Máma a táta na síti: začíná seriál o digitálním rodičovství s Ester Geislerovou a Matoušem Rumlem

Máma a táta na síti: začíná seriál o digitálním rodičovství s Ester Geislerovou a Matoušem Rumlem

Ester Geislerová a Matouš Ruml jsou Máma a táta na síti. I když jsou oba herci, tak v nové podcastové sérii o digitálním rodičovství vystupují sami za sebe jako průvodci pro všechny rodiče dětí a teenagerů, kteří se občas cítí ztracení, nesví nebo bezradní v digitálním světě svých dětí a otevírají diskusi s YouTubery, odborníky i pedagogy.

Zdroj: se svolením Avast

Pravidelný seriál o digitálním rodičovství Máma a táta na síti. Jedenáctidílným diskusním pořadem, který můžete poslouchat jako podcast nebo sledovat na YouTube, střídavě provázejí herci Ester Geislerová a Matouš Ruml. Bavit se budou o závislostech, digitálním detoxu, hrách, sextingu, vlivu sítí na vztahy, tělo i mozek, online vzdělávání, pozitivech internetu i budoucnosti práce.

Máma na síti Ester má náctiletá dvojčata a táta na síti Matouš tři děti ve věku 2 až 12 let. Každý z nich si pozval v našem seriálu pět různých hostů – od neurologa, experta na dětské sociální sítě, odborníka na bezpečnost, socioložku, vyučující, psychologa až po mladé influencery – aby se dozvěděli co nejvíc o světě, do něhož vyrůstají jejich děti. 


Zdroj: se svolením Avast

„Možná si říkáte, proč právě my dva provázíme seriálem o digitálním rodičovství,“ říká Matouš. „My dva rozhodně nerozumíme všemu, co se děje na internetu. Jenže naše děti do tohoto světa vyrůstají a je načase být v něm s nimi. Zajímavé je, že se všemi hosty, přestože byli tak rozdílní, jsme dospěli k závěru, že to nejdůležitější je péče o vztahy,“ říká Ester. „Je skutečně důležité nenechat své dítě v online světě samotné. Být mu pořád aspoň trochu nablízku. Ale jak na to? Jak to udělat, aby mobily a hry neukradly našim dětem dětství? To je otázka, na kterou – upřímně řečeno – není snadná odpověď. Ale díky skvělým hostům v našem podcastu jsme pochopili spoustu věcí, který by dnešní digitální rodič mohl a měl znát.“

Vzdělávací program Buď safe online Nadace Avast už čtyři roky učí děti, jak být na internetu v bezpečí a o jejich online světě s nimi denně mluví na Instagramu. Za čtyři roky fungování projektu jich proškolili přes 50 tisíc. „Ačkoli jsou děti online takřka bez výjimky alespoň několik hodin denně, jejich rodiče si nejsou tak úplně jistí, co na telefonu, tabletu nebo počítači přesně dělají, jak s nimi o tom mluvit, co už je za hranou a co je naopak dokáže připravit na budoucnost a práci. Proto jsme se rozhodli vytvořit platformu, jejímž prostřednictvím se zeptáme na vše, co vás, rodiče, může o digitálním světě vašich dětí zajímat,“ říká odbornice na dětskou online bezpečnost Avastu Julia Szymańska, která také bude jedním z hostů podcastu.


Zdroj: se svolením Avast

Podcast bude vycházet na známých podcastových platformách Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts každý týden v pátek. Pokud byste nás raději sledovali na videu, najdete Mámu a tátu na síti také na YouTube. 

Pozvání přijali například zakladatelka projektu Replug me, který pomáhá dětem, školním třídám i dospělým najít zdravý vztah k digitálním technologiím, Karolína Pressová, vysokoškolský pedagog Kamil Kopecký, který dlouhodobě zkoumá rizika na internetu, influencer Jirka Král, který společně s námi založil vzdělávací projekt pro děti Buď safe online nebo neurolog, který působil na Yale, Martin Jan Stránský. 

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram