05.10.2021 13:24

Odložená premiéra hry Lenky Lagronové Jako břitva na prknech Východočeského divadla

Už 20. března se na velkém jevišti Východočeského divadla Pardubice měla uskutečnit premiéra poetické hry Jako břitva, která však byla z důvodu protipandemických opatření přesunuta až na podzim. Premiéroví diváci tak novou inscenaci zhlédnou o tomto víkendu 9. a 10. října od 19 hodin.

Text současné české dramatičky Lenky Lagronové na motivy života, díla a odkazu Boženy Němcové v Pardubicích inscenoval režisér Radovan Lipus. Hlavní roli ztvárňuje Martina Sikorová, alter ego Boženy Němcové Báru hraje Petra Janečková a Josefa Němce představuje Martin Mejzlík.

Obrazivá hra Jako břitva je podložena autorčinou hlubokou znalostí života a díla výjimečné české spisovatelky, ale není životopisná, nelíčí životní příběh Boženy Němcové. „Básnivými doteky se přibližuje k tomu, co je v jejích osudech neuchopitelné. Hledá odpovědi na otázky: Co je vnitřní svoboda? Z jakých niterných vláken byla utkána mimořádná, složitá osobnost české ženy, jež překonala svou dobu nejen jako spisovatelka?“ říká dramaturgyně Jana Pithartová.

Světovou premiéru uvedlo Národní divadlo v Praze roku 2016. Pardubická inscenace je druhým provedením tohoto titulu na českých scénách.

„Jako břitva je krásná a nesnadná partitura pro čtrnáct rozmanitých hereckých hlasů. Divoká plavba proti proudu času někam do poloviny 19. století, ale přitom vlastně do naší současnosti. Stále se opakující příběh obtížné a odvážné jinakosti, která banální všednost přesahuje a nad žabincově nehybnou hladinu průměru vyčnívá. Božena není mrtvý exponát v muzeu. Je živá!“ uzavírá Radovan Lipus, jenž v Pardubicích již režíroval tragikomedii rakouského spisovatele Arthura Schnitzlera Duše – krajina širá a hru anglického autora Richarda Beana Až na věky.

Před premiérou se ve foyer uskuteční vernisáž výstavy obrazů akademického malíře Josefa Mathiase Minaříka.

www.vcd.cz

Autor článku: Radek Smetana

Odložená premiéra hry Lenky Lagronové Jako břitva na prknech Východočeského divadla

Inscenace

25.04.2024

Východočeské divadlo Pardubice pokřtí CD muzikálu Makropulos musical

Východočeské divadlo před téměř dvěma lety uvedlo světovou premiéru muzikálu Makropulos musical z autorské dílny Petra Abrahama, Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové. Novou adaptaci známého dramatu o touze po věčném mládí režíroval Petr Novotný, jenž se současně skrývá i pod pseudonymem tvůrce libreta Petra Abrahama. Čapkova Věc Makropulos v muzikálovém hávu slaví úspěchy nejen u diváků, kteří ji v anketě o nejoblíbenější inscenace VČD roku 2023 vynesli až na první příčku, oceňuje ji rovněž odborná kritika – muzikálová porota Cen Thálie zařadila Petru Janečkovou, představitelku hlavní role Emile Marty, do užší nominace na Cenu Thálie 2023 v oboru muzikál, opereta a jiný hudebně-dramatický žánr.

25.04.2024

Květnové tipy z Divadla Viola: Vděk, Hodina diplomacie, Vyžeňte lvy!, Skorpios na obzoru, Hugo Haas a Adina Mandlová

Aktuální divadelní sezóna zvolna spěje k závěru, takže je ta správná chvíle vydat se ještě před prázdninami na některou z repríz úspěšných inscenací v Divadle Viola na Národní třídě. Úsměvný i dojemný příběh Michelle, pro níž se řeč stává stále větším bludištěm, je na programu 7. a 10. května od 20 hodin. V hlavních rolích divadelní adaptace novely proslulé francouzské prozaičky Delphine de Vigan Vděk excelují Klára Cibulková, Anna Kameníková a Ladislav Hampl.

25.04.2024

Slovácké divadlo uvede v premiéře napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců

Slovácké divadlo v sobotu čeká další premiéra. Tentokrát se do čela inscenačního týmu postavil emeritní ředitel slovácké scény a režisérská legenda Igor Stránský. Divákům představí napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců, kterou napsali francouzští autoři Vaché Katcha a Julien Sibre.