Jan Vaněček: Let nad Alpami

7. říjen 2021

Na pivo se disciplinovaně dostavujeme s přáteli do hospody U Dobráka a sedáváme u štamgastového stolu podle zasedacího pořádku. Na to jsme dbalí. Hostinský je slušný a odmítá,  abychom mu dávali spropitné, že si nás obere sám. Takovou má dobráckou povahu.

Je i všímavý, sotva zmerčí, že někdo dopíjí, fofrem mu doručí půllitr s parádní pěnou. Po každých třech vypitých pivech věnuje příslušnému borci za odměnu lízátko. Nad pípami visí upozornění: Perte se a kuřte venku. Tady ne.

Pepa z depa, který sedává naproti mně, se tam chystal oslavit padesátiny. Přemýšleli jsme v jeho nepřítomnosti, jaký mu k tomu životnímu jubileu dát dárek.

Hajný z horní myslivny navrhoval parohy. To neprošlo, mohl by si to divně vysvětlovat. Padaly i další návrhy, třeba šavle nebo hodiny, které umí pochodovat pozpátku, ale to taky neprošlo.

Nakonec jsme se usnesli, že se Pepovi složíme na vyhlídkový let v balónu nad městem a pro jistotu se ho zeptali, jestli by z toho neměl strach a nevadí mu, že v balónu není záchod. Pravil, že když letět, tak jedině nad Alpami, vy chytráci. „To bych chtěl prožít.“

Toho slavnostního dne jsme nejprve popřáli Pepovi k padesátinám a poté na povel vyndali z kapes ALPY, tedy lahvičky francovky, a rozestavili je úhledně v hospodě na podlahu. Pak jsme šetrně chytili Pepu za ruce a nohy a proletěli s ním nad těmi Alpami, jak si přál.

autor: Jan Vaněček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Jan Vaněček: O náhodě a Kláře

    Nedávno jsem náhodou potkal na ulici Kláru. Oba jsme nikam nespěchali a dali se do řeči. Začala tím, že měla velkou kliku a jen díky náhodě jí nespadl na hlavu květináč.

  • Jan Vaněček: Lipenský vodník

    Toho dne lilo na Lipně jako z konve a všude bylo pusto prázdno. Jediný, kdo vyrazil na špacír, byl vodník Čvachtal. Nebavilo ho čvachtat se jen ve vltavské vodě.

  • Jan Vaněček: Klára a koš

    Když jsem Kláru po delší době potkal, poradila mi, abych si nalistoval v počítači jednu  internetovou adresu, prý se pobavím a získám náměty pro rozhlasové sloupky. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.