Hlavní obsah

Herci Šteindler a Vávra rozdávali v metru banány. Přišly i vulgární reakce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herci David Vávra a Milan Šteindler, kteří kdysi stáli za kultovním jazykovým pořadem Alles Gute v rámci České sody, rozdávali v úterý ve stanici metra Muzeum banány ozdobené vzkazem „Už nikdy fronty na banány“. Tropické ovoce se stalo symbolem nedostatku za komunistického režimu.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

David Vávra (vlevo) a Milan Šteindler

Článek

Asi polovina lidí si banán vzala, polovina se tvářila nedůvěřivě. Výjimečně zazněly i vulgarismy.

„Mladým lidem se může zdát, že je to banální řešit banány, ale není. Můžeme žít svobodněji, šťastněji a být hrdí na toho, kdo vládne. Za ty se víceméně stydíme už několik desetiletí,“ podotkl Vávra.

„Na druhou stranu žijeme krásně, ale přece jen problémy jsou, protože by to mohlo být důstojnější,“ dodal Vávra.

Milan Šteindler: Na stará kolena se ze mě stal skeptický optimista

Styl

„Je to taky problém celkového posunu morálky,“ přikyvuje Šteindler. „To, co bylo před deseti dvaceti lety nemorální, se dnes považuje za samozřejmost. Nadává se na ty, které jsme před dvaceti lety obdivovali,“ podotkl.

„Komunisti tady dělali skutečné zločiny, nad kterými se přivírají oči. Když už nic jiného, bylo by od nich decentní, kdyby se stáhli do pozadí,“ doplnil Šteindler.

Sbohem soudruziVideo: Dekomunizace.cz

Michal Gregorini ze spolku Dekomunizace vysvětlil, že podobné akce dělají kvůli tomu, aby šli lidé k volbám. A také kvůli tomu, aby se už Česko zbavilo komunistů.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Michal Gregorini

„Chtěli bychom upozornit lidi, že v pátek a v sobotu jsou volby do Poslanecké sněmovny. Chceme říct, že je jedno, co si myslíte o nás nebo o banánech, ale důležité je jít volit. Když lidi k volbám nepůjdou, jejich hlas mohou dostat extremisti,” uvedl Gregorini.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám