První katarský pilot ve formuli 1

Věděli jste, že i Katar, nejnovější účastník letošního šampionátu, má ve své historii pilota formule 1? A ne ledajakého, je jím rovnou tehdejší emír, tedy vládce země, Chálid bin Hamad Al-Thání.

Štítky: GP Kataru Historie Williams Zveřejněno 5. 10 2021 — Lukáš Štěrovský

Tento šejk má za sebou vůbec zajímavou minulost. V roce 1995 svrhl z trůnu svého otce, jenž byl zrovna na státní návštěvě v Ženevě. Emírem byl až do roku 2013, kdy abdikoval, aby na trůn mohl nastoupit jeho syn.

V té době za sebou měl Chálid bin Hamad Al-Thání už i zkušenost s vozem formule 1. Stalo se tak v roce 2009, kdy během reklamní akce pro Williams řídil vůz na tom samém okruhu, na jakém se letos pojede velká cena.

Všemu předcházel Katařanův pobyt v Británii, kde si vyzkoušel týmový simulátor a byla mu přizpůsobena sedačka. Na domácím okruhu nakonec odjel pět kol.

„Williams FW31 je pozoruhodný vůz, který se nepodobá žádnému jinému závodnímu vozu, který jsem kdy řídil. Být prvním Katařanem, který řídil vůz formule 1, byl úžasný zážitek, na který nezapomenu,“ okomentoval svoji jízdu.

Rubens Barrichello, toho času závodní jezdec Williamsu, se rovněž po dráze projel. Poskytl přitom prohlášení, které by mohlo být užitečné s ohledem na nadcházející katarskou Grand Prix.

„Na okruhu Losail je spousta zatáček, takže chvíli trvalo, než jsme si ho zapamatovali, ale měl skvělou přilnavost a je skvěle rozvržený. Má dostatečně dlouhou rovinku, která podporuje dobré předjíždění, a byl by skvělým místem pro konání velké ceny…“

Mercedes-Benz EQE350 nahrazuje legendární “éčko”

Šejk před svojí jízdou.

Foto Twitter