Věžní hodiny kostela v Mrzlicích se poprvé rozezněly v sobotu odpoledne
Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Mrzlice – Věžní hodiny na kostele sv. Jakuba Většího v Mrzlicích odbily v sobotu 2. října třetí hodinu odpolední. Potvrdily tak, že se stalo skutkem, co bylo před pár lety pouhým snem. Sakrální stavba s úžasným geniem loci se postupem času vyloupla do své krásy a letos se dokonce podařilo osadit věž hodinami. Mrzlický kostel, označovaný ještě před desítkou let jako zřícenina, dnes patří k nejkrásnějším v kraji.

Zásluhu na jeho znovuvzkříšení má především Spolek na záchranu kostela sv. Jakuba Většího v Mrzlicích. Ten začal s obnovou stavby postupně od roku 2012. Náročný projekt byl realizovaný s podporou Obce Hrobčice a spolku Heimatkreisverein Bilina. Sobotní slavnostní žehnání věžních hodin se stalo současně morální odměnou všem, kteří se o záchranu kostela sv. Jakuba Většího přičinili.

0610kostelikkz3

Foto: Ilona Kaulfuss

Před žehnáním hodin, dodaných společností L. Hainz, na které finančně přispěly mimo jiné Česko-německý fond budoucnosti, Nadace ČEZ, Severočeské doly, Obec Hrobčice, ale také řada soukromých dárců z Čech i Německa, se uskutečnil pietní akt u kříže obětí světových válek na hřbitově. Slavnostního odpoledne se kromě starostky Jany Syslové a místostarostky Jany Čapkové zúčastnili hosté z Německa, řada místních, pamětníci a rodáci. Součástí akce byla vernisáž fotografií Karla Urbánka v interiéru kostela.

0610kostelikkz2

Foto: Ilona Kaulfuss

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru