Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrtící ebola znovu udeřila v Kongu. Nakazilo se dítě, krátce poté zemřelo

Autor: ČTK - 
9. října 2021
10:39

V Kongu se objevil nový případ životu nebezpečné nemoci ebola. Nákazu zaznamenali v provincii Severní Kivu na východě země. Dítě, které vykazovalo její příznaky, ve středu zemřelo. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) to oznámilo konžské ministerstvo zdravotnictví. Teprve v květnu úřady uvedly, že ebola v Severním Kivu už není.

Regionální ředitelka WHO uvedla, že organizace místním úřadům pomáhá při vyšetřování případu. Podle jejích zjištění se nákaza vyskytla poblíž města Beni, kde byla ohniska eboly zaznamenána už mezi lety 2018 a 2020. Tehdy se tam objevilo téměř 3500 nemocných touto krvácivou horečkou, z nichž 2299 lidí zemřelo. Beni je obchodní křižovatka regionu, udržuje úzké napojení na sousední země Rwandu a Ugandu, připomíná agentura Reuters.

Onemocnění ebolou zpravidla vede k vysoké horečce a vnitřnímu krvácení. Je život ohrožující. V letech 2014 až 2015 mu v západní Africe podlehlo více než 11 000 lidí.

Virus eboly byl objeven poblíž řeky Ebola v roce 1976. Šíří se snadno v podmínkách konžského pralesa. Přenáší se kontaktem s tělesnými tekutinami a krví.

Video  České vojenské středisko Těchonín, tady se bojuje proti ebole  - Jan Jedlička, Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi