QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Volby do Poslanecké sněmovny se blíží, připravují se na ně i energetici

06.10.2021 6:06

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jsou za dveřmi. K volebním urnám vyrazíme už tento pátek a sobotu. Co dělat, když jste nemocní? A víte, že se na volby připravují i energetici?

volby

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se konají 8. - 9. října. Volební místnosti se otevřou v pátek úderem 14. hodiny. V pátek můžete volit až do 22. hodiny, v sobotu 9. října pak od 8:00 do 14:00 hodin.

Co dělat, když se nemůžete ze zdravotních nebo jiných důvodů zúčastnit?

Každý volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních důvodů, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, a to pouze v územním obvodu volebního okrsku, pro který byla okrsková komise zřízena. Na příslušném úřadu tak stačí telefonicky zažádat, aby se členové volební komise dostavili s přenosnou volební urnou.

Voličům s nařízenou karanténu nebo izolací z důvodu onemocnění covid-19 je zachována možnost hlasovat skrze přenosnou volební schránku, možnost drive-in nebo hlasování v pobytovém zařízení.

Pokud budete volit jinde, než ve svém volebním okrsku, musíte si na příslušném úřadu zažádat o voličský průkaz.

Na mapovém portálu Plzně si lze ověřit informace o volebních místnostech.

Město Plzeň dokonce pro občany připravilo na svém mapovém portálu informace o volebních místnostech a volebních okrscích. Pokud jste tedy z Plzně a nevíte, do jakého volebního okrsku patříte, můžete si to ověřit zde.

Na volby se nepřipravují jen členové volebních komisí, ale i energetici.

"Společnost ČEZ Distribuce, která působí na území 11 krajů, přijala opatření, díky kterým by měl být zajištěn zdárný a bezproblémový průběh voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Společnost minimalizuje v termínu voleb plánované odstávky elektřiny a nebude provádět práce, které by mohly ovlivnit průběh voleb. Zároveň energetici posílí počty pracovníků jak v terénu, tak i na call centru a dispečinku pro řešení poruch," uvádí Soňa Holingerová, mluvčí Skupiny ČEZ.

ilustrační foto QAP.cz, Milan Janoch

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24