Souhrn kvalifikace o MS 2022 - pátek 8.10.

08.10.2021, 22:45
Komentáře a souhrny
Rusové slaví jediný gól (© AFP)
Slovensko nezvládlo důležitý zápas v Rusku, po vlastní brance prohrálo 0:1 a má už jen malou šanci na první nebo druhou příčku. Chorvatsko podle očekávání vyhrálo na Kypru, Nizozemsko se hodně natrápilo na triumf v Lotyšsku a těsné to v souboji s Rumunskem mělo také Německo...
Skupina E

Česko - Wales 2:2

08.10.2021 20:45

Góly: 38. Jakub Pešek, 49. Danny Ward (vl.) - 36. Aaron Ramsey, 69. Daniel James

Česká reprezentace si zkomplikovala boj o druhou příčku, když na domácí půdě v Edenu jenom remizovala 2:2 s Walesem. V ofenzivně laděném utkání neudržela vedení, které nabyla krátce po změně stran obrovskou hrubkou brankáře Warda. Wales si za svojí hru minimálně bod zasloužil, ba dokonce můžeme říci, že byl lepší.

Trenér Jaroslav Šilhavý vsadil v defenzívě na čtveřici Matějů, Čelůstka, Kalas, Novák, zatímco v ofenzívě se měli starat o rozruch Hložek, Pešek a Schick. Welšanům chyběl hvězdný Bale, ale to neznamenalo, že by jejich útok postrádal kvalitu. Trio Ramsey, Moore a James bylo zárukou velké síly a Češi to měli pocítit.

Sotva zápas začal a německý sudí Aytekin si okamžitě zjednal respekt udělením žluté karty Ramseymu. Po opatrnějším začátku se dostal ke slovu Schick, který moment ke střele sice prováhal, ale balón zvládl posunout na Hložka a jeho střela zaměstnala Warda. Welšané se po celý poločas soustředili na rychlé kontry a nutno říci, že v nich byli velmi nebezpeční. V prvním varování zůstal za obranou Čechů Moore, ovšem nebezpečí z toho ještě nebylo. O chvíli později zkoušel střelecké štěstí James, ale branku výrazně netrefil.

Češi útočili především přes Schicka, ale po jeho zablokované ráně hosté pelášili do přečíslení dva na jednoho a jen skvělý zákrok Vaclíka uchránil Šilhavého svěřence před inkasovanou brankou. Welšanům kontry vycházely a poté, co ránu Schicka opět zablokovala obrana, přišel rychlý protiútok, který už vyústil v první gól. Naneštěstí pro Čechy ještě brankář Vaclík v kritický moment podklouzl a Ramseymu se tím odkryla celá branka - 1:0 pro Wales.

Eden utichl, ovšem ne na dlouho, protože odpověď Čechů byla bleskurychlá. Hložek zrychlil akci pasem z první za obranu, Novákovu střelu na zadní tyč brankář Ward vyrazil před Peška a ani jemu nedělalo problém trefit odkrytou branku - 1:1. Pešek si mohl reprezentační start ještě více osladit a jeho centr, který se stáčel na branku, do sítě nezapadl.

Žádný z trenérů nevyužil o přestávce střídání a na trávník v Edenu vyběhly totožné jedenáctky. A tentokrát lépe začali Češi, kteří ve 49. minutě dokonali obrat. Pravda, bylo to hlavně zásluhou Walesu, protože Ramseyho malou domů brankář Ward nezpracoval a obrovskou hrubkou posadil domácí tým do sedla. Prakticky stejnou hrubku vytvořil brankář Kolář v zápase předkola Ligy mistrů mezi Ferencvárosem a Slavií.

Wales okamžitě přidal a výsledkem byla nedůrazná hlavička Moora. Češi se pak zatáhli do pasivity a to byla chyba. V 69. minutě dostal přihrávku na ofsajdovou hranici James a balón uklidil k tyči za Vaclíkova záda. Sudí Aytekin si ještě nechal vstřelenou branku potvrdit videem. Wales získal převahu a zvláště příchod Wilsona ofenzívu hodně rozhýbal. Záložník anglického Fulhamu měl dvě dobré příležitosti a zatímco tu první mu vychytal Vaclík, ve druhé už český brankář jen vytlačoval očima.

Jaroslav Šilhavý nepochopitelně nestřídal a Češi se dál bránili. Z malého vána hlavičkoval Moore a Ramsey u tyčky balón nestihl. Teprve po této gólovce přišli do hry Vydra se Sadílkem a druhý jmenovaný hned dvěma zablokovanými střelami zase oživil domácí publikum. Prostřelit defenzivní hradbu se nepodařilo ani Schickovi a posléze Královi.

Hra nahoru dolů se musela divákům líbit a v 81. minutě "zadrbal" slušnou příležitost James a na druhé straně zase Sadílek. Trenér Šilhavý poslal na poslední minuty i útočníka Kuchtu, jenomže ani jeho příchod už změny skóre neznamenal.

Více informací k zápasu

Estonsko - Bělorusko 2:0

08.10.2021 20:45

Góly: 58. Erik Sorga, 90+3. Sergej Zenjov

Estonsko se dočkalo v kvalifikační skupině E svého prvního vítězství, doma se mu podařilo přehrát Bělorusko, které před tímto utkáním sužovaly potíže s koronavirem, a dočasně musel mužstvo vést trenér Aleg Raduška. Domácí tak fakticky oživili své šance na možné urvání druhé příčky, znamenající play-off o světový šampionát, na kterou nyní ztrácejí čtyři body.

Samozřejmě že tým kouče Thomase Häberliho by musel v posledních třech utkáních opravdu zabrat, aby ještě senzačně mohl usilovat o světový šampionát, navíc ještě v listopadu zavítá na půdu aktuálně prvních dvou celků tabulky, tedy Belgie a České republiky. Teoretické naděje uchovává stále i Bělorusko, byť to bude spíše rádo, když přečká svoje problémy ve zdraví.

Hostující lodivod Georgi Kandracjeu musel zůstat i se svými některými asistenty doma a duel sledovat pouze u televizních obrazovek kvůli nákaze nemocí COVID-19, jeho záskok přitom měl k dispozici hodně nezkušený kádr, který si nakonec s nepříjemnou situací neporadil. Ještě do poločasu byl stav nerozhodný, po přestávce se však trefili Erik Sorga a Sergej Zenjov.

K první změně skóre došlo v 57. minutě. Stoper Bardačou ve vlastním vápně zbytečně ztratil míč, Anier svou prudkou přihrávkou, tečovanou bránícím Judzjankouem, našel Sorgu, jehož hlavičku brankář Pauljučenka nezachytil. V nastavení pak Estonsko své vítězství ještě jistilo, po centru Tenisteho unikl za obranu Zenjov, který poté přelstil vyběhnuvšího Pauljučenku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Belgie651021:416
2.Česko622210:98
3.Wales52217:78
4.Estonsko51138:154
5.Bělorusko61056:173
Skupina G

Gibraltar - Černá Hora 0:3

08.10.2021 20:45

Góly: 7. Adam Marušić, 44. Fatos Bećiraj (pen.), 68. Fatos Bećiraj

Po čtyřzápasovém kvalifikačním půstu bez výhry se Černá Hora konečně dočkala potřebného úspěchu, venku potvrdila roli favorita, skolila o tři góly Gibraltar a přiblížila se druhé příčce, znamenající play-off o světový šampionát, na rozdíl tří bodů tři kola před koncem. V první půli skórovali Adam Marušič a Fatos Bečiraj, po obrátce se druhý jmenovaný trefil opětovně.

Hostům určitě hodně pomohla brzká vstřelená branka ze 7. minuty, kterou našli toužebný klid v duši pro následnou kontrolu dění na hrací ploše. Tomaševič dlouhým centrem ze středového kruhu vyhledal na hranici šestnáctky Marušiče, ten si míč zpracoval na prsa, zasekl si ho před vracejícím se Mascarenhasem-Oliverou a z blízkosti velmi snadno přelstil brankáře Goldwina.

Následně byl i nadále o něco aktivnější balkánský celek, Goldwin si musel poradit s možností Marušiče ve 20. minutě, následně vypálili ještě jednou stále neúnavný Marušič a taktéž jeho spoluhráči Mugoša s Vešovičem, nicméně k další změně skóre došlo až těsně před obrátkou. Černá Hora měla k dispozici pokutový kop, který nezahodila a proměnila ho v přesný zásah.

Goldwin totiž vyběhl ze své brány směrem na atakujícího Mugošu, kterého nevybíravě srazil k zemi, a sudí Glova po chvilce váhání ukázal na bílý puntík. Exekuce penalty se jal Bečiraj, který zaslal balón přesně k tyčce. Ve druhém poločase pak už stačilo Černohorcům jen hlídat si svůj pohodlný náskok. Gibraltar se přitom na žádný zásadní odpor vůči soupeři nezmohl.

