Kdo se bojí umělé inteligence? Kde pomáhá a jaké jsou její nástrahy? Odpověď hledejte v Goethe-Institutu

7. říjen 2021

Digitální technologie, algoritmy, roboti, umělá inteligence. To všechno se stalo součástí našeho každodenního života. Téma silně rezonuje i německou společností. Právě proto se Goethe-Institut v Praze rozhodl otevřít tematický prostor, který se umělou inteligencí zabývá.

Goethe-Instit pojmenoval tematický prostor otázkou Kdo se bojí umělé inteligence? Podle tiskového mluvčího institutu Tomáše Moravce je otázkou, kdo by měl mít z umělé inteligence ve skutečnosti strach. „Možná někdo, možná všichni. Název je trochu provokativní. Vychází z toho, že umělá inteligence ovládá naše životy víc, než bychom si možná uměli představit nebo než by nám bylo milo,“ komentuje.

V tematickém prostoru se snaží návštěvníkům ukázat, kde všude může umělá inteligence pomoci i to, jaké jsou její nástrahy. „Je tady několik přístrojů. Můžete si například vyzkoušet hovor s virtuálním Goethem. Velmi zajímavý je exponát, kdy můžete převádět svou řeč do psané podoby s pomocí mikrofonu a rovnou ho překládat do angličtiny a do němčiny. A také tady máme ukázky toho, jak může robot nebo umělá inteligence psát divadelní hru,“ vyjmenovává Tomáš Moravec, co všechno si mohou návštěvníci v Goethe-Institutu vyzkoušet.

Mluvčí také prozradil, že zájemci se mohou zapojit i do doprovodného programu. Třeba přednášky na téma umělé inteligence nebo workshopu s ukázkou toho, jak fungují Lego roboti. Tematický prostor je možné navštívit do konce roku.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka