Nechci jen přihlížet nebo z dálky kritizovat, říká kandidát do vedení advokátní komory Ladislav Smejkal

Advokát a partner mezinárodní advokátní kanceláře Dentons Ladislav Smejkal

Advokát a partner mezinárodní advokátní kanceláře Dentons Ladislav Smejkal Zdroj: archiv Ladislava Smejkala

Českou advokacii čekají volby nového vedení. Již za dva týdny si bude moci víc než 12 tisíc advokátů zvolit své představitele na další čtyři roky. Advokát a partner mezinárodní advokátní kanceláře Dentons Ladislav Smejkal je mezi sedmatřiceti uchazeči o místo v představenstvu České advokátní komory. Tvrdí, že vnímání advokacie veřejností je stále dost negativní. A rád by to změnil.

Za dva týdny se konají volby do vedení České advokátní komory. Proč kandidujete do jejího vedení?

Jsem v advokacii téměř dvacet let a poslední čtyři roky působím v kontrolní radě komory, takže nejen o advokacii, ale i o fungování komory už ledacos vím. Od kolegů pravidelně slýchávám, že by se na komoře měla řada věcí změnit, ale jen výjimečně se najde někdo, kdo má chuť jít sám s kůží na trh a v orgánech komory skutečně pracovat a posouvat věci dopředu.

Já jsem si řekl, že bych rád k těm diskutovaným změnám svojí energií, prací a nápady přispěl. Nechce se mi jen tak přihlížet a říkat, že ti, co tam sedí, to dělají špatně. Kritizovat umí každý.

Proč by nás vlastně měly zajímat volby do vedení České advokátní komory?

Neměli bychom zapomínat, že i svobodná advokacie jako profese patří k pilířům demokratického státu. Navíc každý potřebuje alespoň jednou v životě advokáta a kvalitní vedení komory je tím pádem nepřímo v zájmu vlastně všech občanů tohoto státu.

Vraťme se ještě k vaší kandidatuře. Co jsou vaše priority? 

Na prvním místě je pro mě určitě digitalizace agend komory, funkční intranet, nové webové stránky a aplikace České advokátní komory do mobilního telefonu. Obecně bych rád zkvalitnil servis komory pro advokáty a koncipienty. Dalším velkým tématem je reforma advokátních zkoušek a koncepce vzdělávání koncipientů i advokátů. Je toho ale mnohem více.

Říkáte-li, že komora není dostatečně digitální, co máte konkrétně na mysli?

Komora by měla využívat aktuální možnosti informačních technologií. Papírové formuláře je třeba nahradit elektronickými, papíry omezit na minimum. Jsme v jednadvacátém století. Nutností je moderní intranet komory a moderní webové stránky, z části uzavřené pouze pro členy a z části otevřené pro veřejnost. Agendy komory je třeba postupně převést do elektronické podoby. Začal bych elektronickou matrikou. Advokát i koncipient by měl mít možnost si valnou většinu záležitostí na komoře obstarat, aniž by tam musel fyzicky chodit. Komunikace a informace mezi komorou a jejími členy by měly ideálně proudit primárně přes webové rozhraní nebo přes zaheslovanou aplikaci v mobilním telefonu.

Jak má podle vás advokátní komora fungovat směrem ke svým členům?

Jako moderní, skvěle fungující, nezávislá profesní komora, která hájí zájmy svých členů, tradiční hodnoty advokacie a poskytuje prvotřídní servis všem svým členům včetně koncipientů.

A co směrem k veřejnosti?

Česká advokátní komora by měla být výkladní skříní advokacie vůči veřejnosti. Já bych čekal, že komora dělá aktivní PR advokacie vůči veřejnosti a osvětu ohledně důležitosti advokátního stavu ve společnosti a jeho pozitivním přínosu pro naši společnost.

Můžete být konkrétnější?

Součástí toho by mělo být vzdělávání odborné právní veřejnosti a akce pro školy, ale i aktivní účast na legislativním procesu. Obecně mi vadí, že od revoluce uplynulo více jak 30 let a vnímání advokacie veřejností je stále dost negativní. Typickým důkazem byl nedávno návrh zákona o hromadných žalobách, kde se navrhovalo povinné zastoupení advokátem.  Nakonec ze zákona zbylo jen torzo. Přitom zrovna v době covidu by se nám takový zákon velmi hodil.

Proč se úprava nepřijala?

Některým lidem tehdy vadilo, že by z toho bylo zbytečně velké „koryto“ pro advokáty.