Již v 58. minutě mohl Bečiraj skórovat podruhé v tomto měření sil, avšak z dobré pozice svou pravačkou minul prostor mezi třemi tyčemi, nicméně o deset minut později přece rozvlnil síť za Goldwinem též ze hry. Hakšabanovič na levé straně zamíchal s merunou, bek Wiseman si počínal možná až příliš v rukavičkách, a tak rezultující pas byl využit k černohorské radosti.

Více informací k zápasu

Lotyšsko - Nizozemsko 0:1

08.10.2021 20:45

Góly: 19. Davy Klaassen

Nizozemsko v Lotyšsku překvapilo v negativním slova smyslu, protože se celý zápas spoléhalo na jednogólové vedení. Naštěstí pro něj ale domácí Lotyši neměli dost nápadů ani energie, jak hosty potrestat.

Asi není nutné říkat, kdo byl dnes v Rize velkým favoritem a od koho se čekalo spíš to, že zatíží své konto mnoha inkasovanými góly. Tak to ale nebylo. Ne snad proto, že by Lotyšsko překvapovalo ambiciózní hrou, ale Nizozemsku se dnes prostě moc věcí nedařilo. V koncovce se hodně trápilo a chvílemi to vypadalo, že mu jednogólové vedení stačí.

Na něj nemuseli Nizozemci čekat moc dlouho. Stačilo jim 19 minut, aby se poprvé radovali z gólu. Od začátku utkání prakticky ihned uzamkli soupeře před jeho vápnem a v 19. minutě zahrávali rohový kop. Jeden z mála světlých bodů v ponuré barcelonské šedi posledních týdnů centrem poslal míč do nohy Davymu Klaassenovi, který z voleje trefil přesně - 1:0.

Nemusel jste být zrovna jaderný fyzik, abyste dokázali odhadnout taktiku skrytou za pokyny domácího trenéra Dainise Kazakevicse. Co nejrychleji k vápnu soupeře hned v momentě, kdy máte míč. Na nic nečekat, žádné dlouhé nahrávky, zbytečné kombinace. Vybojuj míč a vzpomeň si na Gumpa.

Tahle taktika má ale výhodu jen ve chvíli, kdy máte vepředu kvalitní zakončovatele. Takže asi není divu, že se za první poločas Lotyši k zakončení nedostali a z brankáře Bijlowa udělali neplatícího diváka. Trochu mu přidělali práci pět minut po změně stran. To se ze řetězu utrhl Andrejs Cigaņiks, naběhl si na povedenou diagonálu středem hřiště a pálil. Bránu ale minul asi o dva metry.

Sedm minut před koncem se netrefil Memphis Depay, jehož oblouček skončil těsně vedle. A za svou pasivitu mohli být hosté neskutečně krutým způsobem potrestáni. Tarasovs ale z vápna trefil jen perfektně skákajícího brankáře Bijlowa!

Více informací k zápasu

Turecko - Norsko 1:1

08.10.2021 20:45

Góly: 6. Kerem Aktürkoğlu - 41. Kristian Thorstvedt

Turecko potřebovalo tři body, aby svého soka v tabulce mohlo předskočit, ale to se mu nepovedlo. Domácí sice šli rychle do vedení, ale další šance neproměnili. Norsko se naopak ke konci první půle nemýlilo, když se prosadil Thorstvedt.

Turecko doma hostilo Nory a potřebovalo uspět, protože v případě výhry by se posunulo právě před svého dnešního soka. Těšit je mohlo i to, že Norsko dnes nemohlo využít služeb hvězdného kanonýra Hålanda. A ještě větší radost jim udělal úvod utkání, který Turecku vyšel naprosto parádně.

Pouhých šest minut odečetla časomíra od úvodního hvizdu, když se Turci prosadili! Velkou práci udělal v Marseille znovuzrozený talent Cengiz Ünder, který se zmocnil míče po chybě hostující obrany a pelášil na bránu. Tam se mu nadvakrát povedlo nahrát doleva na spoluhráče, kterým byl mladíček Kerem Aktürkoglu. A ten už míč dostal do sítě bez nejmenších potíží.

Norsko mohlo reagovat jen o chvíli později, když se tvořivý záložník Martin Ødegaard dostal k míči, jenže rychlou kombinaci Norska zarazil na poslední chvíli brankář Çakır. Po pětadvacetri minutách si málem vrazil míč do vlastní sítě zasahující obránce Berat Ayberk Özdemir a měl štěstí, že jeho skluz skončil jen na tyči.

Když už se blížil konec první půle, Norům se přeci jen povedlo srovnat krok. Po standardní situaci se k míči dostal na zadní tyči nehlídaný Kristian Thorstvedt, prodloužený míč si se štěstím zpracoval a poslal ho do sítě - 1:1.

