Zemědělský kolos zlínského miliardáře Zdeňka Červenky, 67. nejbohatšího Čecha, dál roste a taky automatizuje. Lukrom, pod kterým je sdružena víc než desítka firem vlastněných Červenkou, letos proinvestuje okolo 250 milionů korun a velké investice chystá i příští rok.

„Jen výstavba dvou hal na kuřata nás letos přišla na 45 milionů korun,“ říká Ondřej Červenka, ekonomický ředitel Lukromu a syn zakladatele skupiny. Haly na kuřata jsou začátkem jedné z důležitých vertikál, na kterých byznys Lukromu stojí.

„Do hal navezeme nakoupená jednodenní kuřata, tam je naskladníme, krmíme, ony rostou a po zhruba 35 dnech jdou na porážku,“ popisuje Červenka. Jedna z hal v Šaraticích u Brna se teď začíná stavět, druhá u Uherského Brodu už je hotová. Podobných hal na chov drůbeže mají v různých areálech Červenkovi přes deset.

Lukrom letos koupil také velkou prasečí farmu s deseti halami kousek od Otrokovic, kde se narodí a vykrmí skoro dvacet tisíc prasat ročně. „Nakupovali jsme taky zemědělské stroje, což jsou vysoké částky, každoročně ta obměna přijde i na sto milionů korun,“ doplňuje Červenka.

Významné investice letos směřovaly i do Racioly, firmy ze zemědělského impéria Červenkových, kde se kuřata zpracovávají na maso, šunku a párky. Tam zároveň poputuje i velká část rozpočtu na příští rok. „Stavební úpravy a nová hala v Raciole přijdou nejméně na šedesát milionů,“ říká ekonomický ředitel skupiny Lukrom.

Vysvětluje, že přestavba Racioly navazuje na plánované změny v chovu kuřat – ještě letos nebo na začátku roku chystá Lukrom investici do speciálních robotických kombajnů, které sbírají kuřata určená na porážku.

„Teď se to dělá ručně, třeba dvacet lidí každou noc sbírá kuřata do beden. Nově ale budeme mít automatizovaný stroj s gumovými prsty, který bude drůbež posouvat na pás a do beden na převoz,“ vysvětluje Ondřej Červenka.

Zdeněk a Ondřej Červenkovi
Ondřej Červenka (vpravo) spolu se svým bratrem Zdeňkem, který také pracuje v rodinném zemědělském byznysu. Ondřej je ekonomický ředitel skupiny, Zdeněk řídí Raciolu.

Raciola je dnes druhá největší firma v portfoliu Lukromu, přitom k ní před dvanácti lety přišel Ondřejův otec Zdeněk spíš omylem. „Dodávali jsme k nim kuřata na jatka a zůstala nám tam spousta nezaplacených peněz, když skončili v konkurzu. Tak jsem to koupil, co nám zbývalo,“ vyprávěl Červenka starší v rozhovoru ve Forbesu před dvěma lety.

Nakonec ale Raciola do strategie firmy zapadla skvěle. Byznys Lukromu, který podle aktuálních propočtů Forbesu vynesl Zdeňku Červenkovi jmění v hodnotě 4,8 miliardy korun, je založený na principu, kterému sám Červenka říká vertikály.

Plánujeme proinvestovat dalších nejméně 200 milionů korun.

Staví na sebe jednotlivé dílky podnikání jako kousky skládačky, práce jedné firmy navazuje na druhou, od výroby zemědělské chemie přes práci na poli a prodej zemědělské techniky až po obchod s vypěstovanými komoditami.

To platí i pro živočišnou výrobu: od jednodenních kuřat až po výrobu párků anebo od chovu bezmála dvou tisíc krav až po technologie na dojení. Ty vyrábí Červenkovi jako jediní v Česku a do nich směřuje i další velká investice příštího roku.

Na zelené louce v průmyslové zóně v Holešově chce Lukrom stavět novou centrálu pro svůj dojírenský byznys a taky kovovýrobu, vyrábějící kravíny na klíč. „Příští rok plánujeme proinvestovat dalších nejméně 200 milionů korun,“ shrnuje Ondřej Červenka.