O DESIGNU, ARCHITEKTUŘE A ŠTĚSTÍ NA ELEKTRICKÉ LODI

Loď Marie D´Bohemia

Loď Marie D´Bohemia ve středu 6. října nastartuje svůj plně elektrický pohon a stane se jedním z míst, které bude pulzovat životem a designem. Plavby s předními českými designéry a architekty na elektrické lodi od Vera Hampl Architects jsou součástí nabitého doprovodného programu letošního Designbloku.

Neformální setkání s českými architekty a designéry se uskuteční na nové elektrické lodi Marie D´Bohemia. Za návrhem lodi, která splňuje nejpřísnější současné ekologické a kvalitativní požadavky, stojí architektka Vera Hampl. Ta povede se svými hosty rozhovory o designu, architektuře i štěstí.

Přijďte s námi strávit čtyři večery se čtyřmi osobnostmi české architektury a designu. Jiří Pelcl, Martin Rajniš, Michal Froněk a Adam Rujbr nám představí projekty, kterým se věnují a témata, jež je provází. Všechny plavby propojí zamyšlení se nad štěstím, které je tématem třiadvacátého ročníku Designbloku.

První večer na elektrické lodi odstartuje designér, architekt a profesor Jiří Pelcl tématem, které mu je nejbližší – Specializace v designu. Jeho prezentace s podtitulem DŘEVO – KOV – PLAST – SKLO – TEXTIL – PORCELÁN – PAPÍR bude zamyšlením nad náplní a tématy designérské práce v současném složitém světě.

Ve čtvrtek 7. října bude hostem Very Hampl architekt Martin Rajniš z ateliéru Huť architektury. Jeho tvorba je charakteristická stavbami ze skládaného dřeva jako jsou stodoly nebo rozhledny, mezi ně patří například rozhledna Doubravka. Nejen o ní, ale také o výstavě Expo v Dubaji nebo o vinařství v Dolních Dunajovicích, bude architekt na lodi hovořit.

Páteční večer na lodi Marie D`Bohemia pak bude věnovaný studiu Olgoj Chorchoj. Michal Froněk představí příběh, který se skrývá za novou řadou hodinek značky Bohematic. Jedním z témat plavby s renomovaným designérem bude zbrusu nová série AERODYNAMIC.

Naposledy pak elektrická loď v rámci Designbloku vypluje v sobotu 9. října. Závěrečná sobotní plavba s architektem Adamem Rujbrem se bude týkat šetrných budov a cirkulární ekonomiky ve stavebnictví. Současný design je stále více spjat s recyklací, hledáním nových materiálů a technologií. Ekologické plavby Vltavou tak budou ideálním místem pro rozvíjení debat o designu i architektuře.

Marie D´Bohemia

V pořadí pátá supermoderní loď z řady Bohemia byla postavena v Německu přímo pro pražské podmínky. Plavidlo s čistě elektrickým bateriovým pohonem je určeno pro kratší okružní plavby v centru hlavního města. Loď je odpovědí na ekologické a kvalitativní požadavky současnosti, postupně mají tyto lodě nahradit konstrukčně starší typy lodí. Díky bezemisnímu a tichému provozu je ideální pro plavby na Vltavě v metropoli. Její návrh pochází z ateliéru VH Architects vedeným architektkou Verou Hampl.

Vera Hampl | VH Architects

Vystudovala architekturu a urbanismus na Univerzita Santa Úrsula v Rio de Janeiro (1995), kde pokračovala i v postgraduálním studiu interiérového designu na Univerzita Pontifícia Católica (1998). Několik let strávila na stážích v ateliérech Ruye Ohtakeho, India da Costy a Edisona Musy, kde také zahájila profesní kariéru. Po přesídlení do České republiky pracovala pro firmu Lewis & Hickey, aby v roce 1999 založila vlastní architektonickou kancelář Vera Hampl Architects. Její návrhy rodinných domů, komerčních i administrativních prostor a nejrůznějších interiérů byly realizovány v Brazílii a v České republice.

Kontakt pro média:

Lan Duongová | Idealab

E-mail: lan@idealab.cz

Telefon: +420 774 179 387

Klíčová slova ČR-architektura-kultura-stavby-společnost

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Stavebnictví, bydlení a reality
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.