Druhá půle vypadala spíš jako ofenzivní trápení na obou stranách. Burak Yılmaz se deset minut po změně stran dostal ke střele z dobré pozice, trefil ale pouze boční síť norské brány. Turci byli rozhodně aktivnějším týmem a třeba Hakan Çalhanoğlu se dostával do velké šance v početní výhodě při brejku, ale celou akci pokazil špatnou nahrávkou.

Turci se s bodem nechtěli smířit a usadili se poblíž vápna hostujícího Norska. Hodně nepříjemný míč poslal do velkého vápna Yusuf Yazıcı, jenže s ním si obránci severské země poradili. Kerem Aktürkoğlu následně pálil jen pár centimetrů vedle. V šesté nastavené minutě ještě mířil hlavou těsně vedle zakončující Mohamed Elyounoussi.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Nizozemsko751123:616
2.Norsko742113:614
3.Turecko733117:1412
4.Černá Hora732211:911
5.Lotyšsko71247:115
6.Gibraltar70073:280
Skupina H

Kypr - Chorvatsko 0:3

08.10.2021 20:45

Góly: 45+2. Ivan Perišić, 80. Joško Gvardiol, 90+2. Marko Livaja

Chorvaté si v Larnace poměrně dlouho zahrávali, ale nakonec se jim podařilo vstřelit další branky a pohodlně zvítězit 3:0. Postupně se prosadili Perišić, Gvardiol a Livaja. Záložník Modrić dokonce neproměnil pokutový kop. Pro skupinu H to má tři kola před koncem zásadní význam, na čele totiž zůstává Chorvatsko a na druhém místě je jen o skóre Rusko, přičemž vzájemný duel je na programu v listopadu.

Reprezentace Chorvatska cestovala na Kypr s jasným cílem získat tři body a to se nakonec podařilo. Od úvodního hvizdu byli svěřenci trenéra Daliće výrazně lepší a Kypr hned v prvních minutách přežil velké šance.

V 10. minutě minul branku v dobré příležitosti Kramarić a po střele Vlašiće si první úspěšný zákrok připsal Michael. O několik minut později se vytáhl i proti střele Perišiće a když ho vzápětí překonal Kramarić, rozhodl se sudí na základě VARu gól neuznat. Kyperský brankář Michael si na nedostatek práce rozhodně nemohl stěžovat.

Chorvatsko v prvním poločase zahazovalo velké šance, kterých jen mohlo litovat. Ve druhé minutě nastavení se pak přeci jenom dočkalo. Modrić kolmicí vysunul Perišiće a křídlo Interu Milán prostřelilo brankáře Michaela. Hvězdná spolupráce zafungovala a favorit se ujal poločasového vedení. Co se týče ofenzivních snah Kypru, ty byly takřka nulové.

Chorvatsko mohlo mít na začátku druhého poločasu už klid, protože v 52. minutě odpískal sudí po zákroku na Kramariće pokutový kop. Hvězdný záložník Realu Madrid Modrić si vybral slabší chvilku, Michael mu penaltu chytil a udržel naděje Kypru nad vodou.

Dalićovi svěřenci byli dál lepší, ale druhou branku se jim stále nedařilo vstřelit. Kypru stačila jediná povedená akce a mohlo být všechno jinak. Teprve v 80. minutě dodal do řad hostí velkou dávku klidu Joško Gvardiol, jehož si našel Modricův rohový kop na zadní tyči. Kypřané vlastně neměli jedinou výraznější šanci a s takovou pomýšlet na body nemohli. V nastaveném čase přidal třetí branku Marko Livaja, který se z malého vápna sklouzl po přihrávce Brekala a dostal balón do branky.

Vicemistři světa zvítězili o tři góly a po sedmi kolech jim patří vedoucí příčka. O přímý postup do Kataru si to zřejmě rozdají s Ruskem. Kypr je v tuto chvíli poslední.

Více informací k zápasu

Malta - Slovinsko 0:4

08.10.2021 20:45

Góly: 27. Josip Iličić, 49. Andraž Šporar, 60. Josip Iličić, 67. Benjamin Šeško

Slovinsko se v září natrápilo na výhru nad Maltou, druhá konfrontace těchto zemí už měla jasný průběh a favorit vyhrál vysoko 4:0. Stále tak živí naději na postup, i když situaci nemá ve vlastních rukou a na vedoucí tandem Chorvatsko, Rusko ztrácí šest bodů...

