Ondřej Doule má job budoucnosti. Navrhuje vesmírné stavby. A v současnosti pracuje pro NASA na přípravě lunární orbitální stanice Gateway.

Houston volá Prahu. Nezní to tak vznosně, jako když Houston volá Apollo nebo Discovery. Ale pokud se chcete spojit s vesmírným architektem Ondřejem Doulem, tak vám nic jiného než telefonovat si přes oceán nezbude.

Na meziplanetární spojení si ještě chvíli počkáme, dokud se třiačtyřicetiletý expert na kosmické stavby nevypraví do vesmíru. Zatím tam poputuje jen jeho tvorba. Podílí se totiž jako jeden z inženýrů na přípravě orbitální stanice Gateway, která by měla vyrůst na oběžné dráze Měsíce v roce 2024.

Jde o součást programu Artemis, v rámci něhož chce NASA obnovit pilotované lety na Měsíc. V Johnsonově vesmírném středisku ji blíž k tomuto cíli posouvá i český architekt. V minulosti navrhoval například simulátory pobytu ve vesmíru, základny na Marsu a na Měsíci nebo hotel na oběžné dráze. Teď poprvé se ale jeho práce skutečně dostane do kosmu.

***

Co přesně obnáší vaše práce na lunární stanici Gateway?

Moje pozice se jmenuje senior human factors engineer. Do češtiny by se to dalo přeložit jako inženýr lidského faktoru. S kolegy v týmu se zabýváme tématy, která jsou blíže člověku než architektuře. Analyzujeme každý pohyb a veškeré aktivity, které astronauti provádějí.

Forbes Digital Premium