Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neprávem odsouzený a vězněný Nečesaný: Beru odškodnění i pod 10 milionů!

Autor: ČTK - 
8. října 2021
10:54

Právní zástupce Lukáše Nečesaného řekl v pátek soudu, že jeho klient je ochotný jednat s ministerstvem spravedlnosti o mimosoudním vyrovnání pod 10 milionů korun. Žalobou se Nečesaný, který nyní vystupuje pod příjmením Bartoš, domáhá 18,8 milionu. Takto vyčíslil nemajetkovou újmu, kterou mu podle něj stát způsobil trestním stíháním a uvězněním za pokus o vraždu kadeřnice z Hořic na Jičínsku.

Nárok Nečesaného dnes začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 2. Žalobce nepřišel a jeho právník Michal Pokorný uvedl, že klienta postihla náhlá zdravotní indispozice v souvislosti s dnešním jednáním a jeho medializací. Soudkyně reagovala tak, že tuto indispozici bude chtít lékařsky doložit. Nečesaného dnes totiž plánovala vyslechnout.

Nečesaný žádal po ministerstvu celkem 20 milionů korun, úřad mu za způsobenou nemajetkovou újmu přiznal a vyplatil přes 1,2 milionu. Takové zadostiučinění pokládá ministerstvo za plně dostačující a usiluje o zamítnutí žaloby. Pokorný zdůraznil výjimečnost Nečesaného případu, který podle něj v české justici nemá obdoby.

I 10 milionů je moc

Soudu předal čtyři tlusté šanony a řekl, že obsahují negativní zprávy, které o Nečesaném zveřejnila média. Klientovu ochotu jednat o mimosoudním vyrovnání označil za padesátiprocentní ústupek. Zástupkyně ministerstva ale reagovala tak, že i deset milionů je naprosto nepřiměřenou částkou, kterou úřad nikdy v minulosti nepřiznal, a že na tento požadavek není možné přistoupit.

Útok na kadeřnici se stal v Hořicích v únoru 2013. Pachatel udeřil ženu do hlavy polenem a vzal jí přes 10 000 korun. Obžaloba z činu vinila tehdejšího středoškolského studenta Nečesaného, který pak za pokus o vraždu strávil celkem dva roky za mřížemi. Z vězení se dostal na základě zásahu Nejvyššího soudu. Justice ho nakonec definitivně zprostila viny kvůli nedostatku důkazů a případ zůstal neobjasněný.

Tisícikoruna za každý den ve vazbě

Ministerstvo poté Nečesanému vyplatilo za každý den ve vazbě tisícikorunu, za den ve vězení pak 1500 Kč, respektive 2000 Kč za období, kdy už byl ženatý. Za samotné nezákonné stíhání mu úřad přiznal 1500 Kč měsíčně, tedy celkem 108 000 korun. Posttraumatickou stresovou poruchu Nečesaný podle ministerstva neprokázal, nárok na odškodnění za nepřiměřenou délku řízení podal podle úřadu pozdě.

Video  Nečesaný byl zproštěn obžaloby: Slavit nebudeme, řekl.  - David Malík, Lucie Šulcová
Video se připravuje ...

Lomikel ( 9. října 2021 06:39 )

reakce na StarejLojza 21:28 8/10

Lomikel ( 9. října 2021 06:37 )

Ty seš fakt Lojza. Vyprávění jsou jen bláboly a pohádky. Důkazy nikde, Takže jasně nevinnej a dostane odškodné.
A zaplatí to daňovej poplatník. Tedy i ty mu zaplatíš.
Ujasni si to v makovici....

padrino ( 8. října 2021 21:17 )

Chcípáček,k soudu se nedostavil,že je psychicky zdeptanej,ale prachy na fet chce.

Lomikel ( 8. října 2021 20:00 )

Pravda je jasná. Nedokázali = nevinnej.

Lomikel ( 8. října 2021 19:58 )

A za co ho mají zavřít, když nic neudělal?? To může šílenej policajt obvinit a nechat zavřít i tebe, například za to, že žereš malý děti a pečeš si je na grilu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání