Tmavé barvy v interiéru? Nebojte se jich

Bílá barva je v interiéru oblíbená a tmavých barev se možná trochu obáváme ze strachu, aby se to naše bydlení nestalo ještě menším, než ve skutečnosti je. Nenechte si barvy vzít a vytvořte si útulný domov.

Světlé barvy jsou vzdušné a mají také své kouzlo. Ale ani na tmavé barvy bychom neměli zapomínat. Umění totiž vykouzlit speciální atmosféru, což se těm světlým většinou nepodaří. Ale nic si nenalhávejme, tmavé barvy nejsou pro každého.

Tmavé barvy často do interiéru vnášejí pocit zabydlenosti. S těmito barvami je potřeba umět kouzlit a vhodné využití dokáže v místnosti divy. Nebojte se oživit svůj stávající dekor natřením stěn tmavou barvou. Pokud chcete upozornit na určitý kus nábytku – skříňky – ve světlejším tónu, můžete to provést třeba právě natřením stěny za ní. Díky kontrastnímu odstínu na ozdobu vaší místnosti položíte důraz.

Přírodní tóny působí velmi hřejivě. Foto: Quick-Step

Když se rozhodnete v místnosti využít barvy, nemusí se to týkat celého pokoje. Už i natření jedné stěny dokáže s prostorem neuvěřitelné věci. Ale i natření všech stěn má něco do sebe. Jestli jste si mysleli, že když budete mít bílý strop, bude vypadat místnost větší, opak je pravdou. Když budou všechny stěny stejně tmavé, vznikne dojem, že místnost vlastě nikde nekončí a opticky ji prodloužíte.

Když pracujete s menším prostorem, hodí se tenhle tip: zkuste docílit toho, aby stěny i nábytek měly stejnou barvu. Pak nebude prostor vypadat přeplněně, a naopak otevřeněji. 

A máme pro vás další trik. Jestliže máte úzký pokoj, natřete nejkratší stěny světlejším odstínem než delší stěny. Podlahu a strop udržujte neutrální, aby se upravily proporce místnosti.

Bílý strop opticky sníží místnost. Foto: CarpetRight

A které barvy zvolit? Neutrální barvy budou vždy oblíbené. Existují ale i jiné barvy, než taupe (šedohnědá). Nechte se inspirovat přírodou, a vyzkoušejte barvy lesa, od zelených stromů, přes tmavě šedé kameny, až po tmavě hnědou kůru stromů. A nezapomeňte na nádhernou tmavěmodrou noční oblohu. Nezapomeňte ani na zemitou terakotu. Tyto barvy jsou velmi příjemné na pohled a jak můžete vidět z fotografií, krásně se doplňují s dřevěnou podlahou, nebo i s nábytkem.

Výběr tmavé barvy není jen tak. Svým výběrem byste si měli být velmi jisti. Ideálním způsobem je, když si nátěr v místnosti zkrátka vyzkoušíte. Můžete natřít nějaký kus dřeva a přiložit ke stěně, lépe tak získáte představu o výsledku.

Nezapomínejte ani na detaily, které mohou místnost zcela proměnit. Hřejivě kromě dřevěných prvků působí také přírodní materiály jako třeba juta. Pozlacené rámy obrazů, ale i různých lampiček dodají prostoru na dojmu luxusu, podobně je tomu i u chromu, mosazi a mědi.

Kouzlení s barvami a styly je velmi hravé. Foto: Quick-Step
Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *