Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Gott může vrátit do kin i starší diváky, věří distributor filmu Karel

  7:30
Po ročním odkladu vstupuje do kin Gottův portrét Karel. Jeden rekord má už před čtvrteční premiérou. „Během prvního víkendu ho nasadí 240 kin, což je rekord v počtu kin, která jeden titul na startovní víkend zařadí,“ stvrzuje ředitel distribuční firmy Bontonfilm Ondřej Kulhánek.

Ředitel Bontonfilmu Ondřej Kulhánek | foto: Bontonfilm

Dokument, který zachytil souboj Karla Gotta s nemocí i okamžik, kdy se vzdal léčby, měl mít původně premiéru k prvnímu výročí zpěvákovy smrti. Jenže kvůli pandemii nabral roční zpoždění. „Přesto už Karla vidělo na deset tisíc lidí,“ počítá Kulhánek.

Loni stihl Karel čtyři představení, než se kina zavřela. Připomenete, kde se hrál a kolik lidí přišlo?
V loňském roce se kina zavřela pouhé tři dny před jeho uvedením do kin. Byli a stále jsme přesvědčeni, že film Karel je dobrý, a měli jsme touhu ho ukázat už před premiérou, tak jako se chcete co nejdříve pochlubit s něčím, co se povedlo. Proto jsme ho loni uvedli na festivalu Febiofest a Finále Plzeň. Na čtyřech vyprodaných projekcích ho vidělo tisíc diváků. Podobně jsme postupovali i letos, film už teď na podzim znovu uvedl Febiofest a nabídli jsme ho pro předpremiéry. Jedna z nich byla výjimečná, konala se v plzeňském amfiteátru Lochotín, kam Karel i přes špatnou předpověď a chladné počasí nalákal více než dva tisíce fanoušků, kteří zažili úžasnou a dojemnou atmosféru za účasti režisérky Olgy Malířové Špátové a producentky Ivany Gottové. Ať už se dva tisíce lidí v jeden moment smějí, nebo pláčou, vždy je to moment, na který se nezapomíná.

Co se stalo s loni již zakoupenými a nevyužitými vstupenkami?
Tuto záležitost si řeší každé kino separátně a my ani nemáme možnost do toho zasahovat. Víme, že některá kina vstupné vracela, některá naopak prodloužila platnost vstupenek na dobu, kdy se film znovu dostane do kina, tedy na říjen 2021.

Událost dne

Každý den se děje něco významného. Portál iDNES.cz vybírá to nejzajímavější a ptá se přímo aktérů. Každý den nabízí rozhovor z míst, kde události ovlivňují svět kolem nás. V několika otázkách, jasně, stručně, výstižně.

Uvažovali jste někdy o možnosti dát film jen do online distribuce?
V případě filmu Karel jsme o tom neuvažovali ani na vteřinu. Karel je krásný a silný a je to ten typ filmu, který by měl divák vidět na velikém plátně s co největším prožitkem. Navíc je plný skvělé hudby a zážitek v kině se takřka vyrovná koncertnímu. Karel prostě patří na plátna. Navíc úvahy o online distribuci, která by mohla nahradit tu klasickou nebo ji souběžně doplnit, jak je tomu nyní často v Americe, jsou v našem prostředí nerealizovatelné. Hlavním důvodem je nedostatečná legislativní ochrana před piráty. O film Karel je enormní zájem a je téměř jistě, že po svém online uvedení by byl takřka okamžitě dostupný na pirátských úložištích. Legální forma online distribuce by tak nebyla konkurenceschopná vůči zlodějským kopiím, které by divák měl k dispozici zdarma a v nejlepší kvalitě.

Jak vypadá nynější předprodej na Karla, kde je největší zájem?
Trochu odbočím a pogratuluji Olze Malířové Špátové a Ivaně Gottové. Dovolím si totiž tvrdit, že se jim povedlo vytvořit film, který snese přísná divácká měřítka, je zajímavý, často odvážný a opravdu vyvolává velké emoce. Je to film, který tu podle mého názoru přetrvá. S tím se pak pojí i velmi silný zájem, který evidujeme napříč celou republikou. Víkendové předpremiéry v kinech Cinema City byly úspěšné, středeční předpremiéry v sítí CineStar jsou takřka vyprodané. Rezervace jsou nadstandardní jak v multiplexech, tak v jednosálových kinech, některé projekce na první víkend byly plné už před týdnem. V den premiéry už bude mít Karel na kontě zhruba  deset tisíc diváků.

