Hlavní obsah

Pražského zastupitele soudí v Bruntále kvůli magazínu o legalizaci konopí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál

Obžalobu ze šíření toxikomanie podanou státním zastupitelstvím na vydavatele magazínu Legalizace a zastupitele Prahy 2 Roberta Veverku začal v úterý řešit Okresní soud v Bruntále. Důvodem jsou články, které publikoval od začátku vydávání časopisu v roce 2010.

Foto: Aleš Honus, Právo

Robert Veverka před Okresním soudem v Bruntále

Článek

Bruntálští policisté a žalobce poslali Veverku před soud proto, že v jiné kauze jim muž obviněný z pěstování marihuany řekl, že se inspiroval právě při čtení Veverkova časopisu. Veverka před soudem odmítl, že by se psaním článků dopustil zločinu, a obžalobu považuje za absurdní.

Případ, který vyšetřovala bruntálská policie, se týká magazínu Legalizace vycházejícího každé dva měsíce již jedenáctým rokem. Publikuje se v něm široké spektrum informací zejména o lehkých drogách.

Marihuanu jsem měl na mastičku, přesvědčil muž soud. Udal ho soused

Krimi

Celou dobu zůstával bez povšimnutí represivních orgánů, naopak publikoval i řadu právních analýz, v jednom z prvních čísel vyšel třeba i rozhovor s šéfem policejní Národní protidrogové centrály.

Zabrání veškerého zboží growshopů byla chyba, konstatoval Ústavní soud

Domácí

Veverka je mimo jiné zastupitelem pro Prahu 2 za Piráty a také redakce magazínu má sídlo v Praze. Důvod, proč se kauzou zabývá bruntálský soud, je ten, že policie před nedávnem odhalila na Bruntálsku pěstírnu marihuany a obviněný muž kriminalistům vypověděl, že se nechal k zasazení rostlin inspirovat právě návodem z magazínu Legalizace.

Hlavní líčení začalo čtením obžaloby, která obsahuje dlouhý seznam článků, které podle státního zástupce naplňují znaky trestného činu.

Pacient z USA si přivezl do Česka léčebné konopí, soud ho potrestal

Krimi

„Obžalovaný vyzdvihoval účinky látek obsažených v konopí včetně účinků na psychiku člověka. Publikoval návody na pěstování konopí včetně užívání hnojiv a nastavení světelných podmínek a také návody k výrobě koncentrovaných přípravků,“ vypočítal žalobce provinění vydavatele.

Zmínil také, že čtenáři jako přílohu k předplatnému dostávali i semínka konopí, aby si ho mohli vyzkoušet vypěstovat.

Důchodci vyrostla z odpadu po andulkách marihuana, hrozí mu soud

Krimi

Obžalovaný nepopřel, že vše, co je v obžalobě shrnuto, se skutečně stalo. Magazín navíc dodnes vychází. Podle Veverky ale nejde o zločin, ale o potřebnou osvětu, protože magazín od svého počátku veřejnosti předkládá komplexní informace a drogové problematice.

Policie a žalobce definitivně prohráli, soud osvobodil majitele growshopů

Krimi

„Mým záměrem bylo nastavit zrcadlo současné represivní protidrogové politice s důrazem na lidská práva a svobody jednotlivce. Magazín se mimo jiné významně podílel na propagaci legalizace konopí pro léčebné účely a po celou dobu se snaží předkládat nezkreslené, nezaujaté a nedémonizované informace,“ hájí se Veverka.

Na dotaz soudce, proč v časopisu vycházejí i podrobné návody na pěstování konopí včetně popisu účinku jednotlivých odrůd, řekl, že to k ucelenému informování patří a nejde o nic nezákonného.

Splnili jsme podmínky policie, řekl u soudu obžalovaný majitel growshopu

Krimi

Obvinění z šíření toxikomanie je podle Veverky důkazem prokazatelné neznalosti konopné legislativy a zároveň hrubým omezováním svobody projevu a práva na informace.

Veverku již dříve podpořila část odborné veřejnosti, zastání přišlo ale i z dalších oblastí - k soudu ho přišel podpořit například dokumentární fotograf Jindřich Štreit (75), který považuje magazín Legalizace za médium přinášející hlavně osvětu.

Jednání soudu bude pokračovat 3. listopadu.

Příznivci konopného léčitele chtějí spravedlivý proces

Krimi

Kauza připomněla proces s vydavateli knihy Vaříme s konopím z 90. let. Překlad kuchařky zahraničního autora Adama Gottlieba vydalo v roce 1995 nakladatelství Votobia, za pár měsíců následovalo obvinění a obžaloba z šíření toxikomanie.

Vydavatelů se tehdy zastali zejména jejich kolegové z branže, ale i odborníci z oblasti drogové prevence, kteří poukazovali na nepatřičné zaměňování pojmů distribuce drog a šíření osvěty.

Na konopném trhu se válejí miliardy, Česko je nechce

Ekonomika

Zastal se jich rovněž například americký básník Allen Ginsberg, který kauzu přirovnal k trestnímu stíhání členů kapely Plastic People of the Universe v 70. letech v tehdejším bolševickém Československu.

Soudy nejdřív v trestní stíhání trojice vydavatelů zastavily, po intervenci žalobců ale jeden z nich nakonec dostal čtyřletý podmíněný trest. Verdikt ovšem zvrátila v roce 1998 amnestie tehdejšího prezidenta Václava Havla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám