TOPlist

Během obřího výpadku Facebooku si Telegram i Signal připsaly miliony nových uživatelů

Telegram Dimitri Karastelev Unsplash

Ačkoliv zaměstnancům Facebooku a dalších služeb pod něj spadajících v pondělí příliš do smíchu nebylo, konkurenční Telegram i Signal tentokrát mohou mít radost z cizího neštěstí. Během šestihodinového výpadku těchto obřích sociálních sítí a komunikačních platforem si Telegram připsal rekordních 70 milionů nových uživatelů, jak prozradil CEO této společnosti Pavel Durov.

Další miliony nově získaných uživatelů hlásí i konkurenční služba Signal, které taktéž slouží pro šifrovanou korespondenci. Většina nově příchozích na tyto menší platformy dorazila z nefunkčního WhatsAppu a část také z aplikace Messenger pod Facebookem, která rovněž nebyla k dispozici.

Paradoxně i Durov z Telegramu musel přiznat, že nával nových uživatelů síť nebývale zaměstnal a někteří Američané mohli zaznamenat pomalejší chod této služby. Taktéž někteří uživatelé Signalu si stěžovali na nemožnost zobrazení všech svých kontaktů, což patrně pramenilo z enormního zájmu o tuto síť.

Facebook Timothy Hales Bennett Unsplash
Facebook si na podobné výpadky musí dávat pozor

Telegram na svém vývoji pracuje a kromě toho, že od ledna umí převést konverzace z WhatsAppu pod svá křídla, v posledních měsících pokročil také s videohovory a živým streamováním. Se zdokonalováním konkurenčních služeb bude Facebook čelit většímu tlaku a podobné výpadky ho v budoucnu mohou přijít velmi draho.

Autor článku Adam Bělunek
Adam Bělunek
Baví mě Apple, kvalitní audio-video technika a obecně chytrá řešení, která fungují. Volné dny se snažím trávit na kole v bikeparcích a trailcentrech, nebo na horách s batohem na zádech. Užívám si dobrou hudbu, občas zajímavou knihu a rád cestuji.

Kapitoly článku