Dnes Pondělí - zatazeno 20°C
Zítra Úterý - polojasno 22°C
Pondělí 3. 6. 2024
Svátek má Tamara
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Protipovodňová vrata Čertovky se díky opravě budou při velké vodě zavírat rychleji
V červnu 2013 chránila vrata Čertovku při povodních. Foto: archiv MHMP

Protipovodňová vrata Čertovky se díky opravě budou při velké vodě zavírat rychleji

Městská organizace Správa služeb hlavního města (SSHMP) v těchto dnech rekonstruuje protipovodňový uzávěr vltavského kanálu Čertovka. Cílem prací je zrychlit instalaci protipovodňových opatření při vyhlášení druhého a třetího stupně povodňové aktivity. Úpravy by měly stát asi 2,4 milionu korun a hotové by měly být do konce roku. ČTK to dnes řekli náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) a ředitel SSHMP Tomáš Stařecký.

„Zjistilo se, že upevnění slupic už není dostatečné a že vodící lišty už neslouží tak, jak mají. Proto nyní upravujeme slupice a dělá se celková rekonstrukce hrazení," sdělil náměstek, v jehož gesci je mimo jiné bezpečnost metropole.

Slupice, tedy ocelové sloupky, které tvoří hlavní nosnou část protipovodňového hrazení, jsou na Čertovce umístěné přímo v protipovodňových vratech. Ta jsou mimo povodňové stavy zasunutá v nábřežní zdi. V případě ohrožení se protipovodňová vrata vysunou.

Pokud hrozí třetí stupeň povodňové aktivity, vysunou se z vrat slupice a mezi tyto sloupky vkládají pracovníci integrovaného záchranného systému (IZS) hradidla. Ty mohou být na sebe položené až do výšky 2,8 metru.

Prahou se valí velká voda - červen 2013

Úpravu slupic v protipovodňovém hrazení na Čertovce mají na starost pracovníci strojní a stavební firmy Labská. Kvůli zajištění bezpečnosti Kampy před případnou povodní se podle Stařeckého slupice rekonstruují na místě z pontonu a neodváží se do pracovních dílen.

Do konce roku plánuje SSHMP ještě odstranit usazený sediment v Čertovce. Důvodem je to, že bahno, listí a další znečištění by se mohlo dostat do kolejové dráhy vrat a zpomalovat tak jejich uzavírání v hrozících záplav. Čistit se bude podle ředitele SSHMP úsek v délce 60 metrů před protipovodňovým uzávěrem, což by mělo stát odhadem dalších 600 000 korun.

Vrata na Čertovce, která chrání před povodní Kampu, se naposledy uzavřela letos v květnu, kdy panoval první stupeň povodňové aktivity. Slupice podle SSHMP se na Čertovce naposledy vytahovaly v roce 2013.


Autor: ČTK

Vlak srazil člověka u nádraží v Klánovicích

Dnes v 09:20

U vlakové stanice Praha-Klánovice u ulice U trativodu srazil v neděli kolem půl deváté večer vlak člověka, který na místě zemřel. Policisté zjišťují příčinu nehody. Provoz na trati se zcela zastavil zhruba na hodinu, plně obnoven byl kolem půlnoci.

Stovky lidí na kolech projely Prahou v rámci Světové cyklojízdy

Dnes v 08:57

Oslavit jízdní kolo jako udržitelný, praktický a svobodný dopravní prostředek se v neděli 2. června rozhodly stovky lidí – dětí, velvyslanců a velvyslankyň, každodenních městských cyklistů a cyklistek i těch, kteří se jinak do provozu na bicyklu spíše bojí. Světová cyklojízda v režii spolku...

Na zličínském přejezdu srazil vlak muže

Včera v 16:37

Na Zličíně v neděli odpoledne kolem 13:30 hodin srazil vlak na železničním přejezdu muže. Ten utrpěl zranění a skončil v péči záchranářů. Kvůli nehodě byl provoz na trati mezi Hostivicí a Zličínem na hodinu a půl zastavený a cestující vozila náhradní autobusová doprava. Policisté vyšetřují, proč...

Praha 15: Setkání s veřejností ve vnitrobloku

Včera v 07:42

Setkání s veřejností se koná v pondělí 3. června v 17:30.

Nákladní auto srazilo kolo, cyklista zemřel

1. června 2024 ve 12:53

K tragické dopravní nehodě došlo v pátek dopoledne po desáté hodině na křižovatce ulic Ústecká a K Ládví. Řidič nákladního auta pravděpodobně přehlédl při odbočování cyklistu a srazil ho. Muž, ročník narození 1961, bohužel na místě zemřel. Cyklista zůstal pod vozem zaklíněný, auto ho několik metrů...

Další články
Nahoru