Zde může být vaše reklama.

Sčítání Hanáků skončilo! Jak dopadlo?

Sčítání Hanáků skončilo! Jak dopadlo?
Ilustrační fotografie

foto: Wikipedia

06. 10. 2021 - 16:26

Historicky první sčítání Hanáků s posledním zářím skončilo. Marek Ošťádal, starosta Nákla, frontman kapely Stracené Ráj a senátor, oznámil na svém facebooku konečné výsledky celého sčítání.

"Sčítání ukázalo to, co se dalo čekat, a sice že Hanáci na takové kraviny nemají čas. I tak se ale do sčítání přihlásilo 3 599 Hanaček a Hanáků, z kterých hanácky mluví 1 986," uvedl Ošťádal.

Nejvíce lidí se zapojilo v kategorii nad 50 let, organizátorům ale udělalo radost 227 zapojených Hanáků do 20 let. 84 z nich pak hanácky i mluví.

"Třeba z těch mladých i jednou vznikne hanácký pár a podaří se to posunout na další generace. Víte, všichni chrání ptáky, brouky a kdovíjaké květiny, ale vymírajících Hanáků si nikdo ani nevšimne," napsal ve svém příspěvku Ošťádal.

Organizátoři sčítání hledali i vlastníky hanáckých krojů. Těch se přihlásilo 313. Našel se vlastník v Mřiči pod Kremží, ale také v Holandsku, Francii a Švýcarsku. Ten nejvzdálenější se přihlásil z Kanady.

Nejvíce Hanáků se mezi vesnicemi přihlásilo v Nákle, mezi městy jasně zvítězila Olomouc.

"Mohlo to být lepší, ale zle to taky neskončilo. Sčítání se bude určitě opakovat, a tak doufáme, že se do něho příště zapojí víc Hanaček a Hanáků. To pak bude znamenat, že Hanáků přibývá, a tím pádem to s náma nebude vypadat zas tak zle," uzavřel Ošťádal ve svém příspěvku na facebooku.

Další články