Českobudějovický Klub Aktiv získal ocenění pro nejlepší seniorský klub v republice

7. říjen 2021 07:27

Letos slaví kulaté desáté výročí a prošlo jím už více než dva tisíce lidí. Klub Aktiv z Českých Budějovic získal v projektu Senzační Senioři neboli SenSen Nadace Charty 77 ocenění pro nejlepší seniorský klub roku.

Stejnou cenu jeden z největších spolků svého druhu na jihu Čech získal už před čtyřmi lety. Kromě aktivního vzdělávání se jeho členové věnují turistice a různým volnočasovým aktivitám.

Několik seniorů například dochází každé dva týdny do učebny v Jihočeské vědecké knihovně na přednášku z českých dějin v rámci Univerzity třetího věku. Vzdělávání patří mezi nejnavštěvovanější aktivity.

Hodně populární jsou i kurzy informačních technologií. „V poslední době jsou to zejména kurzy obsluhy chytrých telefonů, protože senioři vyměnili svoje stolní počítače za mobily a chtějí být neustále v kontaktu s blízkými,“ potvrzuje předseda spolku František Batysta.

Kromě obyvatel Českých Budějovic spolek aktivně navštěvují také senioři z blízkého okolí, ale i ze vzdálenějších měst, jako jsou například Vodňany nebo Písek. „Řádných členů máme 459, ostatních, kteří jsou takzvaně příznivci a zúčastňují se akcí pro veřejnost, je dalších asi 800,“ uvádí František Batysta.

Čtěte také

Spolek pořádá nejrůznějších vzdělávací kurzy, tvořivé dílny, filmové kluby i zájezdy a výlety. Jednou z nejaktivnějších členek Klubu Aktiv je jeho místopředsedkyně Jana Hartvichová. „Ocenění má velký význam i pro naše členy. Setkáváme se se samými příjemnými ohlasy a snad od každého slyším, že jsou rádi, že jsme ocenění za práci získali, že jsou rádi, že Klub Aktiv tady je,“ dodává.

Zástupci spolku si ocenění převzali na slavnostním ceremoniálu v Pražské křižovatce. Podle manažerky projektu SenSen Lucie Nekvasilové porota ocenila Klub Aktiv především za jeho dlouhodobou práci v oblasti vzdělávání seniorů. „Nominaci navíc podpořila řada významných institucí v regionu i s celorepublikovou působností,“ uvádí.

Desetiletou historii Klubu Aktiv teď nově mapuje výstava, kterou si zájemci mohou prohlédnout v prvním patře budovy Jihočeské vědecké knihovny na Lidické třídě v Českých Budějovicích.

Spustit audio

Související