Domácí si překvapivě vypracovali první šanci a v páté minutě musel Oblak zasahovat proti zakončení Montebella, jednalo se o první a zároveň předposlední zákrok brankáře Atlética Madrid. Na druhé straně hřiště se Bonello rozehřál po pokusu Lovriće, v osmnácté minutě domácí gólman sledoval nepřesnou hlavičku Bijola a o několik desítek vteřin později ho překonal Lovrić, slovinskou radost ovšem pokazil ofsajd.

Tlak hostujícího týmu každopádně narůstal a ve 26. minutě se znovu vyznamenal Bonello, obrana ho nechala na holičkách a velkou šanci v tomto případě neproměnil Šporar. Zasloužené odměny se Slovinci nakonec dočkali ve 27. minutě, po levé straně utekl Balkovec, zpětnou přihrávkou našel Iličiće a ten uklidil míč k tyči - 0:1.

Ve 31. minutě se Balkovec převtělil do role zakončovatele a jeho tvrdá rána proletěla těsně nad břevnem. Nepřesně mířil i na konci první půle Montebello, a to hlavou po centru Teumy.

Po změně stran se obrázek hry nezměnil, hodně rychle se ovšem měnilo skóre. Krátce po návratu z kabin si na nejlepší roky kariéry vzpomněl Šporar, bývalý kanonýr Slovanu Bratislava před hranou ofsajdu převzal přihrávku, připravil si míč a nechytatelně ho poslal do sítě - 0:2.

Malťané mají se střílením branek velké problémy a už dvougólové manko představovalo neřešitelný rébus. Po hodině hry navíc inkasovali potřetí a Bonello se mohl znovu jenom ohlédnout, na konci rychlé akce byl Iličić, ten dostal spoustu prostoru, ještě si vylepšil pozici a zamířil parádně - 0:3.

Slovinci si kráčeli pro tři body a z klidu je nevyvedla ani největší šance soupeře, když po rohovém kopu hlavičkoval těsně mimo Shaw. Na to favorit zareagoval další trefou, v 67. minutě obrana pozapomněla na zcela volného Šeška, který se rychle zorientoval a rovněž on uklidil míč přesně k tyči - 0:4.

Ani závěrečná fáze zápasu nenudila. Oblak se udržel v pohotovosti po střele Gambina, sám před brankářem selhal hostující Čerin a v nastavení těsně minul zařízení Črnigoj.

Více informací k zápasu

Rusko - Slovensko 1:0

08.10.2021 20:45

Góly: 24. Milan Škriniar (vl.)

Slovensko si po porážce na půdě Ruska v podstatě definitivně zabouchlo vrátka před možností postoupit na světový šampionát. Klíčové utkání totiž nezvládlo, zásluhou jediného gólu, navíc vlastního od Milana Škriniara, strhli Rusové zisk tří bodů na svou stranu a spolu s Chorvaty se vlastně osamostatnili na prvních dvou pozicích skupiny H. Slováci už na oba ztrácejí příliš.

Pokud budeme hovořit v konkrétních číselných hodnotách, na alespoň barážovou příčku se manko svěřenců trenéra Štefana Tarkoviče vyšplhalo již na rozdíl sedmi bodů pouhá tři kola před koncem. V tabulce se před ně vecpalo i Slovinsko, které v souběžně hraném mači skolilo venku jasně Maltu. Matematická šance na postup pro Slováky žije, prakticky je ale mizivá.

Nutno každopádně říci, že mužstvo kouče Valerije Karpina nebylo ani zdaleka tím lepším, jak by možná mohl napovídat konečný výsledek. Po statistické stránce byl daleko lepší jeho sok, který vykázal sedmdesátiprocentní držení míče a také dvacet šest střel na bránu oproti deseti ruským. Jenomže tu nejdůležitější kolonku, tedy počet přesných zásahů, nevyplnil ani jednou.

V 18. minutě se Sokoli propracovali do jakési první příležitosti, Hancko se pokusil uklidit míč hlavou pod břevno, nasměroval ho však těsně nad něj. Ve 22. minutě zahrozil i jeho spoluhráč Schranz po rychlém brejku, narovnal si balón za vápnem na svou levačku a tlačil ho solidně na vzdálenější tyčku, nicméně od nohy bránícího Těrechova se nakonec odrazil jen do zámezí.

O dvě minuty později přišel na řadu klíčový moment tohoto duelu. Zacharjan se z pokutového území snažil svou ne úplně povedenou přihrávkou najít své kolegy, pro merunu si už už chtěl seběhnout gólman Rodák, avšak Škriniar ve snaze odkopnout ji do bezpečí kompletně celou situaci zkomplikoval, až ve skluzu, suma sumárum nikým neatakovaný, zacílil do vlastní sítě.