Hlásí se celé fankluby, přijedou i z Německa?
Ano, na slavnostní premiéře v Praze byli členové českého fanklubu, který ostatně vystupuje i ve filmu, a stejně tak zástupci německého fanklubu. Máme od nich zprávy, že se do českých kin chystají i němečtí fanoušci Karla Gotta.

Jaký je váš odhad návštěvnosti Karla za první víkend a do konce roku?
Film Karel je naprostým fenoménem a vymyká se jakýmkoli kategoriím, včetně kategorie dokumentárního filmu. Zájem o něj je obrovský a tomu odpovídají i naše očekávání. Nechceme být přehnaně sebevědomí nebo nabubřelí, ale mít malá očekávání by prostě bylo pokrytecké. Já osobně věřím, že Karel by po prvním víkendu v kinech mohl mít na kontě sto tisíc  diváků. Moc bych to přál Olze i Ivaně, mít připravený film a pak na jeho uvedení čekat celý rok není snadné. Celkový počet diváků se pak velmi těžko v současném nestabilním prostředí odhaduje, ale pokud se provoz kin neomezí, věřím ve 400 tisíc diváků. Zdá se, že Prvok, Šampón, Tečka a Karel zůstanou letos v návštěvnosti nedostižní, ale doufám, že Karel si to o pomyslné druhé místo návštěvnosti rozdá se Zátopkem a Bondem.

Patří podle vás Karel k titulům, které by mohly návštěvnost kin konečně zvýšit - a kdo jiný ještě?
Jednoznačně. S kinaři věříme, že Karel může do kin přitáhnout množství diváků včetně staršího publika, jež se dosud mohlo návštěvy kina lehce obávat. Rekordní nasazení se snad odrazí v návštěvnosti, kterou podle mého potřebuje celé filmové prostředí. Zároveň totiž doufám, že úspěch Karla by mohl znamenat vyšší zájem i o jiné filmy. Z dalších podzimních děl čekáme divácký ohlas u hitů Venom a Duna, chystají se dva české vánoční filmy, určitě zabere marvelovka Eternals a pokračování kultovního Matrixu.

Kdy se plánuje vstup Karla na videonosiče a do televize?
Televizní premiéra je plánovaná na jaro příštího roku. Videonosiče, které jinak už nedávají smysl kvůli odlivu diváků k online platformám, v tomto případě vydat chceme a jsme přesvědčení, že DVD Karla, chystané na začátek roku 2022, může být labutí písní v naší dlouholeté historii disků. 

  • Nejčtenější

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

5. května 2024  15:11,  aktualizováno  18:41

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil...

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

6. května 2024  12:28

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel Miroslav Imrich, hlas Tanga a Abraxasu. Tělo našli u železniční trati

5. května 2024  16:55,  aktualizováno  23:01

Odešel jeden z hlasů a ústředních členů kapely Abraxas. Zpěvák a skladatel Miroslav Imrich zemřel...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Čórtův hrád, tam strašá. Co víte o Tajemství hradu v Karpatech?

1. května 2024  13:15

Na prvního máje si můžete v televizi dopřát komediální klasiku Tajemství hradu v Karpatech. Pokud...

KOMENTÁŘ: Proč bučet a pískat v divadle? Když mi vadí projevy, prostě odejdu

7. května 2024

Premium Představení libereckého Divadla F. X. Šaldy Hubička, které mělo oslavit 20. výročí vstupu České...

U Planety opic jsem brečel strachy, svěřuje se herec Kevin Durand

7. května 2024  6:43

Dalším článkem v řetězu filmových zpracování konfliktu lidí a opic je film Království Planeta opic,...

VIDEO: Kdo nemaká, jde do díry. Vysněná Amerikánka představila trailer

6. května 2024  17:06

Srdcový projekt režiséra Viktora Tauše se blíží premiéře. Snímek Amerikánka právě odtajnil trailer...

VIDEO: I bez Patejdla jede Elán dál. Má novou píseň, klávesistu a hraje s orchestrem

6. května 2024  14:40

Slovenská kapela Elán přišla loni v létě o skladatele a klávesistu Vaša Patejdla, který podlehl...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...