Takže pokud jde o vztah veřejnosti k advokacii, nejste spokojen s mediálním obrazem advokátů?

To nejsem. Veřejnost advokáty podle mě v oblibě příliš nemá. Nejsme prostě lékaři, zubaři ani soudci. Nemám pocit, že by se image advokacie a advokátů na veřejnosti za těch 20 let, co to dělám, nějak pozitivně změnila. Bohužel si za to ale často můžeme i sami. Já sám se občas v novinách dočtu o jednání některého z kolegů, nad kterým mi zůstává rozum stát. Je to ale i tím, že občas některý nechvalně známý politik nebo vysoký státní úředník po odchodu z veřejného života zamíří do našich řad a veřejnost pak má pocit, že všichni advokáti musí mít nutně stejné lidské „kvality“, což samozřejmě není pravda.

Máme to chápat tak, že dnes není komora dostatečně aktivní, pokud jde o boj o zájmy jejich členů?

V konkrétních případech podle mě komora za své členy bojuje dostatečně. Často ale nemám pocit, že se komoře daří hájit zájmy advokátů obecně v legislativním procesu, protože lobbování za zájmy advokátů není v parlamentu vnímáno vždy pozitivně.

Má ve vztahu k vaší kandidatuře význam to, jakým oblastem práva se věnujete? Jde o poradenství v oblasti pracovního a trestního práva.

Nemyslím si. Práce v orgánech komory je o advokacii, advokátním stavu, etice advokátů, zásadních hodnotách advokacie a výkonu advokacie jako řemesla. Možná jen jako trestní advokát – obhájce trochu více vnímám potřebu hájit tradiční hodnoty advokacie jako je její nezávislost, advokátní tajemství a posvátnost vztahu advokát – klient.

Je výhodou vaše zázemí v globální právnické firmě?

Zázemí velké advokátní kanceláře je určitě výhodou pro činnost v orgánech komory. Bez takového zázemí bych práci v představenstvu stěží zvládal. Výhodou je určitě i fakt, že už dnes se podílím na řízení naší kanceláře, která má více jak 100 zaměstnanců a spolupracovníků. Mohu tak své zkušenosti z vedení velké kanceláře uplatnit i na vedení komory.

Jak se na vaši kandidaturu dívají kolegové z Dentons?

Kolegové moji kandidaturu podporují. Co jsem ji oznámil, chodí za mnou řada z nich, hlavně ti mladší, a svěřují se mi se svými problémy s komorou a jejím fungováním.

A jsou i možné nevýhody? Nejste coby člen nejužšího vedení velké advokátní kanceláře už příliš odtažen od problémů "běžné advokacie"?

Je pravda, že celý život pracuji ve velkých advokátních kancelářích. Nepovažuji to ale za nevýhodu. Chodím pravidelně k soudu a na policii a díky tomu se často potkávám se samostatnými advokáty nebo takovými, kteří mají malé kanceláře. Navíc jako kárný žalobce na komoře se s problémy a prohřešky advokátů napříč stavem potkávám skutečně pravidelně.

Volby do vedení komory jsou za dva týdny. Je vůbec mezi advokáty nějaký předvolební boj?

Letošní volby jsou určitě přelomové vysokým číslem kvalitních kandidátů do představenstva z řady různých platforem. Takové volby tu ještě nebyly. Nikdo úplně netuší, jak to vše dopadne. Určitý předvolební boj, často i vyhrocenější, zatím probíhá jen na sociálních sítích. Dosavadní předvolební debaty mi ale přišly, až na výjimky, v zásadě slušné a férové.

Jaké téma je vlastně pro advokáty v Česku aktuálně v souvislosti s volbami nejzásadnější?

Nejvíce se asi diskutuje změna zákona, která by umožnila online volbu do orgánů komory. Vody ale čeří i jiná témata, jako třeba návrh jednoho z kandidátů, aby mohli být členové představenstva zvoleni jen dvakrát po sobě, jak to mají například na Slovensku. Já osobně tento návrh podporuji.

 

JUDr. Ladislav Smejkal

Advokát a partner mezinárodní advokátní kanceláře Dentons. Zaměřuje se na poskytování právního poradenství v oblasti trestního práva, specializuje se také kriminalitu zaměstnanců a členů vedení obchodních společností. Mezinárodními právnickými ratingovými publikacemi je pravidelně řazen mezi nejdoporučovanější odborníky v oblasti trestního a pracovního práva. Pravidelně přednáší a publikuje v České republice i v zahraničí.