Slovensko hledalo odpověď, vehementně hlavně v první půli, vyrovnání se však nedočkalo. Ve 32. minutě Kucka pálil nad bránu o malinký kousek, ve 36. minutě neseřídil svoje mířidla ideálně opět Schranz, ve 40. minutě Haraslína vychytal bravurně brankář Safonov, následně přízemní střelou minul Duda a po přestávce se pak neujalo ani Škriniarovo zakončení hlavou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko751111:116
2.Rusko751111:416
3.Slovinsko73138:710
4.Slovensko72327:69
5.Malta71156:154
6.Kypr71151:114
Skupina J

Německo - Rumunsko 2:1

08.10.2021 20:45

Góly: 52. Serge Gnabry, 81. Thomas Müller - 9. Ianis Hagi

Na čele skupiny J zůstává s šestibodovým náskokem nadále Německo. Svěřenci Hanse Flicka se v pátečním zápase s Rumunskem trápili, ale nakonec díky Gnabrymu s Müllerem dokázali výsledek otočit a zvítězit 2:1. Hosté byli blízko cennému bodu, který by zvýšil jejich šance na zisk druhého místa, ovšem takto jim patří až čtvrté místo se ztrátou dvou bodů.

Málokdo pochyboval, že by Němci své domácí utkání v Hamburku nezvládli. I když už si ve skupině připsali jeden neúspěch, pořád byli obrovským favoritem.

Pouze na lavičce náhradníků zůstala opora Chelsea FC Kai Havertz, zatímco jeho kluboví kolegové Antonio Rüdiger a Timo Werner v zahajovací jedenáctce nechyběli. Do branky se místo zraněného Neuera postavil ter Stegen. V sestavě Rumunů zase nechyběl slávistický Nico Stanciu nebo syn hráčské legendy Gheorghe Hagiho Ianis Hagi.

Německo mělo v prvním poločase navrch, ale svojí převahu nedokázalo nikterak zužitkovat. Už v 5. minutě šel do akce VAR, který posuzoval zákrok na Wernera a posoudil ho jako přiměřený. Hned vzápětí přišla pro Němce studená sprcha. Ianis Hagi se "potatil", skvěle si individuálně troufl na dva obránce a umístěnou střelou k tyči poslal Rumunsko do překvapivého vedení. Rumunům narostla křídla a o další rozruch se postaral nebezpečnou střelou George Puşcaş. Průběh utkání se nelíbil zejména hamburským divákům, kteří "Nationalelf" vyprovázeli pískotem. Až před koncem poločasu začali Němci utahovat šrouby a výsledkem bylo několik pokusů, které si cestu do branky nenašly.

Od domácích toho bylo prostě málo, ale Hans Flick se prozatím rozhodl nestřídat. První změnu udělali Rumuni a o dvě minuty později byl stav vyrovnaný 1:1. Reus přiťukl balón Gnabrymu a jeho přesná křižná rána zapadla k tyči. Německo rázem zvýšilo obrátky a Rumunsko už se jenom bránilo. Střela Saného byla hodně nepřesná a ta Wernerova pro změnu zablokovaná. Nápor Flickových svěřenců se zvyšoval a Rumunsko odolávalo až do 81. minuty. Centr od rohového praporku prodloužil před branku Goretzka a trestuhodně volný Thomas Müller uklízel balón do odkryté sítě.

Německo devět minut před koncem dokonalo obrat a žádné překvapení nedovolilo. Tři kola před koncem kvalifikačního cyklu drží vedoucí příčku s náskokem šesti bodů a je na nejlepší cestě přímo postoupit do Kataru. Rumunsko bude bojovat o konečné druhé místo.

Více informací k zápasu

Island - Arménie 1:1

08.10.2021 20:45

Góly: 77. Ísak Bergmann Jóhannesson - 35. Kamo Hovhannisjan

Reprezentace Arménie nedokázala zvítězit na Islandu a díky tomu opustila druhou příčku, která znamená postup do baráže. Pro hosty se sice utkání vyvíjelo dobře, ve 35. minutě se prosadil Kamo Hovhannisjan, ale poslední slovo měl Island, konkrétně čtvrthodinu před koncem Ísak Jóhannesson.

Arménie věděla, že pokud přiveze z Islandu tři body, setrvá na druhé pozici. V opačném případě riskovala pád na třetí příčku a přesně to se nakonec stalo.

