Aminokyseliny pro krásné vlasy, nehty a pleť

V honbě za vitální pletí, zdravými vlasy a pevnými nehty jsou ženy (a někdy i muži) ochotné udělat opravdu mnoho. Výrobci kosmetických produktů i různých suplementů to moc dobře vědí, a proto existují stovky různých preparátů, které se o všechny výše zmíněné části těla postarají. Někdy ale stačí jen zařadit do jídelníčku dostatečné množství aminokyselin. Víte kterých? A z čeho je čerpat? Na to se podíváme v našem dnešním článku.

Aminokyseliny na vlasy, nehty i pleť

Když ti z nás, kteří se ve fitness alespoň trochu pohybují, slyší aminokyseliny, většinou se jim vybaví doplňky určené primárně na regeneraci a podporu růstu svalové hmoty. To je ale neúplná představa, aminokyseliny a potažmo proteiny ovlivňují v našem těle obrovské množství reakcí. Některé souvisí se správou aktivitou enzymů, jiné jsou nezbytné pro optimální hladinu krevního cukru a další zajišťují třeba transport kyslíku po těle. No a jak asi tušíte, existují i takové, které jsou nepostradatelné pro naše vlasy, nehty I pleť. Které to jsou?

Aminokyseliny na vlasy

Aminokyseliny na vlasy jsou obrovskou samostatnou kapitolou. Ze všeho nejdůležitější je ale vědět, že existuje celkem 21 proteinogenních aminokyselin a z nich hned 18 je důležitých pro tvorbu keratinu. A právě keratin je zodpovědný třeba za pružnost, pevnost i celkovou kvalitu vlasů. I když je nutné přijímat dostatek všech aminokyselin, vůbec nejdůležitější pro vlasy jsou:

  • Cystein je podle některých zdrojů pro vlasy vůbec nejdůležitější aminokyselinou. Mnohé vědecké studie považují ji za velmi užitečného pomocníka, který může pomoci s vypadáváním vlasů i jejich následnou regenerací. Dokonce se objevily i výzkumy, které naznačují, že může chránit vlasy před poničením v důsledku slunečního záření. Je možné ho najít třeba v kuřecím mase, mléčných produktech, ale i v brokolici a různých naklíčených potravinách.
  • Methionin je po cysteinu druhou aminokyselinou obsahující síru a tím pádem je také nesmírně důležitý. Jeho význam spočívá zejména ve schopnosti prokrvovat vlasové folikuly, což může vést k lepšímu růstu vlasů. Zároveň ovlivňuje i produkci kolagenu, a proto se podílí na vytvoření silných a zdravě vypadajících vlasů. Mezi zdroje methioninu patří třeba ryby, vejce i různé ořechy a semínka.

Krásné a zdravé vlasy zajišťují mimo jiné aminokyseliny cystein a methionin, které jsou zdrojem síry.

Aminokyseliny na pleť

Aminokyseliny dokáží přirozeně zvlhčovat pleť a zároveň se starají o odstraňování již odumřelých pleťových buněk. Kromě toho aminokyseliny také chrání pleť před působením volných radikálů a dokáží snižovat známky předčasného stárnutí – to je koneckonců jeden z důvodů, proč je někteří výrobci kosmetiky tak rádi přidávají do svých produktů. Stejně jako v případě vlasů platí, že je nezbytný vyvážený příjem všech existujících aminokyselin. Obzvláště dobré je ale se v případě vlasů zaměřit na:

Lysin představuje pro většinu lidí naprosto neznámou aminokyselinu. I když ve skutečnosti opravdu nebývá skloňován příliš často, má celou řadu různých zdraví prospěšných funkcí. Je velmi důležitou součástí kolagenu, a tím prokazatelně podporuje kvalitu pleti. Zatím to také vypadá, že lysin dokáže také urychlit proces hojení ran. Je možné jej najít třeba v parmezánu, rybách, hovězím či vepřovém mase, arašídech a v některých případech není na škodu ani doplnění ve formě suplementu.

Arginin je naopak jednou z nejznámějších aminokyselin. Sportovci jej nejčastěji používají ve formě samostatných doplňků stravy nebo komplexních pre-workoutů. Efekt této látky spočívá především ve schopnosti zlepšit prokrvení svalů, čímž ovlivňuje výdrž, sílu i celkový výkon na tréninku. Kromě toho se ale stále více píše o potenciálním vlivu na regeneraci tkání, což souvisí i s vitálně vypadající pletí. Mezi dobré přírodní zdroje patří třeba mléčné výrobky, červené maso i vejce.

Pro vitální pleť je neuvěřitelně důležitý také komplexní a vyvážený jídelníček.

Aminokyseliny na nehty

Aminokyseliny jsou samozřejmě nepostradatelné i pro naše nehty, které toho mimochodem hodně prozradí o našem celkovém zdravotním stavu. Na nehty se doporučují zejména dvě dnes již zmíněné aminokyseliny, a to konkrétně methionin a lysin. Společně zajišťují, že nehty zůstanou pevné a nebudou náchylné ke zlomení.

Doporučujeme

Jaké další látky mohou pomoci?

Jak jsme v dnešním článku již několikrát zmínili, zdravě vypadající vlasy, nehty i pleť nezaručí ani tak konkrétní aminokyseliny, jako spíše komplexní a vyvážený jídelníček. V něm byste neměli kromě výše zmíněných aminokyselin zapomínat ani na:

  • Vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro správný metabolismus bílkovin, sacharidů a tuků a deficit některých z nich vědci spojují třeba se špatnou pigmentací nehtů. Je možné je doplňovat jak z potravin (zejména obilovin, kvasnic, masa a ořechů), tak i z B-komplex suplementů. Více se o této důležité složce jídelníčku dozvíte v našem samostatném článku.
  • Hořčík, jež patří k významným minerálům, jež jsou u mnohých sportovců nedostatkové. Kromě všech pozitivních efektů se hodí zmínit i jeho schopnost podpořit proteosyntézu, která je nesmírně důležitá pro zdravé nehty, pevné vlasy i vitální pleť. Je možné jej přijímat ze stravy, mnoho aktivních sportovců ale preferuje příjem ještě navýšit o magnézium ve formě suplementu.
  • Omega 3, které jsme vám představili v mnoha předchozích evidence-based článcích. Ty mají sice spoustu pozitiv, pro potřeby našeho dnešního článku ale stačí vědět, že jejich dostatečný příjem může předcházet křehkým a lámavým nehtům, jak naznačují studie.

Kromě toho jsou velmi podstatné i další látky jako třeba vitamín C, železo nebo zinek, jehož nedostatek odborníci spojují třeba se vznikem bílých skvrn na nehtech.

Když budete jíst dostatečně pestře, přijmete celou řadu různých vitamínů a minerálů, které vám s kvalitou pleti, nehtů i vlasů pomohou.

Co si z dnešního článku odnést?

Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že kvalitu pleti, vlasů nebo nehtů neovlivňuje zdaleka jenom genetika nebo to, jak kvalitní kosmetiku používáte. Velmi důležitou roli hrají i aminokyseliny, vitamíny a minerály. Nemá ovšem cenu si vybírat nějaké konkrétní potraviny a jejich příjem zvyšovat, důležitý je pestrý a vyvážený jídelníček, který bude bohatý třeba na ovoce, zeleninu, ale i maso, mléčné produkty a ořechy.

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.