05.10.2021 14:39

Divadlo Alfa uvede jako první premiéru sezóny inscenaci Pohádky z Ošemetna

Čtyři úsměvné a poučné příběhy z vesničky Ošemetno přináší nejmladším divákům z mateřských škol a prvních tříd základních škol první premiéra plzeňského Divadla Alfa v nové sezoně. Příběhy, v nichž hrají hlavní roli barevní mluvící maňásci, takzvaní mapeti, pro diváky připravili podle knížky Tomáše Končinského Cesta z Ošemetna režisér Alfy Tomsa Legierski a dramaturgyně Petra Kosová. Alfa v nové sezoně připraví celkem pět premiér inscenací pro všechny věkové skupiny. 

Ze sedmi příběhů z knížky si Alfa vybrala čtyři. „Okouzlily mě nejen samotné pohádky, ale také jazyk Tomáše Končinského. Píše pěknou češtinou, nekomplikovanou, srozumitelnou, a přitom nápaditou a kultivovanou, která se dětem nepodbízí. Byla to čistá radost adaptovat jeho texty pro divadlo,“ uvedla Kosová. Kromě humoru a živé hudby nabízí podle ní inscenace pro děti i malé poučení. Mohou se například zamyslet nad tím, že i když je někdo jiný, neznamená to, že nemá na světě své místo, nebo že i když ne všichni umí všechno a všechno je baví, pro každého se nějaká práce najde, jako třeba pro tchoře z pohádky, kterému nevoní každá práce.

„Snažíme se dělat divadlo s přesahem. A pohádky Tomáše Končinského přesah nabízí. Součástí každé z nich je moralita, která umožňuje učitelům nebo rodičům s dětmi dále pracovat, povídat si o tématech. Tyto morality ale netrčí, jsou nenápadně přirozenou součástí zábavných příběhů,“ řekl Legierski.

Tempo a rytmus inscenace podle něj museli autoři nastavit tak, aby děti nestačily „vypnout" nebo se nudit, protože v pohádce není lidská tvář. Pro sedm herců je pětačtyřicetiminutové představení mimořádně náročné. Musí ovládat téměř 30 půlmetrových maňásků - mapetů. Textilní loutky se ovládají prsty a díky tomu, že jsou měkké, může je herec různě zmáčknout a z obličeje loutky tak získat grimasy a emoce. Některé loutky v pohádce jsou jednoduché a jeden herec dokáže v jednu chvíli hrát i se dvěma najednou, jiné jsou ale složitější, pohybují například očima, a k ovládání jedné loutky je potřeba tří lidí, řekl Legierski, pro něhož jsou mapeti oblíbený druh loutek. Kromě toho herci ještě přebíhají hrát v živé kapele, kde hrají na flétnu, na xylofon, na basu či na ukulele. „Myslím, že jeden herec rekordman má v celém představení volnou asi jednu minutu," dodal Legierski.

Autorem scény a loutek je častý spolupracovník Alfy Karel Czech, autorem hudby herec a hudebník Petr Vydarený, texty písní napsala Blanka Josephová Luňáková. V inscenaci hrají kromě Vydareného také Radka Mašková, Marie Mrázková, Martin Bartůšek, Daniel Horečný, Josef Jelínek a Aleš Kolovrat nebo Tomáš Jereš.

http://www.divadloalfa.cz/

Autor článku: ČTK: lap, hj

Divadlo Alfa uvede jako první premiéru sezóny inscenaci Pohádky z Ošemetna

Inscenace

25.04.2024

Východočeské divadlo Pardubice pokřtí CD muzikálu Makropulos musical

Východočeské divadlo před téměř dvěma lety uvedlo světovou premiéru muzikálu Makropulos musical z autorské dílny Petra Abrahama, Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové. Novou adaptaci známého dramatu o touze po věčném mládí režíroval Petr Novotný, jenž se současně skrývá i pod pseudonymem tvůrce libreta Petra Abrahama. Čapkova Věc Makropulos v muzikálovém hávu slaví úspěchy nejen u diváků, kteří ji v anketě o nejoblíbenější inscenace VČD roku 2023 vynesli až na první příčku, oceňuje ji rovněž odborná kritika – muzikálová porota Cen Thálie zařadila Petru Janečkovou, představitelku hlavní role Emile Marty, do užší nominace na Cenu Thálie 2023 v oboru muzikál, opereta a jiný hudebně-dramatický žánr.

25.04.2024

Květnové tipy z Divadla Viola: Vděk, Hodina diplomacie, Vyžeňte lvy!, Skorpios na obzoru, Hugo Haas a Adina Mandlová

Aktuální divadelní sezóna zvolna spěje k závěru, takže je ta správná chvíle vydat se ještě před prázdninami na některou z repríz úspěšných inscenací v Divadle Viola na Národní třídě. Úsměvný i dojemný příběh Michelle, pro níž se řeč stává stále větším bludištěm, je na programu 7. a 10. května od 20 hodin. V hlavních rolích divadelní adaptace novely proslulé francouzské prozaičky Delphine de Vigan Vděk excelují Klára Cibulková, Anna Kameníková a Ladislav Hampl.

25.04.2024

Slovácké divadlo uvede v premiéře napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců

Slovácké divadlo v sobotu čeká další premiéra. Tentokrát se do čela inscenačního týmu postavil emeritní ředitel slovácké scény a režisérská legenda Igor Stránský. Divákům představí napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců, kterou napsali francouzští autoři Vaché Katcha a Julien Sibre.