Ze sanitky na nejvyšší stupeň. Jakub Jánoš vyhrál závěrečný závod autokrosové sezony a slaví titul vicemistra

Během prvního říjnového víkendu vyvrcholilo v Sedlčanech mistrovství České republiky v autokrosu. Stáj GT2 Motorsport se na konci víkendu mohla radovat z titulu vicemistra. V kategorii TouringAutocross1600 ho vybojoval Jakub Jánoš, který si v Sedlčanech dojel i přes divokou havárii ve finále pro vítězství.

Během prvního říjnového víkendu vyvrcholila letošní sezona republikového mistrovství v autokrosu. Poslední podnik sezony se uskutečnil v Sedlčanech na závodišti Sedlčanská kotlina. V akci se objevila i stáj GT2 Motorsport, která vyslala do boje šest jezdců. Nejpočetnější zastoupení měla v kategorii TouringAutocross1600, kde se představila trojice Tomáš Jánoš (Volkswagen Lupo), Milan Purma (Škoda Felicia) a Jakub Jánoš (Škoda Felicia). V kategorii TouringAutocross+D5 jsme pak viděli Františka Kostrouna (Škoda Fabia), V RB125 Martina Stuchlíka (KTM) a v KartCross Filipa Kašpara (Yamaha R6).

Jánoš mladší vicemistrem

Nejdramatičtější podívanou z pohledu GT2 Motorsportu slibovala před podnikem kategorie TouringAutocross1600. Zde se totiž mezi závodníky stáje Tomášem Jánošem, Milanem Purmou a Jakubem Jánošem mělo rozhodnout o novém držiteli titulu vicemistra. Před začátkem podniku měl nejblíže k celkovému stříbru Tomáš Jánoš. Ten měl před Milanem Purmou a svým synem Jakubem slibný čtrnáctibodový náskok.

Tomáš Jánoš vstupoval do podniku jako druhý muž průběžného pořadí kategorie TouringAutocross1600. Foto: GT2 Motorsport

Nakonec to ale byl Jakub Jánoš, kdo se radoval z celkového stříbra. Syn Tomáše Jánoše vybojoval v Sedlčanech maximální možný počet 35 bodů. Nejprve získal deset bodů za vítězství v rozjížďkách a poté přidal dalších dvacet pět za vítězství ve finále.

Jeho cestu za finálovým triumfem ale ani v nejmenším nemůžeme označit jako snadnou. Hned v úvodu totiž spadl za svého otce Tomáše na druhé místo a v nájezdu do druhého kola šel dokonce přes střechu. Závod byl zastaven a zatímco Škoda Felicia Jakuba Jánoše byla odtažena do boxů, otřesený jezdec podstoupil vyšetření v sanitce. Jeho vůz ale dokázali mechanici včas opravit a Jánoš se mohl zúčastnit restartu. Po startu se sice znovu propadl za svého otce na druhého místo, později ale mezi nimi došlo k prohození pozic a ačkoli Jakubovo auto nebylo po nehodě v ideální kondici, dojel si pro vítězství.

„První trénink byl docela dobrý, zajel jsem druhý čas. Ve druhém tréninku jsem skončil až sedmý, tam jsem dělal chyby. Pak se ale vše vyvinulo tak, že jsem pořád startoval z první řady. Skoro jsem ani nevěřil tomu, že jezdím první. Škoda havárie ve finále, byl jsem z toho celkem otřesený. Kluci mi ale pomohli. Dali auto dohromady, zařídili, abych mohl opakovat start, snažili jsme se a vyšlo to,“ shrnul Jakub Jánoš své vystoupení.

Kolize v boji o třetí místo

Tomáš Jánoš se později propadl za Milana Purmu a již jistého šampiona Luďka Dubravského a kroužil tak po trati jako čtvrtý. Nechtěl se ale vzdát a v posledním kole se pokusil vzít Purmovi třetí příčku. Mezi oběma jezdci ale došlo ke kolizi a zatímco Purma do cíle nedojel, Jánoš byl za tento incident z finálové jízdy diskvalifikován. Purma obsadil v celkových výsledcích podniku šestou příčku a Tomáš Jánoš osmé místo. V konečném pořadí šampionátu skončil Jánoš třetí se stejným počtem bodů jako jeho syn a Purma se umístil jako čtvrtý se ztrátou jedenácti bodů na rodinný tandem Jánošů.

Na Milana Purmu nakonec v celkovém pořadí zbyla bramborová medaile. Foto: GT2 Motorsport

Tomáš Jánoš sice ztratil titul vicemistra, i přesto ale v cíli nesmutnil a měl radost z úspěchu svého syna: „Nakonec jsme dopadli tak, jak jsme chtěli. Rozdíl je pouze v tom, že jsme se s Kubou prohodili a zatímco já jsem třetí, on je druhý. Ale nijak zvlášť to neprožíváme,“ uvedl.

František Kostroun obsadil v kategorii TouringAutocross+D5 celkovou sedmou příčku. V rámci klasifikace D5 z toho bylo páté místo. Pátou příčku obsadil i v konečném pořadí šampionátu. Martin Stuchlík skončil v RB125 na desátém místě a v šampionátu obsadil pátou pozici. Filip Kašpar skončil v Sedlčanech devatenáctý. V šampionátu se umístil jako patnáctý.

Úvodní foto: GT2 Motorsport

 

Autor

Dušan Bouzek

Motoristický novinář, který se specializuje na české a slovenské okruhové závodění a české jezdce. Intenzivně se věnuje zónovému mistrovství FIA CEZ, seriálům ESET Cup, TCR Eastern Europe i kartingu.