Mistrovství ČR štafet a klubů

6.10.2021 Petr Klimpl

Mistrovství ČR štafet a klubů

O víkendu se uskuteční klubový vrchol sezóny - Mistrovství a Veteraniáda ČR štafet a klubů. Pořadatelem je Orientační běh Opava. 

V sobotu proběhne šampionát štafet, v neděli pak mistrovství klubů (sedmičlenná smíšená družstva, štafety veteránů mají pět členů). Oba závody mají centrum na louce u obce Kobylá nad Vidnávkou. Poběží se ve středně členitém terénu, s hustou sítí cest nejrůznější kvality, kde je mnoho vrstevnicových a kamenných detailů jak přirozených, tak po umělé těžbě. Porostově je terén rozmanitý (listnatý, borovicový les), porostové detaily (zelené i žluté). Jsou tam kameny, kupky, jámy, prohlubně, srázky, bažinky, meliorační rýhy. Častý je bukový nálet, kapradí, borůvčí (tu a tam i ostružinka a kopřiva). Terén je bohužel po intenzivní těžbě v minulém roce (paseky rozmanité podložky). Mapu na oba dny připravili Zdeněk Lenhart a Evžen Cigoš.

Tratě štafet připravil Luděk Valík, který říká: "Kůrovcová kalamita tento les poznamenala, ale vybraná část s listnatými a borovicovými pasážemi to ustála. Podrost se od okrajů ale pasek rozrůstá... V tomto lese už jsem pořádal a stavěl hodně závodů, ale díky kůrovcové těžbě jsem ho tentokrát procházel důkladně, jako bych tam stavěl závod poprvé." Na startu ve všech kategoriích bude přes 300 štafet. Loni proběhly štafety u Opavy. V ženách podruhé za sebou vyhrála štafeta PHK ve složení Tereza Novotná, Barbora Chaloupská a Denisa Kosová, v mužích byla první štafeta ZBM (Ondřej Hlaváč, Miloš Nykodým a Marek Minář). Kde hledat favority letos? Před dvěma týdny proběhly dva závody štafet v Olešnici, něco napověděly, ale vzhledem k neúčasti osmičky reprezentantů (běželi ve Švýcarsku Euromeeting) a k řadě dalších absencí nebyly úplně směrodatné. V ženách by opět měla patřit k favoritkách štafeta PHK s finišmankou Denisou Kosovou, byť poběží v jiné složení než v loňském roce. Největšími soupeřkami by měly být štafety KAM, kde vedle Terezy Čechové poběží i juniorská vicemistryně světa Lucie Semíková, velmi silnou štafeta má PGP (s reprezentantkami Barborou Vyhnálkovou a Eliškou Sieglovou), SHK (Lenka Mechlová a Karolína Teplá), LCE (Michaela Dittrichová a Vendula Horčičková), LPU (Jana Stehlíková, Jana Peterová), zapomenout nelze ani na vyrovnanou štafetu TUR či na SSU s finišmankou Terezou Janošíkovou. V mužích je opět velkým favoritem obhájce titulu ZBM, kde poběží Miloš Nykodým a Marek Minář. Loni byla druhá štafeta PHK a i letos určitě bude bojovat o stupně nejvyšší v sestavě s Pavlem Kubátem a Janem Petrželou. Loni předvedl na posledním úseku strhující finiš Vojtěch Král ve štafetě SSU, loni bronzová štafeta tohoto klubu také patří k favoritům. Český pohár štafet vede zatím tým LPU, který by rád po třech letech sáhl po mistrovské medaili. Velmi silnou štafetu má LCE (Jonáš Hubáček, Vojtěch Sýkora), k dalším favoritům patří vyrovnané štafety TBM, TUR a KAM, černým koněm závodu by mohla být štafeta CHC. V dorostenkách jsou hlavními favoritkami děvčata z TUR, jejich největšími soupeřkami by měla být vedoucí štafeta Českého poháru TAP, ale startovní pole je velmi vyrovnané - do bojů o medaile určitě budou chtít zasáhnou štafety ZBM, DKP, TZL, TBM, VSP, VRL či PGP. Ještě vyrovnanější situace je v dorostencích. Český pohár zatím vede štafeta LPM před VSP a TBM, dalšími favority jsou třeba štafety PBM, ZBM, DKP, JJN či domácí AOP. A veteráni? Loni se neběželo, situace je velmi velmi nepřehledná.

Závod klubů připravil stavitel tratí Mirek Hadač. "Stavěl jsem spoustu závodů a tréninků a nebojím se používat „drzé“ prvky při stavbě (např. farstování, ve kterém se nikdo nevyzná). Většinou se mi daří nabourat očekávání v danou chvíli (jako závodník bych se připravil na všechny možnosti..., třeba i takové, že první tři kontroly budou pro všechny stejné). Jinak není žádným tajemstvím, že les prošel silnou těžbou v rámci boje s kůrovcem. Naštěstí je v lese hodně pasáží smíšených, listnatých a borovicových. Ty byly ušetřeny a pro naše závody to bude stačit. Dobře poběží závodníci, kteří prošli Thierryho školou. Technické dovednosti jednotlivců budou hodně ovlivňovat celkový výsledek štafety. Neodehrají se žádné náhody a překvapení. Vpředu budou ti nejlépe připraveni." V závodě klubů hraje velkou roli vyrovnanost mužů a žen, ale i individuální výkony jednotlivých členů štafety. V roce 2020 se klubový šampionát neběžel, v roce 2019 v Tisu u Blatna vyhrála štafeta PHK (Daniel Vandas, Tereza Novotná, Pavel Kubát, Barbora Chaloupská, Baptiste Rollier, Denisa Kosová a Jan Petržela). Štafeta PHK je také letos velkým favoritem, jejich největšími soupeři by měly být tradičně týmy ZBM, SSU, LCE a LPU, letos se k nim přidají i KAM, TBM, PGP a TUR. V dorostu patří k hlavním aspirantů na titul štafety ZBM a VSP, dále pak TUR, TBM, DKP, TAP, PGP a LPU. Běží se i čtyři kategorie veteránů, boje tam stejně jako v hlavních kategoriích budou velmi urputné.

Web obou šampionátů najdete zde.


« zpět