5 počítačových efektů ze slavných filmů, které vypadají otřesně

08.10.2021

Počítačové efekty neboli CGI filmařům pomáhají natáčet scény, které by se bez nich daly udělat jen velmi těžko. Za těmito efekty stojí nejen pokročilá počítačová technika, ale i zkušení umělci, kteří dokáží přesvědčivě vymodelovat objekty, nebo dokonce i celé postavy. Dříve se využívaly hlavně praktické efekty (někteří tvůrci je preferují dodnes), ale v devadesátých letech je z velké části nahradilo právě CGI.

Tehdy však byly počítačové efekty ještě v plenkách, a ne každý byl v nové technologii tak zběhlý jako například tvůrci Jurského parku. A právě na ty nejotřesnější příklady zpackaných počítačových efektů se zaměříme v dnešním článku. Vítejte na Showbiz.cz a připravte se na šílenou jízdu skrze prapodivné scény v hollywoodských filmech.

5. Jumanji – Opice a vosy

Jen s velkými obtížemi byste hledali někoho, kdo původní Jumanji s Robinem Williamsem v hlavní roli nepovažuje za naprostou klasiku žánru dobrodružných filmů. Je to senzační film plný překvapivých momentů a napínavých scén, který vás od začátku do konce nepustí ze židle. Přesto v něm najdete scény, kterým by trocha péče navíc rozhodně neuškodila.

Stačí se podívat na všechny momenty, ve kterých se objevují vražedné vosy, které spíše připomínají obrněné netopýry. Ještě horší jsou pak šílené opice, které po sobě nechávají spoušť všude, kam se podívají. Nejděsivější jsou však jejich strnulé výrazy a prapodivné pohyby, které by dnes neprošly ani v žádném béčkovém filmu.

4. Útok z hlubin – Konec Sama L. Jacksona

Útok z hlubin je přinejmenším zvláštním počinem. Ačkoliv se prezentuje jako katastrofický akční sci-fi thriller, často působí spíš jako parodie. V centru příběhu jsou obří inteligentní žraloci, kteří mají sloužit jako zdroj spásného proteinu bojujícího s Alzheimerovou chorobu. Jak už ale asi tušíte, situace se vědcům vymkne z rukou a žraloci se dostanou na svobodu.

Jedním z přeživších prvního útoku je i Russel Franklin, kterého si zahrál Samuel L. Jackson (72). K překvapení většiny diváků se filmaři rozhodli svého nejslavnějšího herce zbavit velmi brzy, a to scénou plnou prapodivných efektů. Nic netušícího Jacksona totiž v momentě jeho hrdinského monologu zničehonic popadne jeden ze žraloků, který ho okamžitě stáhne pod vodu.

Jde o nečekanou scénu, která naštěstí trvá jen několik vteřin. Přesto si během tak krátkého času určitě všimnete, že je se záběry něco v nepořádku. Žralok vypadá naprosto příšerně a mezi jednotlivými záběry mění svou velikost. V momentě, kdy se Jackson ocitne v čelistech přerostlého monstra, se navíc stává podivným gumovým panákem.

3. Air Force One – Pád letadla

Snímek Air Force One má určitě svoje chyby. Přesto ale jde o jeden z nejslavnějších akčních filmů z přelomu tisíciletí. To je ale právě věc, kterou mu mnozí vyčítají. Kdyby šel film do kin o deset, patnáct let dříve, nikdo by ani nemrknul. Na to, že měl premiéru v roce 1997 vypadá zkrátka až moc „osmdesátkově“.

To se netýká jen vizuálů, ale i příběhu. Harrison Ford (79) zde hraje amerického prezidenta, jehož letadlo zajmou nesmlouvaví teroristé. Je jen na prezidentovi, aby zachránil nejen své podřízené, ale i svou rodinu, která s ním letí z Moskvy v „nedobytném“ Air Force One.

Většina scén se odehrává na palubě letadla, nebo u prezidentových poradců dole na zemi, kde nejsou žádné speciální efekty potřeba. Problém ale nastává, když musí prezidentovo letadlo nouzově přistát na vodě. Právě voda je jednou z nejtěžších věcí, které se dají skrze CGI vymodelovat, což tvůrci Air Force One poznali na vlastní kůži. Letadlo se při nárazu vůbec nechová uvěřitelně, což se filmaři snažili bezvýsledně zakrýt skrze mohutné vodní spršky.

2. Mumie se vrací – Král Škorpión

Původní Mumie z roku 1999 je fantastickým dobrodružným filmem, kterému prakticky není co vytknout. Druhý díl trochu přešlapuje na místě, ale pořád jde o vynikající podívanou, a o třetím dílu se raději bavit nebudeme. Pro potřeby dnešního článku se proto vrátíme k druhému filmu, ve kterém se kromě Imhotepa z prvního dílu objeví ještě jeden padouch.

Brendan Fraiser (52) a Rachel Weisz (51) se tentokrát musí postavit i Králi Škorpionovi, kterého si zahrál tehdy ještě filmy nepolíbený Dwayne „The Rock“ Johnson (49). Těžko uvěřit, že je představitel Krále Škorpiona tím nejvýdělečnějším hercem současnosti, ale tenhle bývalý zápasník šel zkrátka do sebe. Navíc ho teď nemusí trápit otřesné CGI, které z něj dělá naprosto směšné gumové monstrum.

1. Star Wars – Speciální edice původní trilogie

Na konec jsme si nenechali jednu scénu z jediného filmu, ale celou trilogii nejslavnější sci-fi série filmové historie. Řeč je samozřejmě o původních třech epizodách Star Wars. George Lucas (77) a jeho studio Industrial Light and Magic byli průkopníky ve světě speciálních efektů, a právě původní Hvězdné války to jasně dokazovaly.

Jak ale asi moc dobře víte, tehdy nešlo o počítačové, ale praktické efekty, které byly naprosto dokonale přesvědčivé. Lucas však chtěl později dokázat, že to samé dokáže udělat i skrze CGI, a tak v roce 1997 proti veškeré logice a rozumu vydal speciální reedici původní trilogie, kterou doplnil o nespočet počítačových efektů.

Nejčastěji do scén přidával další postavy či objekty, ale byly i momenty, kdy původní modely měnil za ty počítačové. Ačkoliv některé změny filmu prospěly, naprostá většina působila nepatřičně. Příkladem za všechny je scéna, ve které se Han Solo baví s Jabbou o jeho dluhu. Vesmírný plaz několikrát změní svou velikost a celkově působí jako pěst na oko. Jde ale jen o jednu z mnoha prapodivných změn, které speciální edice přinesla.

(tod)

Fandím
4 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Robin Williams, Harrison Ford, Samuel L. Jackson, George Lucas

Filmy:
Mumie se vrací, Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba, Air Force One, Jumanji

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
Hvězdné války, Star Wars, Jumanji zajímavoti, Jumanji efekty, Sam L. Jackson role, Sam L. Jackson filmy, Král Škorpión zajímavosti, Král Škorpión efekty
TOPlist