Udržitelné podnikání v praxi aneb frčím si na baterky | Lovime.bio

Udržitelné podnikání v praxi aneb frčím si na baterky

Firma SONNENTOR sídlící v Čejkovicích u Hodonína je průkopníkem v oblasti ekologického zemědělství a výroby bioproduktů už téměř 30 let. Věnuje se výrobě biočajů a biokoření a ve svém portfoliu má přes 600 výrobků s typickým logem usměvavého slunce.

Nákupem kvalitní suroviny přímo od biopěstitelů a šetrným zpracováním na bioprodukty to však v SONNENTORU nekončí. Od svého založení firma usiluje o trvalou udržitelnost výroby. Firma byla vybudována na nevyužitém brownfieldu bez zbytečného záboru nové půdy. Výroba je postavena na využití obnovitelných zdrojů surovin. Střecha výrobní haly je pokryta fotovoltaickými panely k výrobě energie, kdy vlastní soběstačnost se pohybuje kolem 10 %. K vytápění je využíván bylinný prach z výroby ve formě pelet, zbylou část tepla dodávají tepelná čerpadla.

Inovacemi neustále prochází také výrobky. Firma využívá pouze obaly a čajové sáčky, které jsou kompletně kompostovatelné bez příměsi plastových částí. Místo inkoustu ke značení data a šarže slouží laser šetřící až 250 litrů inkoustu a rozpouštědel ročně.

Dalším kamínkem do mozaiky bylo pořízení elektromobilu ke snížení „firemní“ uhlíkové stopy. V rámci programu Evropské unie na podporu nízkouhlíkových technologií, který zastřešuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, byla na projekt s celkovým rozpočtem 802 049 Kč  a uznatelnými náklady 251 775 Kč poskytnuta dotace ve výši 138 476 Kč. Výsledkem tohoto projektu bylo snížení provozních nákladů při rozvozu výrobků elektromobilem oproti nákladům na vozy s jiným pohonem a snížení ekologických dopadů provozu společnosti.

 

A další plány jsou tu…

Brzy odstartuje výstavba nového bylinkového království, rozšíření výrobních prostor a zázemí pro zákazníky i kolemjdoucí turisty v hodnotě zhruba 300 milionů Kč. „Máme vizi rozšířit náš areál a postavit „nejkrásnější ekologickou bylinkovou továrnu“ se zelenými střechami, využitím dešťových vod, solárními panely… A nejen díky zážitkovému okruhu pro návštěvníky šířit myšlenku ekologie a udržitelnosti dál. Chceme lidem ukázat, že podnikat se dá udržitelně, ekologicky a s čistým svědomím. Jsme vděční, když vidíme, že můžeme být inspirací pro ostatní. Je to ta nejlepší zpětná vazba, že to, co děláme, má smysl,“ uzavírá Josef Dvořáček, jednatel společnosti Sonnentor s.r.o.

 

A mimochodem SONNENTOR získal v loňském roce ocenění E.ON Energy Globe 2020 v kategorii Firma za udržitelný koncept výroby a ekologické hospodaření se zdroji – za tým Lovíme.bio gratulujeme.

Autorka: Andrea Hrabalová pro Lovíme.bio