Přesun astronautů od Starlineru na Crew Dragon

NASA potvrdila, o čem se v posledních hodinách živě spekulovalo. Astronauti Nicole Mann a Josh Cassada totiž byli převeleni z přípravy na let v lodi Starliner na let v lodi Crew Dragon. Poletí tedy na chystané misi Crew-5, která má startovat nejdříve na podzim roku 2022. Mann má v posádce plnit roli velitelky (možná se stane první velitelkou Crew Dragonu vůbec) a Cassada zde bude v pozici pilota. Zbývající dva členové posádky budou oznámeni později. Celá posádka se pak stane součástí dlouhodobé expedice na Mezinárodní kosmické stanici.

Nicole a Josh udělali úctyhodnou práci při vyšlapávání cesty k tréninkům astronautů pro lety v lodích Starliner od Boeingu. Získali zkušenosti, které přenesou dál, když budou trénovat na let v lodi Crew Dragon od SpaceX a na pobyt na ISS,“ uvedla v prohlášení Kathryn Lueders, přidružená administrátorka z ředitelství vesmírných operací v ústředí NASA ve Washingtonu a dodala: „Týmy v NASA mají to štěstí, že máme dva partnery pro komerční dopravu posádek. Budeme i nadále spolupracovat s Boeingem a SpaceX na přípravě amerických astronautů a našich mezinárodních partnerů na lety na Mezinárodní vesmírnou stanici a zpět na amerických kosmických lodích.“

Původní posádka mise Boeing CFT - zleva Eric Boe - Nicole Aunapu Mann - Chris Ferguson. Dnes už z této trojice neplatí ani jedna nominace.

Původní posádka mise Boeing CFT – zleva Eric Boe – Nicole Aunapu Mann – Chris Ferguson. Dnes už z této trojice neplatí ani jedna nominace.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com

Na ohlášení nominace prvních dvou členů posádky Crew-5 je pikantní především to, že Nicole Mann byla původně nominována do testovací mise lodi Starliner, tedy do mise CFT. Cassada zase měl letět na první ostrou misi Starlineru, tedy na misi Starliner-1. Za zmínku stojí také skutečnost, že z posádky původně nominované na misi CFT nezbyl nikdo. Eric Boe totiž z pozice pilota odstoupil v lednu 2019 a nahradil jej Michael Fincke. Chris Ferguson, bývalý astronaut NASA, dnes pracovník Boeingu, měl původně letět jako velitel mise. V říjnu 2020 však byl nahrazen Barry Willmorem. V posádce CFT tak zůstala beze změny pouze Nicole Mann, která mohla být první ženou, která poletí na premiérové misi kosmické lodi. Nyní posádku opustila i ona a zatím není jisté, kdo ji na misi CFT nahradí.

Posádka původně jmenovaná na misi Boeing Starliner-1. Josh Cassada a Sunita Williams.

Posádka původně jmenovaná na misi Boeing Starliner-1. Josh Cassada a Sunita Williams.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com

NASA tvrdí, že rozhodnutí o přesunu bylo důležité, aby Boeing získal čas na vývoj Starlineru a zároveň aby pokračoval dosavadní plán, v jehož rámci astronauti získávají letové zkušenosti, které se jim budou hodit na dalších misích. Mann i Cassada totiž ještě v kosmu nikdy nebyli. Přesun ze Starlineru na Crew Dragon se ale týká pouze Mann a Cassady. Ostatní kosmonauti, tedy již zmíněný Barry Willmore a Michael Fincke, ale i Sunita Williams (která byla nominována do mise Starliner-1 s Cassadou) budou i nadále pokračovat v přípravě lodi Starliner na její testovací a následně i operační mise. Kdo je na těchto misích doplní, by mělo být oznámeno později.

EDIT 7. října 22:00
Podle Michala Václavíka z České kosmické kanceláře má být do mise Crew-5 kromě dvojice Mann-Casada nominován také Kojči Wakata (doposud v nominaci na misi Starliner-1). Čtvrtou sedačku by možná mohl obsadit ruský kosmonaut.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/mann-cassada.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2018/08/2018-08-03-165334.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2018/08/2018-08-03-165458.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Přesun astronautů od Starlineru na Crew Dragon”

  1. Kamil napsal:

    Když teď poletí série Dragonů, není to příležitost některým prodloužit pobyt na rok? Říkalo se, že se chystá až 10 takových pobytů. Teď dva udělají Dubrov a Vande Hai, tak jich ještě spoustu zbývá.
    A když by se takto letělo, byl by prostor pro pár lidí na krátkodobou misi – příležitost pro Elona?

  2. Michal Václavík VIP napsal:

    Pozici prvního specialisty zaujme Kóiči Wakata, druhého pravděpodobně ruský kosmonaut. https://twitter.com/Kosmo_Michal/status/1446111936303689734

  3. Terminator napsal:

    Zrovna nedávno mi vrtalo hlavou, zda je vůbec reálné, aby Crew 5 letěla ve Starlineru, když během roku 2022 bude potřeba nejprve provést zkušební misi bezpilotní a následně pilotní, že už se to nedá stihnout.
    Zajímavé je taky, že nedonominovali hned někoho do zkušebního letu Starlineru namísto Nicole Mannové. Asi je dost času…

  4. Vojta napsal:

    No, jsou to dva roky zpoždění. Astronauti nemohli donekonečna cvičit na tu samou misi na ISS. Musejí to uplatnit v praxi přímo na stanici. Cvičení na transportní lodi je spíš menší část celého výcviku.
    Doufám, že už to Boeingu vyjde, je to nepříjemná situace pro všechny. Včetně SpaceX kvůli nejistotě, jak často bude muset své Dragony posílat.

    • Ivo napsal:

      Řekl bych, že SpaceX z toho plynou vítané finance, které rychle zaplatí investice do CD. Naopak Boeing už bude asi hezky v mínusu, protože si myslím, že má extrémně drahý vývoj a postupy a čím méně letů bude, tím hůř pro ně.

      Nicméně ať tak nebo tak, pro Boeing je to velká ostuda.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Souhlasím. Pokud to pro SX znamená nějakou „nejistotu“, pak rozhodně nejistotu velmi příjemnou.

        To, že B. ne zcela zvládl vývoj se dá ještě pochopit. To, že viditelně nezvládá nápravu, to už je prostě ostuda. Obávám se, Starliner se stává/ stal nechtěným dítětem, které se už problémů nezbaví.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.