Saský regulátor plánuje spuštění celozemské DAB+ sítě a několika regionálních multiplexů

6. říjen 2021

Mediální regulátor SLM v sousedním Sasku by chtěl umožnit spuštění celozemské komerční rozhlasové platformy ve standardu DAB+, několika regionální sítí i vlastní programové nabídky ve městě Drážďany. Prvním krokem je právě vyhlášení takzvané „veřejné výzvy“.

V každém z DAB+ multiplexů by mohlo vysílat až 16 rozhlasových stanic, což je obvyklá cifra, o níž se hovoří v souvislosti s novými sítěmi právě u našich západních sousedů. Stanicím je tedy celkem vyhrazeno 864 CU jednotek, které se právě dělí na datovou kapacitu. V současné době fungují v Sasku dvě celoplošné DAB+ sítě, veřejnoprávní nabídka MDR Sachsen a dva lokální multiplexy – ve Freibergu a Lipsku.

První regionální síť by měla fungovat v regionu Lipsko a severním Sasku, další v Chemnitzu, okresech Erzgebirgskreis, Vogtlandkreis a Zwickau a centrálním Sasku, poslední by pak zasáhla Drážďany, Budyšín, Horní Lužice, Meißen, Saské Švýcarsko a východní část Krušných hor. Regulátor předpokládá, že do nabídky budou zařazeny čtyřiadvacetihodinové programy a přednost dostanou stanice, které již před 1. lednem vysílaly v Sasku na FM. 

„S tímto nabídkovým řízením navazuje SLM na pokračující pozitivní vývoj vybavení domácnosti rádiem DAB+. Nárůst rozmanitosti soukromých rozhlasových programů dále posouvá přechod na digitální vysílání kupředu a umožňuje všem obyvatelům Saska ve městě i na venkově naladit nejen jejich oblíbený program ve výborné zvukové kvalitě, ale umožní, aby jejich nabídka byla bohatší,“ uvedl prezident Mediální rady SLM Markus Heinker.

autor: lukpo
Spustit audio

Související