá série jednou končí, tentokrát dvě slávistické: 54 zápasů bez prohry ve Fortuna:lize a 14 derby bez porážky od března roku 2016. Dravější Sparta ve 300. derby pražských „S“ totiž díky šťastné soupeřově teči při Haraslínově volném přímém kopu v závěru první půle a díky dlouhé přesilovce kvůli Ousuově vyloučení po dvou žlutých kartách v neděli večer na Letné zaslouženě vyhrála 1:0.  Slavia totiž své šance (Kuchta, Lingr, Ševčík) v prvním poločase neproměnila a od 65. minuty nevyužila ani toho, že už v 65. minutě na hřiště přišel opětovně slabě hrající Bořek Dočkal. 

Jak jsem již v neděli večer s ironickou nadsázkou napsal na Facebook: „Problém Slavie v derby byl v tom, že když přišel na hřiště Dočkal, tak nevyužila toho, že stav hráčů na trávníků  se tím okamžitě vyrovnal na 10:10. Podle všeho mohl Bořek jít za dvě žluté ven, ale sudí Berka, jinak veselý tanečník z Berbrových plzeňských plesů (stejně jako jiný tanečník - VAR Franěk), zřejmě usoudil, že 10 na 10 je to na hřišti i s Dočkalem.

Zkušený publicista a bývalý redaktor HATTRICKU Pavel Skramlík byl na Facebooku ohledně úrovně jubilejního derby velmi přísný: 

„Málokdy je k vidění tak špatné fotbalové derby Sparta - Slavia (1:0) jako v neděli (300.). Mizerný fotbal, samý souboj, nákopy, odkopy, drsné střety, kombinace z 80% na náhodu, 11 karet včetně diskutabilní červené, hádky, konflikty, kouskování, špatný rozhodčí, šílená koncovka, prostě děs. Přeju Spartě radost z výhry, ale koukat se na to nedalo. Zasloužená poklona jedině jejímu hostujícímu hráči ze Sassuola Slovákovi Lukáši Haraslínovi. Jen on byl na úrovni.

Je to hodně přísné hodnocení, ale, žel, docela pravdivé. Tohle nebyla oslova fotbalu. Ovšem je pravda, že Spartě se konečně letní přestupy povedly. Minule jsem tu psal o Peškovi, teď souhlasím i s tím Haraslínem.

Dalo se to čekat, i Tvrdík byl před derby nervózní

Nechci dělat chytrého, ale dva týdny před derby jsem v redakční přestřelce magazínu HATTRICK napsal toto:  

Slavia, i když zrovna vyhrála na Bohemce 5:1, má v nové sezoně problémy. Na Letné ta její série může skončit, nic netrvá věčně.  Myslím si,  že případný sparťanský úspěch v derby se Slavií by Letenské zase vrátil do boje o nejvyšší pocty.“

Redakční kolegové mi v pondělí 20. září oponovali s tím, že rozdíl mezi oběma kluby ve prospěch Slavie je prý propastný ve všech ohledech.

Odpověděl jsem: „Já bych to tak jasně neviděl.  A opakuji, že na další průběh sezony může mít derby první říjnovou neděli velký vliv.“ 

Připomínám, že v novém ročníku 2021/2022 to Slavii – na rozdíl od těch minulých – proti silným soupeřům na cizím hřišti moc nejde. Prohrála v Budapešti s Ferencvárosem, ve Varšavě s Legií, ve čtvrtek s Feyenoordem v Rotterdamu, nyní se Spartou na Letné. To už není náhoda. Ostatně i slávistický boss Jaroslav Tvrdík se před derby v rozhovoru pro O2 TV Sport přiznal, že se na tohle derby moc netěší a že je z toho nervózní.  

Vrba: „Nikdy jsem neřekl, že s Plzní nepočítám“

„Moc si té výhry v derby vážím. Když jsem letos přišel, tak Slaviabyla na jaře jediná, kdo nás porazil. V lize i v poháru. Tenkrát byla jednoznačně lepší, o to víc si dnešního vítězství cením. Chceme bojovat o nejvyšší příčky a kdybychom derby nezvládli, mezi námi už by byla velká propast a měli bychom to hodně složité. Je to důležitá výhra nejen kvůli postavení v tabulce, ale i pro sebevědomí Sparty. Myslím si, že po derby nás všichni budou brát vážně,“ říkal po derby samozřejmě spokojený sparťanský trenér Pavel Vrba.

Jenže v lize stále vede Viktoria Plzeň, která sice nehraje nijak oslnivě, vítězí s odřenými zády jen o gól (teď v sobotu zdolala doma ve Štruncových sadech podprůměrný Zlín 2:1 gólem těsně před koncem), ale boduje naplno.  

„Nikdy jsem neřekl, že s Plzní nepočítám. Víme, že na ni máme ztrátu. My už Slavii máme na podzim za sebou, Plzeň s ní ještě hraje, takže minimálně jeden z nich ztratí. Ale je pořád ještě hodně zápasů, chceme být v tabulce co nejvýš,“ reagoval na tabulku Vrba, bývalý dlouholetý úspěšný trenér Viktorie Plzeň.

Trpišovský: „Série jsou mi jedno“

Jeho slávistický kolega Jindřich Trpišovský byl po svém prvním prohraném derby pochopitelně smutnější:

„Samozřejmě, že cítím zklamání. To, že skončily nějaké série, je mi teď jedno.  Budu mluvit za sebe, pro mě série nic neznamenají. Žádné série vám do tabulky body nepřidají.  Pro mě je rozhodující, že jsme ztratili tři body, prohráli 300. derby a naopak náš konkurent v tabulce získal o tři body navíc. To je jediné, co je pro mě důležité. Jestli to souvisí s nějakou sérií, je pro mě nepodstatné,“ řekl Trpišovský na pozápasové tiskovce.

„Je to ale pryč, musíme makat dál. Teď to bolí, je to prohraný zápas, ale čeká nás reprezentační pauza, kluci se v pondělí rozjedou na srazy. Minule nás tu zbylo šest, teď ani ještě nevím, kolik nás tu zůstane. Začneme se připravovat na další část sezony. Za 14 dní máme doma Liberec a další zápasy, které půjdou v řadě. Musíme makat. Potřebujeme se dát dohromady a uzdravit některé hráče, které máme mimo hru,“ připomněl Jindřich Trpišovský. 

Letos bude o titul boj

Ano, Slavia musí makat. Teď sice vede Plzeň o čtyři body před Spartou a o pět před slávisty, ovšem červenobílí mají vše ve svých rukou. Do konce října mohou být v tabulce zase minimálně o bod první. Stačí, když po reprezentační pauze zvládnou domácí duel s Libercem (v sobotu 16. 10.), vyhrají v Českých Budějovicích (v neděli 24. 10.), zvítězí v pražské dohrávce nad Olomoucí (ve středu 27. 10.) a pak v dalším podzimním šlágru v Edenu udolají Viktorii Plzeň (v neděli 31. 10.). 

Normálně by to nevypadalo tak těžké, letos na podzim to ale pro slávisty, kteří už zdaleka nejsou takovými suverény jako v minulých dvou sezonách, náročné bude.

„Myslím, že to v lize bude boj. Už před sezonou jsem říkal, že tentokrát ta špička bude vyrovnaná, že v ní bude více týmů. Bude to boj o každý bod, budou rozhodovat vzájemné zápasy, to je jasné. Myslím, že to nebude odtržené jako v minulé sezoně,“ souhlasí se současným rozdáním karet ve Fortuna:lize Jindřich Trpišovský. 

Porážka 0:1 na Letné není pro Slavii debaklem. Po gólu do šatny s deseti lidmi na hřišti to mohlo dopadnout mnohem hůře. Ovšem Sparta spíš hlídala své hubené vedení a Slavii podržel jistý brankář Mandous, její nejlepší  hráč na place (za gól po teči ve zdi nemohl).

Ano, Berka byl slabý

Mnohem méně jistý byl ovšem hlavní rozhodčí  Ondřej Berka. (Nejen) slávisté tvrdí, že když byl vyloučen za dvě žluté Ousu, mělo se  stát i sparťanům Pavelkovi a Dočkalovi. Sparťané zase říkají, že i rozzuřený Bořil mohl vidět žlutou dřív než až za potyčku s pořadateli po skončení zápasu. A po Ševčíkově zákroku v šestnáctce chtěli Letenští penaltu. 

V každém případě, jak už napsal na Facebooku Pavel Skramlík, hlavní sudí Ondřej Berka byl slabý. Vím, nejsou lidi, ale i tak se divím, že nový předseda komise rozhodčích Radek Příhoda pošle na nejdůležitější zápas podzimní sezony dva účastníky z Berbrova plzeňského plesu (hlavní Berka i VAR Franěk), kam lokajsky chodili políbit Náčelníkovi prsten ti nejochotnější z ochotných. Slušní a statečnější sudí s touto obskurní akcí nikdy nechtěli mít nic společného. Podle mě tito rozhodčí z éry „stavění suchejch hajzlů“ – už pro ztrátu důvěry - nepatří ani na listinu ligových arbitrů, natožpak na derby.  Nabídněte tyto ochotné tanečníky raději do StarDance, pane Příhodo.