Hlavní obsah

Lobbista Dědic dostal za manipulaci s veřejnými zakázkami osm let

– Ostrava • Aktualizováno

Osm let ve vězení má strávit za manipulaci s veřejnými zakázkami pro Dopravní podnik Ostrava a Městskou nemocnici Ostrava lobbista Martin Dědic. Krajský soud v Ostravě v úterý před polednem současně rozhodl o propadnutí jeho majetku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Martin Dědic u ostravského krajského soudu.

Článek

„Pochází (majetek) převážně z trestné činnosti,“ odůvodnil předseda senátu Igor Krajdl.

Spolu s Dědicem bylo odsouzeno dalších pět mužů, kteří se měli na manipulaci s veřejnými zakázkami a legalizaci výnosů z trestné činnosti podílet. Břetislav Pavelek má jít do vězení na 4 roky. Má současně zaplatit pokutu půl milionu a 10 let nesmí působit ve statutárních orgánech obchodních společností.

Trest na 2,5 roku s podmíněným odkladem na 5 let dostal Jaroslav Křemen. Ten má zaplatit 3 miliony a ani on nesmí 10 let být ve vedení jakékoliv firmy. Tři roky s pětiletým odkladem dostali i Jiří Hána, Roman Gavanda a Tomáš Dohnal. Hána musí soudu zaplatit milion, Gavanda dva a Dohnal 1,5 milionu. Gavanda a Dohnal mají navíc také zákaz činnosti na 10 let.

Podle rozsudku soud zrušil společnost Business Advisor a nařídil propadnutí jejího majetku. Firmy Pragoimex a Perfect Distribution musí zaplatit 30, respektive 10 milionů korun.

Lobbista Dědic neuspěl u Ústavního soudu, nelíbil se mu dohled a kauce

Domácí

„Obžalovaný Martin Dědic vybíral v podstatě jakési desátky z veřejných zakázek vypisovaných městem Ostrava, zejména dopravním podnikem a městskou nemocnicí. Byl čistě soukromá osoba, neměl žádnou pozici v rámci statutárního města Ostravy, neměl s městem nebo jeho příspěvkovou organizací nebo společností žádnou smlouvu, a neměl tedy žádné oprávnění takové prostředky vybírat,“ popsal předseda senátu Krajdl.

Upozornil, že Dědic vystupoval jako poradce, byť neformální, řady regionálních politiků z řad ostravské ČSSD. Jmenoval bývalou náměstkyni ostravského primátora Simonu Piperkovou, exhejtmana Miroslava Nováka, bývalého radního Lumíra Palyzu či zastupitele Vojtěcha Mynáře, kteří s ním projednávali záležitosti týkající se chodu města, strategické řízení Ostravy či veřejné zakázky a problémy s nimi související.

Lobbista Dědic je opět u soudu, teď kvůli tramvajím

Krimi

Na adresu Dědice soudce poznamenal, že šlo o nejchytřejšího pachatele, se kterým se soud dosud setkal. Krajdl poukázal, že rozsudek je postaven spíše na logických výkladech a argumentech a svázáním nepřímých důkazů do uceleného řetězce než na přímých jednoznačných důkazech.

„Důkazní situace je velmi složitá, nicméně z pohledu logického hodnocení důkazů se domnívám, že jde o variantu jedinou možnou,“ sdělil a dodal, že společnost Business Advisor, přes niž peníze od firem za dohodnuté veřejné zakázky protékaly, byla jen zástěrkou. „Dodnes se k ní nikdo nepřihlásil, nikdo v ní nikdy téměř nepracoval, nikdo se nestaral o její zisky. Mám za to, že společnost Business Advisor je učebnicovým příkladem společnosti na praní špinavých peněz,“ zhodnotil předseda senátu Krajdl.

Foto: Pavel Karban, Právo

Zasedání soudu v kauze Dědic

Státní zástupce Vít Koupil byl rád, že soud vyhodnotil důkazy obdobně jako on. Výhrady má k tomu, že soud zprostil obžaloby dva obviněné: Břetislava Čížka a Petra Gřeše a společnost Vostav Morava. „Jsem ale rád, že soud dospěl k závěru, že společnost Business Advisor byla skořápková společnost, která sloužila pouze k tomu, aby inkasovala úplatky získávané z veřejných zakázek,“ uvedl Koupil.

„Kmotr Dědic”

Současně poděkoval policistům, kteří na kauze pracovali od roku 2014. „Protože v ČR obdobný případ trestné činnosti zatím nebyl soudem posuzován a bez dobré a poctivé práce policistů by se nepodařilo nejen odhalit, ale ani opatřit klíčové důkazy, které umožnily, aby obžaloba byla podána, a aby soud mohl v této chvíli nepravomocně rozhodnout.“

Podle Koupila kauza Dědic, jak se případu přezdívá, ukazuje, jak je obtížné prokazovat korupci. „V daném případě nestačí jen dokázat, že někdo platí peníze za nic, že někdo nese krabice s hotovostí, ale je potřeba to spojit i s konkrétní zakázkou,“ nastínil. Roli lobbisty Dědice označil za tzv. kmotrovskou. „Z důkazů, které byly provedeny před soudem, byl osobou, která zprostředkovávala kontakt mezi byznysem a politikou, a v rámci toho kontaktu, i jeho prostřednictvím, docházelo k manipulacím některých veřejných zakázek a vyplácení provizí,“ popsal státní zástupce.

Z obžalovaných se vynesení rozsudku zúčastnil pouze Gavanda. Ten si stejně jako všichni obhájci, zmocněnci i státní zástupce ponechal lhůtu na odvolání. Rozsudek je tak nepravomocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám