Dnes Pátek - obcasny-dest 3°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 3°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy slaví deset let
9 říjen
Pro dětiProhlídky
Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy najdete na Jánském vršku v Praze 1. Foto archiv muzea

Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy slaví deset let

9. 10. 2021
Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy poprvé otevřelo 11. října roku 2011 za účasti kmotry Ljuby Skořepové. Pro muzeum byly získány prostory v nejlepším možné domě – v Domě U osla v kolébce na Jánském vršku 8, kde žil podle pověstí slavný alchymista Edward Kelley. Právě jemu je z velké části expozice věnována.

Muzeum má dvě části. První je více informativní, kde lidé najdou odborné články od předních odborníků z Univerzity Karlovy i dalších. Je zde také symbolická místnost Faustova domu, která je vítaným cílem návštěvnických fotoaparátů.

Hlavní část muzea je pak na půdě, kam vede jedno z nejstarších pražských dřevěných schodišť, navržené právě Edwardem Kelleym. Na půdě pak návštěvník doslova putuje časem s pocitem, že je o 400 let zpátky. Celý půdní prostor je vybaven jako laboratoř, skladiště a knihovna a najdete zde samotného Edwarda Kelleyho, Johna Dee, samozřejmě i císaře Rudolfa II a místní zvláštnost – Williama Shakespeara. O všem a všech návštěvníky informuje zasvěcený průvodce. 

Muzeum však není jediné, co v domě na Jánském vršku lidé najdou. Třetí částí muzea je stylová alchymistická hospůdka Kellyxír, kde se nápoje podávají v baňkách a s patřičným efektem kouření a bublání. Na Jánském vršku pak při muzeu vznikl též divadelní prostor Divadlo Apropo a dále pak univerzální prostor pro jakékoli akce od workshopů po párty Alchymistické sklepení.

Oslavy 10 let muzea proběhnou především v sobotu 9. října, kdy návštěvníci zažijí „něco navíc.“ Dopoledne je připravena alchymistická show Oživlá laboratoř, odpoledne budou kostýmované prohlídky muzea, kdy budou provázet postavy jako drbna Anna Hrdlová, nebo sám Edward Kelley, večer je naplánována vycházka Po zlatých stopách alchymistů Hradem i podhradím, pro děti jsou nachystány alchymistické soutěže a po celý den je součástí návštěvy muzea soutěž „Receptura Edwarda Kelleyho“

Jak muzeum vzniklo
Muzeum vzniklo z iniciativy Heleny Babické, Filipa Jana Zvolského a Richarda Veselého. Tato trojice založila roku 2008 Muzeum pražských pověstí a strašidel v Mostecké ulici. „Po dvou letech jsme se rozhodli jít dál a založit další muzeum. Padalo mnoho nápadů, ale v dubnu 2011 přišel nápad na muzeum alchymie a v květnu byly k dispozici prostory v domě kde žil Edward Kelley. Bylo rozhodnuto.“ Říká Filip Jan Zvolský, spoluzakladatel muzea.

Do cesty však ještě přišla osobnost amerického záhadologa Vincenta Bridgese, který se shodou okolností právě nastěhoval do domu. Jeho specializace na Edwarda Kelleyho, Johna Dee a Williama Shakespeara v Praze dala muzeu jeho výsledné téma. „Vincent chválil náš záměr, ale řekl, že to hlavní se dělo na půdě. Vyšli jsme tam, a oslovila nás úžasná atmosféra byť jen prázdné půdy. Pronajali si i tu a tím získalo muzeum to nejcennější co má – půdní laboratoř.“ říká Zvolský.

Pak už byli osloveni výtvarníci Nikola Tempír, Michal Syrový, Jiří Karásek a Václav Misař a muzeum získalo svoji výtvarnou podobu, kterou od roku 2011 obdivují návštěvníci z celého světa, ale i domácí návštěvníci a množství škol. Školní výpravy rády využívají též propojení s Divadlem Apropo a jeho alchymistickou show Oživlá laboratoř, která je vítaným doplňkem návštěvy a popularizuje chemii.

alchim-muzeum-puda

Hlavní část muzea je na půdě. Foto: Muzeum alchymistů a mágů    


Autor: TZ, red

Butky Park: Den, kdy vám narostou křídla

Dnes v 09:12

V sobotu 20. dubna zahajuje sezónu multifunkční Butky Park a na své si přijdou děti i jejich rodiče. Bohatý program provoní street festival s jídlem, inspiraci nabídnou taneční i parkour workshopy a tělo roztančí koncert kapely Eddie Stoilow. Vstup je zdarma

Open House 2024 v areálu Podkovářská

Dnes v 08:12

V rámci festivalu Open House Praha 2024 se v Praze 9 otevře areál Podkovářská. Jubilejní desátý ročník festivalu otevřených budov Open House Praha proběhne v termínu od 13. do 19. května. Zatímco v týdnu od 13. května bude připraven bohatý doprovodný program, o víkendu 18. a 19. května zpřístupní...

Pálení Čarodějnic a stavění májky

Včera v 09:33

Spolek za veselejší Střížkov a Praha 9 zvou na tradiční Pálení Čarodějnic a stavění májky v Parku Václavka. Masky čarodějnic a čarodějů vítány.

Den Země v Centrálním parku

16. dubna 2024 v 19:16

Na tradiční oslavu Dne Země v Centrálním parku, která bude zahájena společnou výsadbou dubu na loučce poblíž hřiště Sova, zve v úterý 23. dubna radnice Prahy 13.

Čarodějnice v parku U Čeňku

15. dubna 2024 v 06:17

Odpoledne se zábavou, občerstvením, aktivitami a pálením čarodějnice. V úterý 30. dubna si můžete užít zábavu v parku U Čeňku.

Divadelní festival pro děti

14. dubna 2024 v 01:44

Praha 6 zve 19. – 20. dubna všechny děti se zájmem o divadlo na již 8. ročník divadelního festivalu ŠESTKAfest. Festival přináší možnost seznámit se s tvorbou dětských a studentských souborů ze Stanice techniků, ale i dalších přizvaných hostů.

Pohádka pro děti na Smíchově

11. dubna 2024 v 10:19

V sobotu 13. dubna v Kobce 17 na nábřeží na Smíchově uvidí děti pohádku. Od 14 hodin se promítá film Doručovací služba čarodějky Kiki z produkce Ghibli.

Mistrovství ČR v lovu vajíček 2024

4. dubna 2024 v 07:32

Tradiční rodinná akce se koná v neděli 14. dubna od 14 hodin v Hostivařském lesoparku. Vytvořte rodinný tým, hledejte vajíčka, užijte si pohyb a zábavu v přírodě.

V sobotu projdete Olšanskými hřbitovy

3. dubna 2024 v 07:12

Komentované procházky hřbitovy přinášejí historické příběhy, zajímavé detaily a pohledy na architekturu i umělecká díla. Procházka je připravena tak, aby přinesla nové poznatky i pohodový čas strávený na čerstvém vzduchu.

Vinohradským hřbitovem za literáty, hudebníky, herci a umělci

1. dubna 2024 v 07:06

Komentované procházky hřbitovy přinášejí historické příběhy, zajímavé detaily a pohledy na architekturu i umělecká díla. Procházka je připravena tak, aby přinesla nové poznatky i pohodový čas strávený na čerstvém vzduchu.

Filharmoniště: Péťa a vlk

31. března 2024 v 07:50

Péťa a vlk, hudební pohádka skladatele Sergeje Prokofjeva se bude hrát na Novoměstské radnici v Praze 2 v úterý 30. dubna.

Velikonoce na Vypichu

30. března 2024 v 07:05

Kreativní dílničky, malování na obličej a hledání vajíček. Na Vypichu je v neKONEČNÁ Vypich připraven 30. a 31. března od 14 hodin program pro děti.

Velikonoční tvůrčí dílničky na Bílé Hoře

27. března 2024 v 09:07

Výtvarné a kreativní workshopy pro děti, mládež, ale i jejich rodiče v DDM Praha 6 na Bílé Hoře.

Hrdličkovo muzeum člověka zve na prohlídku

22. března 2024 v 09:24

Komentovaná prohlídka pod vedením odborného lektora je určena pro návštěvníky, kteří by rádi získali informace z oboru antropologie, tedy vědy o člověku. Dozvíte se zajímavosti o životě zakladatele muzea Aleše Hrdličky, seznámíte se blíže s evolucí lidského rodu.

Další články
Nahoru