Smrt v boxu bez rukavic. Bojovník zemřel na následky tvrdého KO

Smrt v boxu bez rukavic. Bojovník zemřel na následky tvrdého KO Justinu Thorntonovi se stal zápas v boxu bez rukavic osudným. | zdroj: Profimedia

Tragická událost otřásla americkou organizací BKFC. 38letý bojovník totiž po několika týdnech podlehl následkům tvrdého knockoutu.

Bojové sporty ze své podstaty nepatří mezi nejbezpečnější sporty. Za nejrizikovější bývá považován box, v němž je podle statistik vyšší riziko fatálních zranění než v MMA, kde jsou údery rozprostřeny na celé tělo a neexistuje například počítání, které by dovolilo otřeseným bojovníkům pokračovat v boji.

V poslední době nabírá na popularitě také box bez rukavic, který vypadá na první pohled dost brutálně a krev při něm doslova teče proudem. Na druhou stranu údery nemůžou být kvůli nechráněné ruce vedeny takovou silou a zápasí se pouze na 3-5 kol oproti až 12 kolům v klasickém boxu, což rovněž snižuje riziko zranění mozku.

Úmrtí se už ale nevyhýbají ani této disciplíně. Z USA dnes přišla zpráva, že následkům těžkého knockoutu po pár týdnech v nemocnici podlehl 38letý Justin Thornton. Tomu se stala osudná jeho premiéra ve známé organizaci BKFC, do níž nastoupil 20. srpna.

„Velice nás zasáhla zpráva o úmrtí jednoho z našich bojovníků, Justina Thorntona, který bojoval na BKFC 20 v srpnu 2021. Připojujeme se ke zbytku komunity bojových sportů a posíláme kondolence jeho rodině a blízkým. S jeho rodinou jsme mluvili, vyjádřili jim upřímnou soustrast a ujistili je, že mají naši plnou podporu v tomto těžkém čase,“ vyjádřil se šéf organizace David Feldman.

Právě na promotéry se ale snáší kritika. Justin sice nebyl v bojových sportech žádným nováčkem, v MMA se mu ale vůbec nedařilo. Z 24 zápasů zvítězil pouze šestkrát, v jedenácti případech navíc padl (T)KO. Na sklonku kariéry tedy podobně jako spousta dalších veteránů zkusil box bez rukavic, který nabízí slušné výdělky.

V ringu jej čekal o rok starší Dillon Cleckler, kterému se už MMA naopak velmi dařilo, 11 soupeřů ukončil před limitem (jedním z nich byl v roce 2013 právě Justin) a prohrál pouze jednou jedinkrát. V boxu bez rukavic navázal v podobném duchu a dva předchozí soupeři s ním v ringu dlouho nevydrželi. Svoji pověst knockoutéra potvrdil i tentokrát, souboj začal divokou přestřelkou a po pouhých 19 vteřinách šel Justin v bezvědomí k zemi.

Dopadl navíc špatně na hlavu a z ringu ho na nosítkách transportovali rovnou do nemocnice, kde se ukázalo, že si poranil míchu a od hlavy dolů ochrnul. Kvůli problémům s dýcháním musel být navíc připojen na ventilátor a rodina se snažila získat potřebné finance na léčebné výlohy skrz online sbírku. Ze strany BKFC tedy pravděpodobně nepřišla žádná finanční podpora a o stavu jejich bojovníka ani nijak neinformovali.

„Jako bojovníka vás nikdo nepřipraví na zprávu, jakou jsem dostal dnes ránu během cesty na trénink. Někteří z vás to možná ještě nevědí, ale můj poslední soupeř Justin Thornton včera v noci zemřel kvůli pneumonii,“ napsal zdrcený Cleckler na Instagramu. „Nemůžu si pomoct, ale jsem z toho totálně zdrcený, protože jsem Justina znal roky. Mnoho lidí to neví, ale bojovali jsme spolu už před 8 lety a hned mi tehdy říkal, že chce odvetu. Vím, že jakmile mu zavolali, že ji konečně dostane, tak v tom viděl velkou šanci a vzal to. Justin byl válečník. Boj byl v jeho krvi, miloval to. Bojoval s kýmkoliv, kdykoliv a kdekoliv. A když jsem neměl soupeře, tak tu šanci využil a šel tam se mnou znovu. Všichni muži nebo ženy, kteří vkročí do ringu nebo klece, jsou speciální, protože podstupují risk, který by 99,99 % světa nikdy nepodstoupilo. A občas ještě pořád nevím, proč to vlastně děláme. Ale Justin byl bojovník po celý život a nezaslouží si nic než respekt! Mé myšlenky a modlitby jsou teď s ním a jeho rodinou. Odpočívej v pokoji válečníku.

Zdroje:  mymmanews.com

Nejnovější články