Island se v této kvalifikační skupině trápí, vyhrát dokázal jen v Lichtenštejnsku a proto si chtěl domácí publikum udobřit výhrou nad Arménií. Úvod zápasu byl ze strany "vikingů" poměrně aktivní, ale gól se vstřelit nepodařilo. Islanďané se také marně dožadovali pokutového kopu, zákrok na Kjartanssona byl posouzen jako dovolený. Až do 35. minuty se Arménie spíše bránila, než přišel ideální centr na malé vápno a tam Kamo Hovhannisjan střelou do protipohybu rozvlnil síť.

Domácí se rozhodli ještě o něco více přidat plyn, jenomže výsledkem byla jen hodně nepřesná hlavička Pálssona. Na druhé straně zase na poslední chvíli vypíchl balón Zelarajánovi Skúlason. Arménie vyhrála první poločas 1:0 a byla na nejlepší cestě toto utkání zvládnout.

Island přichystal na druhou půli hned dvojí střídání, ale navrch měli tentokrát Arménci. Zelaraján pálil těsně vedle a větší přesnost scházela i Barseghjanovi. Domácí se osmělili v 54. minutě ranou do středu branky v podání Jóhannessona, kterou Jurčenko zvládl zlikvidovat.

Každopádně Arménii se vstřelit druhý gól nepodařilo a to nakonec rozhodlo o dělbě bodů. V 77. minutě totiž Saevarsson našel na malém vápně volného Jóhannessona a ten technickou střelou o tyči vyrovnal na 1:1. I když do konce utkání ještě zbývalo několik minut, žádné straně se vstřelit vítězný gól nepodařilo.

Více informací k zápasu

Lichtenštejnsko - Severní Makedonie 0:4

08.10.2021 20:45

Góly: 39. Darko Velkovski, 66. Ezgjan Alioski (pen.), 74. Boban Nikolov, 83. Darko Čurlinov

Boj o druhou příčku se ve skupině J dramatizuje. Severní Makedonie nedovolila žádné překvapení a v Lichtenštejnsku zvítězila přesvědčivě 4:0, čímž se zároveň posunula na průběžné druhé místo tabulky. Brankáře Büchela postupně překonali Velkovski, Alioski, Nikolov a Čurlinov.

Výhra to byla zasloužená, protože Severní Makedonie byla od začátku jasně lepší. Nepotvrzuje to jen konečné skóre, ale také počet střel. Hosté vyprodukovali deset střeleckých pokusů na branku, zatímco Lichtenštejnsko ani jeden.

Makedonci byli v roli velkého favorita, zatímco od Lichtenštejnska se toho moc nečekalo. Fotbalový trpaslík získal jen jeden bod a obecně se očekává, že skončí ve skupině poslední.

První branka padla až před koncem prvního poločasu, přestože k ní byli Makedonci několikrát blízko mnohem dříve. Ve 13. minutě těsně přestřelil branku Ristovski a po půlhodině hry orazítkoval tyčku Čurlinov. Teprve ve 39. minutě hosté otevřeli střelecký účet. Lichtenštejnsku zpočátku pomohla tyčka, ale poskakující balón nikdo z domácích neodkopl, až ho dopravil do branky Darko Velikovski.

Severní Makedonie se definitivně uklidnila až po změně stran. V 63. minutě byl ve vápně faulován Ademi a sudí odpískal pokutový kop. Ezgjan Alioski ho bezpečně proměnil a Severní Makedonie vedla 2:0.

Lichtenštejnsko pak bylo nuceno riskovat a to byla voda na mlýn útokům Makedonie. Čtvrthodinu před koncem předvedl krásnou akci Boban Nikolov a přesnou střelou už zvýšil na 3:0. Ještě hezčí akci předvedl o několik minut později Darko Čurlinov, který prokličkoval domácí obranou, narazil si se spoluhráčem a výborně zakončil. Severní Makedonie splnila povinnost a i díky remíze Arménie poskočila na druhé místo, které zaručuje postup do baráže o MS 2022.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Německo760119:318
2.Severní Makedonie733115:612
3.Arménie73318:1012
4.Rumunsko731310:810
5.Island71247:155
6.Lichtenštejnsko70162:191

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
Modroočko

Nepamätám si, kedy naposledy by si celá zostava, komplet všetci hráči, ktorí sa vystriedali na trávniku, nezaslúžili ani jedno jediné pozitívne slovo. Samozrejme, aj teraz je tam maličká výnimka - Hrošovský so Suslovom, ktorí aspoň predviedli nejakú snahu dopredu, no už to bolo absolútne jedno. Takže si to rozdelíme:

Neutrál: Rodák - nesklamal, neoslnil, no ani nepodržal. Najväčšie plus jeho výkonu vidím v tom, že neranil Milanove city a nezakričal, keď mu lopta prechádzala na päťku, také niečo by bolo stopérovi Interu Miláno určite trápne.

