‚Těšíme se na ně.‘ Do Bruselu míří výprava českých milovníků piva. Objíždějí pivovary a plánují tu volit

Češi mohou volit do poslanecké sněmovny i v zahraničí. V některých destinacích na české zastupitelské úřady přijde jen hrstka lidí, v Bruselu si ale voliči mohou podávat dveře. V hlasovací místnosti na tamním velvyslanectví v sobotu bude navíc možná veselo. Volit dorazí členové Sdružení přátel piva, kteří z Česka vyrazili na okružní jízdu autobusem po belgických pivovarech.

REPORTÁŽ Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgické pivo

Belgické pivo | Foto: flickr.com

„Ta atmosféra místa je vždycky nenahraditelná. A máme rádi velká piva z malých pivovarů, máme rádi belgická piva,” vysvětluje předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich, toho času na cestě Belgií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž z Belgie od Viktora Daňka

„To, že jsme tu na volby, je spíše náhoda. Ale už se nám to stalo, takhle jsme před čtyřmi lety volili v Budapešti,” popisuje Erlich. Ve Sdružení přátel piva už si dokonce vytvořili malou tradici hlasování nanečisto v autobuse, potvrdila se prý, že láska k pivu jde napříč politickými preferencemi.

„Víc se těším na pivo než na volby, jsme ale rozhodnutí volit. A spojuje nás to pivo, takže tu najdete názory zleva doprava,” říká se další z výletníků Alois Najman.

Než dorazí skupina pivních fanoušků do volební místnosti v Bruselu, stihnou ještě čtyři pivovary. V Belgii kromě krajanů chodí volit především lidé pracující v evropských institucích.

Druhý den voleb začal, místnosti se uzavřou ve 14 hodin. O hlasování byl v pátek velký zájem

Číst článek

Že by do volební místnosti dorazil zájezd výletníků, je podle konzulky Sandry Miholové v případě Bruselu narozdíl od turistických destinací spíše rarita.

„Ze svého bývalého pracoviště to znám velice dobře, když byly prezidentské volby, to byla zima, v Bernu, a ještě dvoukolová. To k nám jezdily autobusy s turisty,” vzpomíná Miholová. Na zájezd českých pivařů se těší. „To bude dobrý, na ty se těšíme,” směje se. 

V Belgii je zájem o volby mezi Čechy už tradičně vysoký. Velvyslanectví po zkušenosti z minulých let očekává účast zhruba dvou tisíc lidí.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme