Stále více lidí se zajímá o ekologii a snaží se žít mnohem více v souladu s přírodou, což je jedině dobře. Pojem ekologická domácnost tak dostává v poslední době úplně jiný rozměr.

Možná i vy uvažujete nad změnou svého dosavadního životního stylu a víte, že se chcete zlepšit nejen v množství produkovaného odpadu, ale třeba i v tom, že už tolik nebudete zatěžovat přírodu.

Co je ekologická domácnost?

Co když netušíte, co to ta ekologická domácnost vlastně je? Nevadí. Rádi vysvětlíme! Ekologická domácnost má určité rysy. Jejím cílem není jen snížit spotřebu elektrické energie, ale i snaha neplýtvat vodou, poctivě třídit odpad nebo používat ekologické prostředky.

Změna ve vaší domácnosti nemusí nastat hned. Ani se nedoporučuje cokoli lámat přes koleno. Mnohem lépe uděláte, když se k ekologické domácnosti dostanete postupně. Získáte tak čas zvyknout si na aplikované změny a tzv. si je dostanete pod kůži.

Užitečné tipy pro ekologickou domácnost

Zaměřte se třeba hned zkraje na množství odpadu, které vaše domácnost vyprodukuje. Zamyslete se nad tím, co můžete dělat jinak, abyste množství snížili – například nepoužívat plastové obaly, založit kompost a podobně. Vyhledejte, jestli ve vašem okolí není prodejna, kde je možné nakoupit potraviny bez obalu.

Mezi další šikovné tipy patří i pořízení myčky na nádobí, která je úspornější nežli mytí v ruce. Vyrobte si vlastní čističe, na internetu je spousta užitečných receptů a nápadů.

Myslete ekologicky nejen u vás doma

Myslet více na přírodu a snažit se žít ekologicky nemusíte jen za zdmi vašeho domova. Zkuste to třeba i cestou do práce, kdy místo jízdy autem půjdete pěšky – pokud je to ve vašich možnostech a pracoviště nemáte na druhé straně města.

Mnoho věcí se dá dělat šetrněji, nežli jak jste doposud zvyklí. Většina lidí už ví, že je lepší chodit pěšky, že existuje ekologická likvidace automobilu, že je ideální vyhodit plastové obaly a používat plátěné tašky. Důležité je začít a to ostatní se přidá časem.

Zdroj obrázku: HQuality / Shutterstock.com