Pod svoje možnosti: Hamšík - stále je to náš najlepší, najtechnickejší a najinteligentnejší hráč, ktorý sa však zvezie na vlne priemeru, ak veci nevychádzajú. Väčšina prihrávok do strán a dozadu. Takto si ja príklad kapitána mužstva nepredstavujem.

Vážne nedostatky: Pekarík - Peťo, vďaka za všetko, no už pomaly zvažuj koniec v reprezentácii. Kedysi vynikajúci krajný obranca, ktorý už ale dnes hubočanovatie a podpora ofenzívy je prakticky nulová.

Do tejto kategórie patria aj Škriniar, Šatka a Hancko - hlavne Škriniar bol dnes úplne mimo, Hancko absolútne nenadviazal na dobrú podporu po krídlach zo septembra. Vlastne v druhom polčase ani neviem, že bol na trávniku.

Čo robíš, ty kkt: Kategória s najväčšou konkurenciou, kde sa osobne pasujem do role favorita Kucku, ktorý svojím jemným zmyslom pre osobné súboje a najmä milimetrovo presnými zakončeniami rozjasal srdcia a bypassy slovenských fanúšikov. Silný konkurent Haraslín, náš najbrilantnejší technik, ktorý dnes predložil zatiaľ najpresvedčivejší dôkaz, prečo ho do reprezentácie nepovolávať.

God tier: Schranz, ktorý si dnešným výkonom vyslúžil pozvánku do reprezentácie na minimálne najbližšie štyri roky. Preukázal totiž všetky atribúty ideálneho strelca Ďurišovho typu, u ktorého sa neráta technika, produktivita a podobné nepodstatnosti, ale najmä typológia a nekonečná viera, že raz to tam predsa padne. Klobúk dole, Ivan, toto bol snový a úplne bezprecedentný výkon.

Kategória tragéd: Prakticky len taká créme de la créme predchádzajúcich kategórií, z ktorých som vyberal hráča pre jeho špecifický prínos dnešnému výkonu, a vyšiel mi z toho Duda. Nemyslím si, že tam treba veľa vysvetľovať. Tam, kde sa akcie iných začínajú, tam sa tie naše s Ondrejom, a väčšinou pri laxnej strate lopty, končia.

Kategória ultratragéd: Boženík. Prišiel, videl...a tam sa to v poslednom čase končí. Tu ma aj bolí niečo viac povedať, no nechce sa mi veriť, že by to mohlo byť naozaj až takéto zlé.

Kategória nezvestní: Hráči a členovia realizačného tímu, ktorí sa z neznámych dôvodov nedostavili a neboli prítomní na trávniku ani na tribúne: Strelec, Rusnák a predovšetkým Pišta Tarkovič, ktorý nechal zostavu i taktiku na zápas robiť nejakému druhotriednemu diletantovi. Pevne verím, že sa chalani nájdu a v zdraví vrátia domov na Slovensko.

Reagovat
kris_kros

Hamsik? Najlepsi na ihrisku, nie je jeho chyba ze ostatni okolo neho stoja a neurobia nic. Ked on ukonci repre karieru bude to este horsie. S ostatnym suhlas.

Reagovat
Modroočko

Je do veľkej miery Tarkovičova chyba, ako postavil základnú zostavu a že ani na lavičke neboli technickejšie alternatívy, s ktorými by sa Hamšíkovi lepšie hralo, no pri nepriaznivom vývoji zápasu čakám od hráča jeho kalibru oveľa väčší ťah dopredu a strhnutie mužstva. Toto nie je prvýkrát, čo mám pocit, že mu vodcovská úloha nikdy tak úplne nesadla, napriek tomu, že je na ihrisku najlepší.

Reagovat
flamengo

Uff. toľko času venovať na taký dlhý príspevok o takej srande

Ľahšiu skupinu sme nemohli mať, namyslení Rusi nestoja za nič.

Reagovat
vladis271

včera ma to tiež napadlo. Rusi nezahrali v kvalde nič a bezpečne si uhája 2. miesto. Tarkovič nech si zbalí kufre a vezme so sebou polju nominovaných.

Reagovat
adalbertus

Felvidék

Reagovat
smazaný uživatel

zas sa opustas...zbal veci a na jednosmerne taxi do Madarska ti rad prispejem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele