E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Obří nástěnná malba se silnými ženami boří bariéry díky Converse City Forests

04. říjen 2021

Silná a sebevědomá žena je hlavní hrdinkou velkého muralu, který vznikl v centru Prahy. Nová generace umělců a umělkyň má díky Converse možnost se výrazně zviditelnit.

Foto: Converse

Velkoformátovou malbu najdete v okolí autobusového nádraží Na Knížecí v Praze 5. Bylaodhalena v září v rámci celosvětového projektu City Forest pod taktovkou Converse. Návrh celého díla má na svědomí mladá ilustrátorka Barbora Idesová, která pracuje s myšlenkou gender stereotypů a zobrazila silnou, nezávislou a svým způsobem futuristickou bytost.

Foto: Converse

Barbora Idesová

Ilustrátorka Barbora Idesová patří k nadějným mladým talentům lokální umělecké scény.

Street art pro Prahu

Díky projektu City Forest se Praha přidala na seznam světových metropolí jako je Rio de Janeiro, Sydney, nebo třeba Mexiko City a stane se dalším evropským městem, kde vznikl mural s ambicí oslovit širokou veřejnost s důležitým a rezonujícím tématem. Společně s mladou generací nadaných umělců a díky novým technologiím jakou je rozšířená virtuální realita (AR).

Velkoformátová malba vznikla pod záštitou celosvětového projektu Converse City Forest, který nechává promlouvat umělce z kreativních komunit po celém světě a společně s nimi upozorňuje na společensky důležitá témata. Díky univerzálnímu potenciálu street artu si můžeme užívat působivé muraly od umělců, kteří nejsou lhostejní k enviromentálním nebo aktivistickým tématům, která hýbou dnešním světem. Praha zatím byla na podobné velké umělecké eventy od mladých tvůrců spíše skoupá. Tím vznik City Forest muralu v naší metropoli nabývá na důležitosti a má potenciál oslovit různé komunity napříč českou společností. Jde o oslavu veřejného prostoru a znovuobjevení jeho možností.

Foto: Converse

Síla a nezávislost

Pražský mural má 163 metrů čtverečních a najdete ho na rohu ulic Vltavská a Nádražní na pražském Smíchově. Reaguje na celospolečenské téma genderových stereotypů. Malba obsahuje několik ženských postav s nápisem „Breaking Down Barriers“. Na svědomí ji má ilustrátorka Barbora Idesová, která patří k nadějným mladým talentům lokální umělecké scény. „Hlavním motivem díla je žena jako silná a nezávislá osobnost. Je to bezstarostná, šťastná a magická bytost, která usiluje o lepší budoucnost. Budoucnost, kde jsou si všichni rovni, bez ohledu na jejich pohlaví, rasu nebo sexuální orientaci,“ popisuje svoji ilustraci umělkyně Barbora.

Converse dlouhodobě spolupracuje s mladými a progresivními kreativci, kteří tvoří komunitu All Stars. Členkou All Stars je i vizuální umělkyně Olga Krykun. Olga vytvořila speciální virtuální rozšířenou realitu celého muralu, která bude přístupná díky načtení QR kódu přímo na mobilu. Každý, kdo mural navštíví, nebo jen projde okolo, si bude moci zintenzivnit celý zážitek z místa a doslova se vnořit do rozpohybované reality. AR vizualizace bude dostupná i skrze filtr na Instagramovém účtu @converseczesvk.

Článek vznikl ve spolupráci s naším partnerem – společností Converse.

Popup se zavře za 8s