Menu
WeddingMag
Po svatbě

Novomanželé? Přišel čas řešit vlastní bydlení!

Redakce

Redakce

6. 10. 2021

Svůj velký den, kdy jste si s partnerem řekli ono důležité „ANO“, máte za sebou, ze dvou jednotlivců je oficiálně pár. Konečně jste spolu, na miminko je ještě čas, přesto vám možná něco schází. Něco, co je pro vaši budoucnost zásadní, tedy pokud nechcete bydlet u rodičů nebo v podnájmu. Vlastní bydlení. Nejvyšší čas začít na něm pracovat.

Vlastní bydlení vám ušetří finance i nervy

Proč bydlet v podnájmu, za který budete platit docela vysokou částku, a ještě se strachovat, kdy se nájem zvedne, když můžete bydlet ve vlastním? 

Nájmy jsou dnes i ve velkých městech srovnatelné se splátkou hypotéky, rozdíl je ale v tom, že až hypotéku splatíte, stanete se vlastníkem nemovitosti v hodnotě několika milionů korun. A to už se počítá.

Jak funguje hypotéka po svatbě?

Možná si kladete otázku, zda jste si o hypotéku neměli zažádat před svatbou. Pokud byste o ní žádali ve dvou, žádný rozdíl v tom nenajdete. Za její splacení stejně budete odpovědní oba, banka může splátku požadovat po kterémkoli dlužníkovi.

Určitou výhodu ale mohou mít mladí žadatelé, musí si ale dobře vybrat banku, u které budou o hypotéku žádat. Banky na osoby mladší 30 let pohlíží rozdílně, některé ale nabízí hypotéku pro mladé na pořízení vlastního bydlení. 

Jak si sjednat hypotéku?

Hypotéka je dnes běžnou cestou k pořízení vlastního bydlení. Jen výjimečně se někomu podaří našetřit dostatek peněz na financování bydlení z vlastní kapsy. 

Jde o dlouhodobý úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti, která je určená k bydlení, nachází se na území ČR a je zapsaná v Katastru nemovitostí. Většinou jde o financovanou nemovitost, můžete ale ručit i jinou nemovitostí ve vašem vlastnictví, případně i ve vlastnictví rodičů nebo jiných rodinných příslušníků, pokud s tím souhlasí.

Když se pro hypotéku rozhodnete, je třeba počítat s tím, že ji nedostanete na 100 % hodnoty nemovitosti, ale maximálně na 95 %. Zbytek budete muset doplatit buď ze svých úspor, požádat o pomoc rodinu, případně ze stavebního spoření. Další možností je dát do zástavy jinou nemovitost, která nahradí potřebu vlastních zdrojů.

Kromě toho, že z vlastních zdrojů doplatíte zbytek z ceny nemovitosti, musíte počítat i s provizí pro realitního makléře, který nákup nemovitosti zprostředkuje. Měli byste tak mít našetřeno optimálně 20 % z celkové kupní ceny nemovitosti.

Co je ke sjednání hypotéky potřeba?
  • O hypotéku může žádat každý, kdo má na území ČR trvalý nebo přechodný pobyt, případně zde dlouhodobě pracuje a je mu víc než 18 let.
  • Žadatel může být jeden, případně několik spolužadatelů.
  • Každý musí doložit občanský průkaz, případně další doklad totožnosti (řidičský průkaz, rodný list, cestovní pas).
  • Je třeba také doložit příjem každého žadatele prostřednictvím potvrzení o příjmu od zaměstnavatele, v případě podnikatelů pak daňové přiznání za předchozí zdaňovací období včetně příloh, u některých banko dokonce za 2 předchozí zdaňovací období.
  • Banka bude také chtít doklady k účelu úvěru jako kupní smlouvu nebo její návrh, stavební povolení, list vlastnictví, znalecký posudek hodnoty nemovitosti apod.

Náš tip na závěr: Hypotéku si dnes můžete sjednat bezpečně online, dokonce díky tomu můžete ušetřit nějakou tu korunu i čas. Stačí si najít hypoteční kalkulačku, vyplnit tam výši hypotéky, výši svého příjmu a splátek a také požadovanou dobu splácení, během chvíle pak uvidíte nabídky jednotlivých bank.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Novomanželé? Přišel čas řešit vlastní bydlení!