Šlachta na Úřadu vlády, Kubice ve Sněmovně. Rozhodující je úhel pohledu

07.10.2021 15:11 | Komentář

Myslím, že je ten pravý čas ohlédnout se a udělat malou rekapitulaci. Vraťme se do roku 2006. Tehdy se Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), po dlouhá léta vedený bývalým disidentem Janem Kubicem, dostal poté, co mu bylo přisouzeno vyšetřovat vraždu mafiánského bosse Františka Mrázka, zavražděného 25. 1. 2006, do nemalých potíží.

Šlachta na Úřadu vlády, Kubice ve Sněmovně. Rozhodující je úhel pohledu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Robert Šlachta uspořádal tiskovou konferenci, kde pohrozil ANO a SPD svou neúčastí v potenciální koalici s těmito subjekty

Vyšetřování se neposouvalo. Pod tlak se dostal přímo Kubice a jeho nejužší vedení. A tak se stalo, že tehdy jeden z nejvýše postavených policistů v České republice nechal svými podřízenými vyrobit a poskládat jakýsi materiál, který vešel do dějin pod názvem „Kubiceho zpráva“.

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí
Dne 29. května 2006, těsně před sněmovními volbami, nakráčel plukovník Kubice se svým náměstkem Vlasem do Parlamentu a sebrané písemnosti předal poslancům ODS, konkrétně Vidímovi, Langerovi a Severovi.

Severa a Langer nechali „nechtěně“ tento materiál uniknout do médií, za což byli následně pokutováni. Materiál sehrál primární roli. Ovlivnil volby. Rozhodujícím způsobem zasáhl do politického dění a přivodil pád Paroubkovy ČSSD a nástup Topolánkovy ODS. Jako správný a hrdinský čin neohroženého policisty to tehdy označovali novináři typu Jaroslav Kmenta.

Na postu ministra vnitra nahradil Františka Bublana Ivan Langer.

Plukovník Kubice vydržel na postu ředitele útvaru „až“ do prosince 2007, kdy po reorganizacích, které nařídil Ivan Langer, musel z útvaru z důvodu nesplňujícího požadavku na vzdělání, odejít. S ním odešlo ještě asi 100 dalších policistů. 

Na Kubiceho místo Langer dosadil plukovníka Šlachtu. Kubice ale nakonec zkrátka nepřišel a v roce 2011 se po odchodu ministra Radka Johna stal šéfem resortu za ODS. Vydržel až do roku 2013.

Pověsil se tak na tabuli cti mezi velikány, jako byli například Gross, Pecina, Svoboda, Chovanec.

Za jeho ministrování nebyl na vnitru sám, vzal si k sobě své nejbližší kolegy z ÚOOZ Hrušku a Plaňanského, již pravomocně odsouzeného za nadržování na deset měsíců s podmínkou na rok. Plaňanský se po celou dobu soudů, které skončily až rozhodnutím Ústavního soudu v roce 2021, marně hájil tvrzením, že na něho vše nastražil nový ředitel Šlachta.

Mgr. Robert Šlachta

  • PŘÍSAHA Roberta Šlachty
  • mimo zastupitelskou funkci

Za zmínku určitě stojí, že na vnitro s Kubicem nešel jeho bývalý náměstek Hynek Vlas, který kdysi v jednom rozhovoru uvedl, „že pokud by se mohl znovu rozhodnout, už by do Sněmovny nešel. A tehdejší jednání označil za hektickou dobu a naprosto bezprecedentní krok ze strany zoufalých policajtů…“

Střih.

Nyní se přenesme o pár let dál.

Po nástupu Milana Chovance na vnitro byla policejním prezidentem a jeho náměstkem nařízena účelová reorganizace celorepublikových policejních útvarů a „z hrušky dolů“ šel i Robert Šlachta, který se mezitím nesmazatelně vepsal do dějin národa akcí na Úřadu vlády, která vedla k pádu Nečasovy vlády ODS.

A odstartoval (patrně i nařídil) ji ministr vnitra Chovanec z ČSSD. Šlachta odešel z ÚOOZ (a s ním asi 10 jeho podřízených) k vedení celní správy a odtud do civilu. Poté vydal knihu Třicet let pod přísahou. V civilu se rozhodl vstoupit do politiky. Sám, jen s několika bývalými kolegy založil hnutí Přísaha, které novináři tehdy obhajující postup Kubiceho ihned nazvali „fízl stranou“.

Vynechme, jaký bude víkendový výsledek, o tom rozhodnou voliči. Připomeňme však ten obrovský humbuk a poprask spojený s dehonestací, co že si to ta parta bývalých policajtů vlastně dovoluje…  

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…