Hnutí ANO se pomalu srovnává s výsledkem parlamentních voleb, a i když oslovení poslanci hodnotí výsledky jako úspěch, zaznívá už i opatrná kritika, že kampaň mohla vypadat jinak. „Do jisté míry to vnímám jako odpovědnost centrálního vedení hnutí, které zvolilo jinou formu kampaně než v minulosti. Silné osobnosti v regionech hnutí má, mohly dostat větší prostor, než dostaly, a mohlo to přinést desetinku procenta,“ říká poslanec Martin Kolovratník, který byl sám před volbami sesazen z prvního místa kandidátky. Voliči ho ale kroužkovali a on dosazené tváře přeskákal.

HN: Jak hodnotíte výsledky voleb?

Absolutní číslo 72 poslanců považuji za úspěch, radost. Když jsme se v úterý s kolegy loučili, říkali jsme si, že to může být i méně než sedmdesát. Uhájili jsme své pozice. Na druhou stranu každý hlas se bude počítat. Do jisté míry to vnímám jako odpovědnost centrálního vedení hnutí, které zvolilo jinou formu kampaně než v minulosti. Kraje neměly rozpočet, odpovědnost, vše se jelo jen centrálně. A i to mohlo hrát roli, je to i odpovědnost manažera centrálního hnutí a týmu, který tuto strategii zvolil. Musí k tomu dát nějakou analýzu.

HN: Myslíte, aby vyvodili odpovědnost?

Nechci říct, že mají vyvodit odpovědnost, ale je třeba o tom mluvit.

Když to vezmu ze svého pohledu, přeskákal jsem několik lidí, dostal jsem velkou důvěru, jsem první v Pardubickém kraji. Silné osobnosti v regionech hnutí má, mohly dostat větší prostor, než dostaly, a mohlo to přinést desetinku procenta.

HN: Byla podle vás chyba, že vedení zasáhlo do kandidátek?

Nechci říct, že to byla chyba. Ale je třeba, aby to vedení kolem Andreje Babiše vysvětlilo, nemělo by to zůstat bez povšimnutí, bez odezvy. Nyní se budeme primárně bavit o vyjednávání. To, že zmizeli potenciální partneři jako sociální demokracie, je špatné. Čekali jsme, že i SPD bude mít více. Scénářů je mnohem méně.

HN: Jste připravení jít do opozice?

Rozhodně ne, opravdu. Ať si je v táboře Spolu euforie jakákoliv, strany koalice samy řekly, že jsou spojené účelově. Naprosto skvěle to říkal Ivo Vondrák, pro něj je přirozené ANO se Spolu, byla by to vláda se silným mandátem.

HN: Takže čekáte na prezidenta?

Ano, jednoznačně. Řekl, že pověří předsedu vítězné strany největšího klubu, což je hnutí ANO. Víme, že Andrej Babiš je mistr ve vyjednávání, takže máme stále naději.