Proč extrémní suplementace vitamínu A může být nebezpečná?

Na to, že zinek nebo hořčík tvoří nepostradatelnou součást suplementace, jsme si již všichni zvykli. Vitamínů a minerálů, které jsou pro tělo nepostradatelné, je ale mnohem víc. A jedním z těch, na které bychom rozhodně neměli zapomínat, je vitamín A. Jaké má výhody? V čem se liší třeba od často skloňovaného beta-karotenu? Je dobré ho suplementovat, nebo se ve stravě vyskytuje v dostatečném množství? Na to se podíváme v našem dnešním článku.

Co to je vitamín A? A co má společného s beta-karotenem?

Vitamín A je jedním ze čtyř v tucích rozpustných vitamínů, z čehož pramení celá řada jeho vlastností - třeba ta, že si jej tělo dokáže skladovat v játrech a v případě dlouhodobého nedostatku po něm sáhnout. Stejně jako u ostatních lipofilních vitamínů je i zde možná hypervitaminóza a je tedy důležité hlídat, abyste ho náhodou neměli nadbytek. Kromě samotného vitamínu A jsou nesmírně důležité i jeho tzv. provitamíny, které se až v těle metabolizují na na vitamín A. Mezi nejznámější provitamíny A patří karoteny (zejména beta karoten, alfa karoten, lutein a lykopen).

Mrkev

Nejznámějším zdrojem beta karotenu je bezpochyby mrkev. S tím souvisí i celá řada jejích benefitů.

Jaké má vitamín A výhody?

Vitamín A má celou řadu výhod a přestože většina lidí o něm ví jen to, že je prospěšný pro naše oči, ve skutečnosti toho může nabídnout mnohem více. Mezi nejzajímavější vědecky potvrzené benefity patří:

Zlepšení kvality zraku

Mrkev sice není ani zdaleka nejlepším zdrojem vitamínu A, přesto nám ji rodiče odmalička nutili právě kvůli zdraví očí. A skutečně je na tom něco pravdy – nejzajímavějším benefitem retinolu je právě jeho pozitivní vliv na kvalitu zraku. Je totiž nezbytný pro tvorbu rodopsinu, což je pigment nezbytný proto, abychom byli schopni vidět i za šera. Není tedy divu, že vědecké studie spojují deficit tohoto vitamínu třeba se zhoršeným nočním viděním. Kromě toho je vitamín A také součástí membrány pokrývající povrch samotného oka, v důsledku čehož pomáhá udržovat v dobré kondici buňky tvořící rohovku a spojivku.

Podpora kvality pleti

Vitamín A má prokazatelný vliv také na kvalitu pleti, což je důvod, proč se kromě různých suplementů také využívá ve formě krémů. Mnoho dermatologů jej doporučuje pro snížení známek předčasného stárnutí a dokonce může redukovat tvorbu akné. Deficit tohoto důležitého vitamínu totiž vede k nadměrné produkci keratinu, který podle odborníků ucpává póry a podílí se tak na vzniku akné.

Krémy s obsahem vitamínu A doporučuje celá řada dermatologů.

Optimalizace zdraví kostí

I když by to napadlo jen málokoho, nedávné studie skutečně naznačují, že nízká hladina vitamínu A skutečně může znamenat vyšší náchylnost ke vzniku různých zlomenin. Zároveň to ale vypadá, že ke stejnému efektu může dojít i u lidí se zbytečně vysokým příjmem retinolu a ačkoliv je potřeba dalšího zkoumání, je jasné, že se tento nutrient určitě vyplatí přijímat v rozumném množství.

Podpora imunitního systému

Vitamín A má podobně jako třeba vitamín C poměrně výrazné antioxidační vlastnosti a to znamená, že má schopnost redukovat množství volných radikálů v těle a tím pozitivně ovlivňovat celý imunitní systém člověka. Kromě toho poznatky ukazují, že děti se závažnějším deficitem vitamínu A jsou mnohem více náchylné k různým infekcím a onemocněním a dokonce mají prodlouženou i dobu potřebnou k rekonvalescenci.

Podpora imunitního systému

Antioxidační efekt vitamínů zajistí, že váš imunitní systém bude odolnější.

Může být přínosný pro reprodukci

Ačkoliv v této oblasti zatím chybí větší množství výzkumů, aktuálně to vypadá, že vitamín A má obrovský význam také pro mužskou potenci. Studie provedené na krysách přišly mimo jiné na to, že při deficitu retinolu nemají spermie možnost plně dozrát a to následně způsobí neplodnost. 

Další možné benefity

  • Může zabránit rozvoji některých druhů rakoviny (výzkum)
  • Může snižovat hladinu cholesterolu (výzkum)
  • Jeho příjem může být prevencí vzniku ledvinových kamenů (výzkum)

Odkud je možné vitamín A čerpat? A kolik ho brát?

Doporučená denní dávka vitamínu A představuje pro dospělého člověka asi 800 mcg. Samotný retinol je možné čerpat zejména z hovězích či husích jater, batátů, avokáda, špenátu, vajec, másla, čedaru a některých ryb (především tuňáků, makrel, lososů a úhořů). Kromě toho je možné ve stravě nalézt i beta-karoten, ale vzhledem k tomu, že míra konverze na vitamín A je dost individuální, bývá doporučováno přijímat násobně větší množství karotenů. Ty ale najdeme třeba v mrkvi, dýních, špenátu a zpravidla i další barevné zelenině.

Batátové hranolky

Skvělým zdrojem vitamínu A jsou třeba batáty. Z těch si můžete udělat například hranolky, které mají příjemné nutriční hodnoty a spoustu mikronutrientů.

Vyplatí se jej suplementovat?

Vitamín A je jedním ze suplementů, které pro zdravé lidi s vyváženým jídelníčkem není víceméně vůbec nutné suplementovat a dokonce to ani nedoporučujeme. Pokud náhodou máte pocit, že můžete být ohrožení jeho deficitem, je možné sáhnout po suplementaci beta-karotenem, který najdete v mnoha kvalitních multivitamínech. Všimněte si ale, že ani tam není množství této látky nijak závratné. A není se čemu divit, v dávkách nad 3000 mcg může podle odborných zdrojů přinášet řadu vedlejších účinků včetně bolesti kloubů, vypadávání vlasů nebo ztráty chuti k jídlu. Pozor si dávejte i na krémy obsahující vitamín A, protože i ten tělo musí zpracovávat a započítává se tedy do výsledného denního přijmu.

Zbývají 2 dny
Zbývají 2 dny

Nutrend Protein Muffins

370
− 24%
315
Zbývá 32 dní

Intense Šortky GOLD Nebbia print 828

1 045
− 51%
619
Zbývají 2 dny

Mutant Creakong CX8

299
− 29%
239

Co si z dnešního článku odnést?

Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že vitamín A má pro naše tělo celou řadu benefitů. Kromě toho, že je důležitý pro správný zrak také zlepšuje kvalitu pleti, stojí za zdravými kostmi i fungujícím imunitním systémem a zároveň může být nesmírně důležitý pro správnou reprodukci. Čerpat retinol je možné především z jater, některých druhů ryb nebo třeba sladkých brambor. Doporučená denní dávka karotenů, které jsou prekurzory vitamínu A, musí být sice o něco větší, ale zato je najdete ve vícero potravinách i různých suplementech. Skvělými zdroji je mrkev, dýně či špenát. Pokud máte jídelníček vyvážený, není pak třeba žádná speciální suplementace vitamínu A. Bohatě postačí spolehlivý multivitamín

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.